Uudellamaalla on kaikki edellytykset vahvistaa asemaa Euroopan innovatiivisimpana alueena
Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategian toteutusta vauhdittaa alueen innovaatioekosysteemin edustajista koottu ohjausryhmä. Ohjausryhmä tuo Uudenmaan yritykset kiinteämmin mukaan vauhdittamaan tutkimus- ja innovaatiostrategian toimeenpanoa.
– Uudellamaalla on kaikki edellytykset säilyttää asemansa Euroopan innovatiivisimpana alueena. Älykkään erikoistumisen strategian ohjausryhmä, joka ottaa myös yritykset mukaan, on ainutlaatuinen tapa vauhdittaa strategian toimeenpanoa ja siten vahvistaa asemaamme EU:ssa, toteaa maakuntajohtaja Ossi Savolainen.
Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategian ohjausryhmä aloitti toimintansa kokoontumalla ensimmäistä kertaa torstaina 8.4. Ryhmässä on jäseniä alueemme keskeisistä veturiyrityksistä sekä tutkimuslaitoksista ja korkeakouluista. Lisäksi ohjausryhmän toiminnassa on mukana edustajia valtakunnallisesti merkittäviltä tutkimus- ja innovaatiorahoittajilta.
Ohjausryhmän toiminta katsoo tulevaisuuteen. Tarkoituksena on vahvistaa Uudenmaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden yhteistyötä, lujittaa keskinäistä verkostoitumista ja tuoda strategiaa tutummaksi alueen toimijoille. Tavoitteena on myös kasvattaa innovaatiorahoituksen osuutta Uudellamaalla.
– Älykkään erikoistumisen strategia ja ohjausryhmä rakentavat Uudestamaasta edelläkävijäaluetta, jossa isoihin globaaleihin haasteistiin löydetään ratkaisut yhteisvoimin. Ohjausryhmä kokoaa kotimaista ja kansainvälistä osaamista tunnistamaan entistä paremmin uudet haasteet ja mahdollisuudet nopeasti muuttuvassa maailmassa. Hankeyhteistyön vahvistaminen tukee toimijoiden ja alueen kilpailukykyä ja kasvua pitkälle tulevaisuuteen, sanoo ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.
Älykkääseen erikoistumiseen kuuluu olennaisesti laajassa yhteistyössä tehtävä tavoitteiden ja toteutuksen vuorovaikutteinen määrittely. Ohjausryhmän toiminta on tärkeä osa sitä.
Ohjausryhmää kokoontuu muutaman kerran vuodessa ja sen toimikausi on 2021–2024. Ryhmän toimintaa koordinoi Uudenmaan liitto.
Ohjausryhmän jäsenet:
- Antti Vasara, toimitusjohtaja, Teknologian tutkimuskeskus VTT (ohjausryhmän puheenjohtaja)
- Paula Eerola, vararehtori, Helsingin yliopisto
- Laura Höijer, johtaja, Baltic Sea Action Group
- Lassi Juntunen, toimialajohtaja, HOK-Elanto
- Satu Kiiskinen, maajohtaja, TietoEVRY
- Jouni Koski, rehtori, toimitusjohtaja, Laurea-ammattikorkeakoulu
- Teija Lahti-Nuuttila, johtaja, Business Finland
- Janne Laine, vararehtori, Aalto-yliopisto
- Petri Lehmus, tutkimusjohtaja, Neste
- Riitta Maijala, ylijohtaja, Suomen Akatemia
- Mika Malin, toimitusjohtaja, Forum Virium
Älykkään erikoistumisen strategia on alueellinen innovaatio- ja tutkimusstrategia
Älykkään erikoistumisen strategia kokoaa yhteen vahvuusalueet, joihin Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyössä panostetaan.
Strategian ydinajatus ”Resurssiviisas Uusimaa” tarkoittaa erilaisten resurssien harkittua ja ennakoivaa käyttöä tavoilla, jotka edistävät hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Strategian kärkinä on ilmastoneutraalius, uudistuva teollisuus ja sujuva arki.
Strategiaa tarvitaan EU-rahoituksen suuntaamisessa alueelle sekä Uudenmaan kansainvälisessä hankeyhteistyössä. Kukin Euroopan alue erikoistuu omiin vahvuuksiinsa ja markkinoi niitä kansainvälisesti.
Lue lisää älykkäästä Uudestamaasta
Lisätietoja:
Ohjausryhmän puheenjohtaja, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara, puh. 020 722 111 (vaihde), antti.vasara@vtt.fi
Ohjausryhmän sihteeri, EU-erityisasiantuntija Venla Virkamäki, puh. 040 619 4133, venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Tutustu myös näihin
17.1.2025
Euroopan aluekehitysrahaston rahoitushaku avautuu 3.2. – osallistu Teams-infoihin
Uudenmaan liitto avaa helmikuussa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) -rahoitushaun viidessä Etelä-Suomen maakunnassa. Mukana ovat Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnat.
14.1.2025
Selvitys: kansainvälinen työvoima keskeisessä roolissa Uudenmaan kuntien elinvoiman kannalta
Uudenmaan liitto on julkaissut Owal groupin tekemän selvityksen vieraskielisten osaajien tilanteesta ja kansainvälisestä rekrytoinnista Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Selvitys tehtiin TEPA24 Uusimaa -hankkeelle.