Uusi hanke käynnistyy: Kunnille luvassa tukea ja pilotteja kiertotalouteen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla

Uusimaa ja Pirkanmaa keskittyvät tulevina vuosina tukemaan kuntia kiertotaloustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Kiertotalous on kunnille keino saavuttaa ilmastotavoitteita ja säästää materiaaleissa ja kustannuksissa sekä luoda elinvoimaa ja huoltovarmuutta alueelle.
Uudenmaan liitto ja Pirkanmaan liitto käynnistävät KOPPI: Alueelliset kotipesät – tuki ja pilotointi kiertotalouden green deal -sitoumuksiin -hankkeen myötä alueellista green deal -kotipesätoimintaa, jossa valmennetaan ja tuetaan kuntien kiertotaloustyötä monella sektorilla toisilta oppimisen kautta sekä pilotoimalla ratkaisuja. Molemmissa maakunnissa toteutetaan kaksi pilottia, jotka keskittyvät rakennussektoriin. Hanke on osa Uudenmaan kiertotalouslaaksoa.
Kansallinen green deal -prosessi kiertotalouden vauhdittajana
Suomen materiaalijalanjälki on Euroopan suurin, eli Suomessa kulutetaan eniten luonnonvaroja henkilöä kohti (DMC). Ympäristöministeriön vetämä valtakunnallinen kiertotalouden green deal -prosessi pyrkii mm. tehostamaan materiaalien uudelleenkäyttöä, jotta luonnonvarojen käyttö vähenisi. Green deal -sitoumukset ovat eri yhteiskunnan toimijoiden välillä tehtäviä vapaaehtoisia sitoumuksia, jotka tähtäävät kansallisella tasolla asetettuihin tavoitteisiin.
Pirkanmaan liitto ja Uudenmaan liitto työstävät alueilleen green deal -kattositoumuksia, jotka hyväksytään todennäköisesti kesään 2025 mennessä. Muutamat kunnat ovat jo ehtineet oman green deal -sitoumuksensa tehdä, ja nyt käynnistyvän hankkeen myötä on tarkoitus saada iso osa molempien alueiden kunnista mukaan sitoumuksiin. Hankkeen toteuttajia ovat maakuntaliittojen lisäksi alueilla toimivat Uudenmaan kiertotalouslaakso, Tampereen korkeakoulusäätiö sekä Ekokumppanien operoima Kiertotalous Pirkanmaa.
Mitä palveluja kunnille luvassa?
Alueellisissa kotipesissä tarjotaan kunnille valmennusta kiertotalouden green deal -sitoumuksien laadintaan ja toteutukseen sekä jaetaan hyviä käytäntöjä muista kunnista. Myös muut Suomen maakunnat sekä kunnat saavat työkalut käyttöönsä kotipesätoimintamallin ja pilottien tuloksien hyödyntämiseksi avoimien tilaisuuksien sekä lopuksi julkistettavan käsikirjan myötä.
Hankkeessa toteutetaan yhteensä neljä pilottia yhdessä kuntien ja yritysten kanssa. Pilotit keskittyvät konkreettisiin kiertotaloustoimenpiteisiin, kuten tontinluovutuskriteerien käyttöönottoon, tyhjien tilojen tehokkaampaan hyödyntämiseen, alueelliseen massakoordinaatioon ja rakennusosien uudelleenkäyttöön. Pilotit käynnistyvät jo vuoden 2025 aikana.
Pilotin suunnittelun pohjaksi on benchmarkattu toimintamallia Ruotsista, jossa on useampi uudelleenkäyttömarkkinapaikka jo toiminnassa. Pilotointi hankkeessa on tärkeä vaihe, sillä markkinapaikan ei voida olettaa olevan 1–2 vuoden aikana vielä itsessään kannattava. Kannattavuuden rakentamiseksi yksityisiä toimijoita tulee sitouttaa mukaan markkinavuoropuhelulla sekä toteutuksessa erilaisilla palvelusopimuksilla. Pilotin aikana on tarkoitus ylittää haastava ensivaihe julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä. Liiketoimintamalli kehittyy ja laajenee prosessin aikana varastotoiminnasta kauppapaikaksi. Tavoitteena on, että pilotin päätyttyä toiminta olisi kannattavaa sekä kysyntä ja tarjonta markkinoilla riittävää pitkäjänteiselle toiminnalle ilman tukea. Markkinapaikan on tarkoitus palvella niin julkisia kuin yksityisiäkin toimijoita.
Yhteyshenkilö: Pipsa Salolammi
Pilotti 2 keskittyy maamassojen koordinointiin Uudenmaan alueella tavoitteena massakoordinaation maakunnallinen toimintamalli. Siinä käynnistetään yhteistyöfoorumi, joka tuo yhteen kuntia, yrityksiä ja muita sidosryhmiä massojen tehokkaaseen hallintaan liittyvissä kysymyksissä.
Yhteyshenkilö: Simo Karetie

Lisätietoja:

Simo Karetie
Projektipäällikkö
simo.karetie@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, KOPPI-hanke

Pipsa Salolammi
Kiertotalousasiantuntija
pipsa.salolammi@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, KOPPI-hanke
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

16.4.2025
Ilmastokasvo Ekaterina Ikonen kehittää Keski-Uudenmaan ilmastotyötä niin verkostoissa kuin pellonpientareellakin
Vuoden 2025 alussa ympäristöpäällikkönä aloittanut Ekaterina Ikonen vetää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojelutiimiä. Kasvavalla ja monimuotoisella Keski-Uudellamaalla tehdään ilmastotyötä metsien, vesien, maatalouden, taajamien sekä rakentamisen ja rakennuksien parissa.

14.4.2025
Uudenmaan kiertotalouslaakson tarinoita – Tutustu Uudenmaan matkaan kohti kiertotaloutta
Kiertotaloussiirtymä on edistynyt viime vuosina usealla sektorilla. Uudellamaalla tärkeänä yhteistyöalustana kiertotalouden ratkaisuille on toiminut vuonna 2023 perustettu Uudenmaan kiertotalouslaakso. Kiertotalouslaakson ensimmäisten hankevuosien kohokohtia on nyt koottu Kiertotalouslaakson tarinoita -julkaisuun, joka nostaa esiin sekä sektoreiden kuulumisia että alueen kiertotalouden tekijöitä.

10.4.2025
Perinteistä ammentaminen ja luonnonmateriaalien kehittäminen tarjoavat ratkaisuja rakentamisen kestävyyskriisiin
Nykyrakentaminen nojaa vahvasti teräs- ja betoniteollisuuteen, jotka aiheuttavat noin 15 prosenttia maailman vuotuisista ilmastopäästöistä. Lisäksi rakennussektori on vastuussa puolesta maailman vuotuisesta neitseellisten materiaalien kulutuksesta. Suomessa rakentaminen aiheuttaa vuosittain kolmanneksen ilmastopäästöistä. Rakennussektorin kestävyysmurroksella on tulenpalava kiire: ilmastokriisi ei ole ratkaistavissa ilman sitä.

2.4.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Hyötykasviyhdistys osti Annalan huvilan Helsingin kaupungilta vuonna 2017. Nykyisin vapaaehtoiset pitävät huvilassa tapahtumakahvilaa ja kiinteistöyhtiö vuokraa tiloja yksityisiin ja yhteisötapahtumiin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.