Uusimaa vauhdittaa kiertotalouden innovaatioita yhdessä muiden eurooppalaisten kärkialueiden kanssa
Euroopan komission on nimennyt Uudenmaan yhdeksi alueellisista innovaatiolaaksoista. Kiertotalouden kärkialueiden kanssa Uusimaa toteuttaa Eurooppalainen kiertotalouden innovaatiolaakso -hanketta (European Circular Innovation Valley, ECIV). Hanke tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa uusimaalaista kiertotalouden innovaatiotoimintaa yhä kansainvälisemmäksi.
– Uudenmaan tavoitteena on nostaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan panostukset viiteen prosenttiin alueen bruttokansantuotteesta. Valinta alueelliseksi innovaatiolaaksoksi ja ECIV-hankkeen kansainvälinen yhteistyö ovat merkittäviä virstanpylväitä kohti tätä tavoitetta, sanoo Uudenmaan liiton aluekehitysjohtaja Eero Venäläinen.
Horizon Europe -ohjelmasta rahoituksen saavassa ECIV-hankkeessa rakennetaan Euroopan suurin kiertotalousinnovaatioiden ekosysteemi, edistetään kestävää kehitystä ja tehdään yhteistyötä ympäri maanosaa. Hanke muuttaa eurooppalaiset alueet dynaamisiksi kiertotalouden keskuksiksi, eräänlaiseksi kiertotalousratkaisujen eurooppalaiseksi ”tanssilattiaksi”.
Innovatiivisia kiertotalousratkaisuja kehittämässä
– Uusimaa on yksi ECIV-hankkeen keskeisistä kumppaneista. Tuomme mukanamme laajan kokemuksemme kiertotaloudesta, kuten Uudenmaan kiertotalouslaaksosta ja kiertotalouden green dealista, toteaa projektipäällikkö Christine Chang Uudenmaan liitosta.
Seuraavien viiden vuoden aikana ECIV-hanke edistää merkittävästi mukana olevien alueiden ja Euroopan siirtymistä kohti kiertotaloutta sekä tuottaa kestävää kasvua ja kehitystä osallistuvilla alueilla.
– Voimme hankkeessa rakentaa kumppaniemme kanssa Euroopan suurimman kiertotalouden ekosysteemin ja samalla tarjota uusimaalaisille yrityksille mahdollisuuksia kansainvälisiin innovaatioekosysteemeihin, Chang jatkaa.
ECIV-hankkeen budjetista 60 prosenttia kohdennetaan ranskalaisen Normandian alueen organisoimiin avoimiin hakuihin, joissa rohkaistaan startup-yrityksiä ja muita yrityksiä ehdottamaan innovatiivisia kiertotalousratkaisuja. Rahoitusta tullaan jakamaan kansainvälisille yhteistyöprojekteille eri teollisuudenalojen arvoketjussa. Uudenmaan toimijoiden mahdollisuuksista päästä hakuihin tullaan informoimaan erikseen vuonna 2025.
ECIV-hanke rakentaa ja uudistaa innovaatioyhteistyötä
ECIV-hanke kokoaa yhteen 19 toimijaa yhdeksästä eri maasta. Projektia johtaa Navarron alue Espanjasta. Mukana on kumppaneita myös Alankomaista, Belgiasta, Bulgariasta, Iso-Britanniasta, Liettuasta Ranskasta ja Ruotsista. Lisäksi mukana on The Association of Cities and Regions for Sustainable Resource Management.
Hanketta rahoittaa Horisontti Eurooppa -ohjelma. Koko hankkeen budjetti on 27,2 miljoonaa euroa, josta Uudenmaan liiton osuus on noin 356 000 euroa. Hanke on käynnissä 1.9.2024–30.8.2029.
Euroopan komissio on valinnut 72 aluetta alueellisiksi innovaatiolaaksoiksi (Regional Innovation Valleys, RIV). Kaikki ECIV-hankkeessa mukana olevat alueet ovat alueellisia innovaatiolaaksoja. Innovaatiolaaksot edistävät Euroopan strategisia prioriteetteja, kuten vihreää siirtymää ja digitaalista muutosta.
Lisätietoja:
Christine Chang
EU-erityisasiantuntija
christine.chang@uudenmaanliitto.fi
EU-hankevalmistelu, EU-palvelun kansainvälinen viestintä
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Tutustu myös
Älykäs Uusimaa
Älykäs Uusimaa on resurssiviisas. Alueen innovaatiotoimijat ovat edelläkävijöinä kehittämässä resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa, joka on hyvä asukkailleen ja yrityksilleen sekä ympäröivälle luonnolle.
Tutustu myös näihin
21.11.2024
Kiertotalouden tulevaisuus kiinnosti Slushissa
Uudenmaan kiertotalouslaakson järjestämä kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä luotaava oheistapahtuma Slushin avajaispäivänä toi yhteen kiertotalouteen keskittyneitä startup-yrityksiä, suuryrityksiä ja noin satapäisen yleisön. Tapahtuman paneelikeskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaisiin pörssiyrityksiin, tekoälyn tuomiin innovaatioihin tekstiili- ja rakennusalalla sekä ekosysteemien väliseen yhteistyöhön.
19.11.2024
Uudenmaan tutkimus- ja kehitystoiminnan panostuksien kasvu ennätyksellisen nopeaa
Tilastokeskuksen tuoreiden tutkimus- ja kehitystoiminnasta kertovien tilastojen mukaan Uudenmaan t&k-menot kasvoivat viime vuonna nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Edellisestä vuodesta menot kasvoivat 329 miljoonaa euroa ja nousivat kokonaisuudessaan 4,2 miljardiin euroon.
13.11.2024
Pääkaupunkiseudulle haetaan uusia kasvu- ja innovaatioliiketoimintaa edistäviä EAKR-hankkeita
Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta toteuttava EAKR-rahoitushaku on avoinna 15.1.2025 asti. Etsimme rahoitettavaksi hankkeita, joilla parannetaan tutkimus- ja innovointivalmiuksia, kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoa, digitalisaation hyödyntämistä sekä PK-yritysten kasvua ja kilpailukykyä. Rahoitusta on jaossa 2 670 000 euroa.
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.