Uusimaa vauhdittaa kiertotalouden innovaatioita yhdessä muiden eurooppalaisten kärkialueiden kanssa
Euroopan komission on nimennyt Uudenmaan yhdeksi alueellisista innovaatiolaaksoista. Kiertotalouden kärkialueiden kanssa Uusimaa toteuttaa Eurooppalainen kiertotalouden innovaatiolaakso -hanketta (European Circular Innovation Valley, ECIV). Hanke tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa uusimaalaista kiertotalouden innovaatiotoimintaa yhä kansainvälisemmäksi.
– Uudenmaan tavoitteena on nostaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan panostukset viiteen prosenttiin alueen bruttokansantuotteesta. Valinta alueelliseksi innovaatiolaaksoksi ja ECIV-hankkeen kansainvälinen yhteistyö ovat merkittäviä virstanpylväitä kohti tätä tavoitetta, sanoo Uudenmaan liiton aluekehitysjohtaja Eero Venäläinen.
Horizon Europe -ohjelmasta rahoituksen saavassa ECIV-hankkeessa rakennetaan Euroopan suurin kiertotalousinnovaatioiden ekosysteemi, edistetään kestävää kehitystä ja tehdään yhteistyötä ympäri maanosaa. Hanke muuttaa eurooppalaiset alueet dynaamisiksi kiertotalouden keskuksiksi, eräänlaiseksi kiertotalousratkaisujen eurooppalaiseksi ”tanssilattiaksi”.
Innovatiivisia kiertotalousratkaisuja kehittämässä
– Uusimaa on yksi ECIV-hankkeen keskeisistä kumppaneista. Tuomme mukanamme laajan kokemuksemme kiertotaloudesta, kuten Uudenmaan kiertotalouslaaksosta ja kiertotalouden green dealista, toteaa projektipäällikkö Christine Chang Uudenmaan liitosta.
Seuraavien viiden vuoden aikana ECIV-hanke edistää merkittävästi mukana olevien alueiden ja Euroopan siirtymistä kohti kiertotaloutta sekä tuottaa kestävää kasvua ja kehitystä osallistuvilla alueilla.
– Voimme hankkeessa rakentaa kumppaniemme kanssa Euroopan suurimman kiertotalouden ekosysteemin ja samalla tarjota uusimaalaisille yrityksille mahdollisuuksia kansainvälisiin innovaatioekosysteemeihin, Chang jatkaa.
ECIV-hankkeen budjetista 60 prosenttia kohdennetaan ranskalaisen Normandian alueen organisoimiin avoimiin hakuihin, joissa rohkaistaan startup-yrityksiä ja muita yrityksiä ehdottamaan innovatiivisia kiertotalousratkaisuja. Rahoitusta tullaan jakamaan kansainvälisille yhteistyöprojekteille eri teollisuudenalojen arvoketjussa. Uudenmaan toimijoiden mahdollisuuksista päästä hakuihin tullaan informoimaan erikseen vuonna 2025.
ECIV-hanke rakentaa ja uudistaa innovaatioyhteistyötä
ECIV-hanke kokoaa yhteen 19 toimijaa yhdeksästä eri maasta. Projektia johtaa Navarron alue Espanjasta. Mukana on kumppaneita myös Alankomaista, Belgiasta, Bulgariasta, Iso-Britanniasta, Liettuasta Ranskasta ja Ruotsista. Lisäksi mukana on The Association of Cities and Regions for Sustainable Resource Management.
Hanketta rahoittaa Horisontti Eurooppa -ohjelma. Koko hankkeen budjetti on 27,2 miljoonaa euroa, josta Uudenmaan liiton osuus on noin 356 000 euroa. Hanke on käynnissä 1.9.2024–30.8.2029.
Euroopan komissio on valinnut 72 aluetta alueellisiksi innovaatiolaaksoiksi (Regional Innovation Valleys, RIV). Kaikki ECIV-hankkeessa mukana olevat alueet ovat alueellisia innovaatiolaaksoja. Innovaatiolaaksot edistävät Euroopan strategisia prioriteetteja, kuten vihreää siirtymää ja digitaalista muutosta.
Lisätietoja:
Christine Chang
EU-erityisasiantuntija
christine.chang@uudenmaanliitto.fi
EU-hankevalmistelu, EU-palvelun kansainvälinen viestintä
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Tutustu myös
Älykäs Uusimaa
Älykäs Uusimaa on resurssiviisas. Alueen innovaatiotoimijat ovat edelläkävijöinä kehittämässä resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa, joka on hyvä asukkailleen ja yrityksilleen sekä ympäröivälle luonnolle.
Tutustu myös näihin
12.12.2024
Pohjoismainen vertailu: Suomalaiset pörssiyritykset johtavat siirtymää kohti kiertotaloutta
Suomalaiset pörssiyritykset ovat naapurimaita edellä kiertotaloudessa, mikä luo niille merkittävää kilpailuetua lähivuosina. Tämä käy ilmi laajassa kyselytutkimuksessa, joka suunnattiin kaikille Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen pörssiyrityksille. Lähes 80 prosenttia haastatelluista yrityksistä arvioi kilpailijoidensa kehittävän merkittävästi kiertotaloustoimintaansa seuraavien viiden vuoden aikana suomalaisten yritysten johtaessa tällä hetkellä lähes kaikilla mittareilla.
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
5.12.2024
Hiilestä luopuminen kaukolämmössä pudotti Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöjä vuonna 2023
Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt ovat pudonneet 15 prosenttia edellisvuodesta, selviää Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedoista. Tärkein syy pudotukselle ovat energiasektorin toimet. Uudenmaan myönteisen kehityksen takana on erityisesti kaukolämmön puhdistuminen ja sähkön kansallisen päästökertoimen pieneneminen.
3.12.2024
Pelit voisivat sitouttaa ihmisiä ilmastotoimiin ja kestäviin elämäntapoihin – potentiaali vielä käyttämättä
Ilmastokriisin torjuminen ja kestäviin elämäntapoihin siirtyminen ovat ratkaisevan tärkeitä sekä ihmiskunnan että maapallon tulevaisuudelle. Nykyinen muutosvauhti on kuitenkin riittämätön. Onnistuminen edellyttää, että mahdollisimman moni kansalainen sitoutuu ilmastotoimiin ja vaatii päättäjiltä nopeita muutoksia. Pelit ja pelillistäminen olisivat tervetullut lisä kestävyysmurrosta vauhdittavaan keinovalikoimaan, mutta niitä on käytetty ja tutkittu vielä vähänlaisesti.