Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Webinaari pohti TE-uudistuksen kuumia kysymyksiä

Outi Ervasti, Antti Kettunen, Anne Laitinen, Kirsi Elina Kallio, Laura Knuutila ja Mika Hämeenniemi Uudenmaan liiton studiolla.

Työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2025 kuntien muodostamille työllisyysalueille. Uudellemaalle alueita muodostuu yhdeksän. Uudenmaan liiton TEPA24 Uusimaa –hanke tukee kuntia muutoksessa. Ensimmäinen Tepassa tapahtuu -live tarjosi tilannekatsauksen uudistuksen tilanteeseen Uudellamaalla.  

Tilaisuus jatkoi samana aamuna pidettyjen TEM:n, Uudenmaan ELY:n ja työllisyysalueiden yhteistyö- ja seurantakeskusteluiden pohdintoja.  

Muutos tarjoaa mahdollisuuksia

Anne Laitinen aloitti tilaisuuden esittelemällä TEPA24 Uusimaan kuulumisia. Projektin kuusi työryhmää ovat kokoontuneet keväällä, jonka lisäksi muun muassa TE-toimiston kanssa yhdessä järjestetyt infotilaisuudet olivat pidettyjä ja ne tavoittivat hyvin uudet työvoimaviranomaiset. 

Vento & Pernu työllisyys Oy:n Eetu Pernu valaisi TE-uudistuksen tilannekuvaa. Pernun mukaan ratkaistavia kysymyksiä on muun muassa, mistä yritykset ja muut työnantajat saavat julkista työnantajapalvelua 1.1.2025, miten ratkaistaan työllisyysaluerajat ylittävät tarpeet ja mitä yhteistyön valmisteluun tarvitaan? 

Paremmat työnantaja- ja yrityspalvelut ovat keskeinen osa TE-uudistusta ja näihin kysymyksiin haettiinkin vastauksia Uudenmaan liiton kehittämispäällikön Outi Ervastin puhuessa ja Lohjan yrityspalvelupäällikön Mika Hämeenniemen kommentoidessa.  

Ervasi totesi Uudenmaan olevan Suomen vetovoimaisin maakunta yritysdynamiikkaa mittaavalla luovan tuhon indeksillä (CDI)-mitattuna. Indeksi lasketaan suhteuttamalla vuoden aikana aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten yhteismäärä maakunnan koko yrityskantaan. Hämeenniemi mursi työllisyysalueisiin liittyviä myyttejä poteroihin jäämiseen, työllistämiseen ja yritysten tarpeiden tunnistamiseen liittyen. 

Kotoutumisen ajankohtaisia kysymyksiä käsiteltiin Anne Laitisen puheenvuorolla ja Tuusulan maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikön Laura Knuutilan kommenttipuheenvuorolla. Laitinen totesi, että vieraskielisyys kumuloituu maahanmuuton sekä sisäisen muuton ansiosta Uudellemaalle. Kotoutumisen kannalta merkittävää onkin madaltaa vieraskielisen osaajan rekrytointia.  

Knuutilan mukaan uudistuksessa innostaa uudenlaisten rakenteiden mahdollistama yhteistyö kuntien välillä ja yhteiskuntaorientaation käytön laajeneminen. Painopisteen muuttuessa pakolaisista neuvovampaan työotteeseen, myös ajattelu muuttuu siten, että palveluita tulee olla tarjolla esim. työnantajille enemmän. Tämä tuo työnantajat ja oppilaitokset vahvemmin mukaan kehittämiskumppaneina. 

Rajat ylittävää yhteistyötä

Hankintayhteistyön ryhmä on käsitellyt konkreettisia yhteistyön muotoja, joista työllisyysalueiden on päästävä yhteisymmärrykseen. Porvoon kaupungin hankinta-asiantuntija Marja-Leena Virta avasi ryhmän työskentelyä. Hankintojen osalta työllisyysaluerajojen ylittyminen on monesti väistämätöntä ja siksi yhteistyön malleista on saatava sovittua hyvissä ajoin. 

Kasvun Katalyytti Oy:n konsultti Kirsi Elina Kallio piti tilaisuudessa inspiraatiopuheenvuorossa verkostomaisen työtavan merkityksestä. Kallion mukaan on keskeistä, että toiminnan motiivi luo mielen ja merkityksen. Motiivi myös entisestään kirkastuu ja vahvistuu toiminnassa. Keskeistä onkin, miten rakennamme motiivia yhteiselle toiminnalle.  

Kallio korosti myös, että verkostomainen yhteistoiminta edellyttää tietoista ryhtymistä ja on ainoa tapa estää siiloutumista, mikä on erityisen tärkeää muuttuvassa palvelurakenteessa.   

Lopussa kuultiin TE-viestijäverkoston kuulumisia, kun Lohjan työllisyyskoordinaattori Anna Lehmuskoski ja TEPA24 Uusimaan viestintäasiantuntija Antti Kettunen keskustelivat ryhmää puhuttaneista teemoista. Viestinnässä on merkittävää, että asiakkaat tunnistavat jatkossakin uudet palvelut.  

Tilaisuuden juontajanakin toiminut Kettunen kertoi myös TEPA24 Uusimaan päivittyneistä nettisivuista, joilta löytyy vastauksia muun muassa usein kysyttyihin kysymyksiin. Linkki nettisivulle.

TEPA24 Uusimaa järjestää seuraavan tilaisuuden jo 18.6. yhdessä AMKE:n kanssa. Linkki uutiseen.

Lisätietoja:

Anne Laitinen

Projektipäällikkö

+358 40 154 7412

TE-palvelujen uudistuksen tukeminen, TEPA24 Uusimaa -hanke

Antti Kettunen

Viestinnän asiantuntija

+358 40 647 4804

TE-palvelujen uudistuksen tukeminen, TEPA24 Uusimaa -hankkeen viestintä

Outi Ervasti

Kehittämispäällikkö

+358 40 721 2131

Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.

Avainsanat:

TapahtumatTyöllisyys