Ekologisen kestävyyden peruskoulutus luoville aloille käynnistyy maaliskuussa

Kaipaatko apua ympäristötyön käynnistämiseen? Haluatko oppia kiertotaloudesta, hiilijalanjäljistä tai kestävästä digitaalisuudesta? Tai sisällöillä vaikuttamisesta ja ympäristötyön jalkauttamisesta? Tervetuloa maksuttomiin webinaareihin ja työpajoihin!
Luovien alojen kestävyysmurrosta vauhdittava LuoTo-hanke järjestää luovien alojen toimijoille suunnatun ekologisen kestävyyden peruskoulutuksen maalis–toukokuussa. Peruskoulutus sisältää kaikkiaan viisi webinaaria ja työpajasarjan. Voit osallistua halutessasi vain webinaareihin tai sekä webinaareihin että työpajasarjaan. Sekä webinaarit että työpajat järjestetään etänä.
Webinaarit
Voit osallistua niin moneen webinaariin kuin haluat. Jos joku webinaari kiinnostaa sinua kovasti, mutta ajankohta on huono, niin ei hätää, webinaareista tulee myöhemmin myös tallenteet Uudenmaan liiton YouTube-kanavalle(Siirryt toiseen palveluun).
- 12.3. klo 13–15: Johdanto ympäristökriisin nykytilanteeseen (Jenni Sademies) & Kiertotalous luovilla aloilla (Anu Kaila)
Tilannekuva ympäristökriisistä (ilmasto ja luontokato, kulutuksen kasvu). Kierto- ja jakamistalous luovilla aloilla, materiaalien käyttö, ekologisuus toiminnan kehittämisen inspiraationa, tapausesimerkkejä eri aloilta. Case-esimerkkejä luovilta aloilta.
Katso webinaaritallenne
- 20.3. klo 10–12: Yhteiskunnallisen kestävyysmurroksen vauhdittaminen luovien alojen sisällöillä (Jenni Sademies)
Kulttuurin ja luovien alojen rooli kestävyysmurroksen edistämisessä – miten luovien alojen sisällöt vaikuttavat normeihin ja käytäntöihin ja miten niillä voidaan lisätä tietoisuutta sekä inspiroida toimintaa kestävän tulevaisuuden puolesta.
- 27.3. klo 10–12: Kestävä digitaalisuus ja teknologian hyödyntäminen (Satu Samira Hamed)
Energiatehokkuuden ja ympäristötietoisuuden integrointi digitaalisiin prosesseihin, kuten pelien suunnitteluun, digitaaliseen julkaisemiseen ja palvelumuotoiluun. Kestävyys ja ympäristötietoisuus osana teknologista kehitystä.
- 2.4. klo 10–12: Hiilijalanjäljen pienentäminen tuotanto- ja tapahtumaprosesseissa (Sally Londesborough)
Suurimmat päästölähteet ja ensisijaiset päästövähennyskohteet, ns. “helpot voitot”. Työkaluja ja oppaita hiilijalanjäljen laskentaan ja vähentämiseen eri osa-alueilla. Suurimmat päästölähteet liikenne, ruoka, energia, ja sen hahmottaminen, millä toimilla on merkitystä. Sisältää myös perusteet laskelmien tekemisestä, ja datan keräämisestä ja työkaluista oman edistymisen seurantaan. Case-esimerkkejä luovilta aloilta. - 8.4. klo 13–15: Ympäristötyön käynnistäminen, jalkauttaminen ja jatkuva kehittäminen (Anu Hakala)
Ympäristötyön aloittaminen, jalkauttaminen ja yhteisön innostaminen. Työkaluja kestävien toimintamallien ja ympäristötyön aloittamiseen sekä niiden integroimiseen organisaation strategiaan ja käytäntöihin. Koulutuksessa keskitytään myös ympäristötyön johtamiseen, henkilöstön sitouttamiseen ja kestävien käytäntöjen pitkäjänteiseen kehittämiseen. Ympäristöohjelman tekeminen. Sertifikaatit.
Ilmoittaudu mukaan viimeistään webinaaria edeltävänä päivänä klo 14 mennessä, niin ehdimme lähettää sinulle osallistumislinkin. Tarkistathan ilmoittautumislomakkeella antamasi sähköpostiosoitteen, jotta viesti löytää perille. Viesti voi mennä myös roskapostikansioon, joten se kannattaa tarkistaa, jos kutsua ei ole tullut. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä: Anu.Kaila@kierratyskeskus.fi.
Työpajat
Työpajoissa työstetään osallistujien omia tapausesimerkkejä. Voit siis tuoda työpajaan mukanasi jonkin ympäristötyössä vastaan tulleen haasteen tai pulman, johon kaipaisit vetoapua. Osallistujien tukena työpajoissa on kaksi ympäristöasiantuntijaa. Voit ilmoittautua työpajaan myös ilman omaa tapausesimerkkiä.
Työpajasarjaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Tarvittaessa valitsemme osallistujat kiinnostuksen kohteiden, tapausesimerkkien ja aikataulutoiveiden mukaan siten, että työpajoista saadaan mahdollisimman toimivat kokonaisuudet.
Työpajasarjat järjestetään samansisältöisenä kahtena eri ajankohtana, joten ilmoittaudu joko työpajasarjaan A tai työpajasarjaan B.
- Työpajasarja A: ke 16.4. klo 9–12, ke 23.4. klo 9–12 , ti 29.4. klo 13–16
- Työpajasarja B: ke 14.5. klo 13–16, ke 21.5. klo 13–16 ja ke 28.5. klo 13–16
Ilmoittaudu työpajoihin viimeistään tiistaina 8.4. Tarkistathan ilmoittautumislomakkeella antamasi sähköpostiosoitteen, jotta viesti löytää perille. Viesti voi mennä myös roskapostikansioon, joten se kannattaa tarkistaa, jos kutsua ei ole tullut. Ongelmatilanteissa ota yhteyttä: sally.londesborough@kierratyskeskus.fi.
Luovien alojen ekologisen kestävyyden peruskoulutuksen järjestää LuoTo – Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma. Koulutuksen toteuttaa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

Lisätietoja:

Jaana Eskola
Projektipäällikkö
jaana.eskola@uudenmaanliitto.fi
Luovat alat, ilmastonmuutos, LuoTo-hanke
Tutustu myös näihin

2.4.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Hyötykasviyhdistys osti Annalan huvilan Helsingin kaupungilta vuonna 2017. Nykyisin vapaaehtoiset pitävät huvilassa tapahtumakahvilaa ja kiinteistöyhtiö vuokraa tiloja yksityisiin ja yhteisötapahtumiin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.