
Genom landskapsplanen drar man upp de stora riktlinjerna för områdesanvändningen i hela landskapet eller i flera kommuner med sikte på långt in i framtiden. Landskapsplanen är den mest översiktliga planen och tjänar till ledning när kommunala planer utarbetas och när övrig områdesanvändning planeras på en noggrannare nivå.
Gällande landskapsplaner
I Nyland finns flera gällande landskapsplaner. En inofficiell plansammanställning gör det lättare att få en uppfattning om helheten och tolka den.
Gällande landskapsplaner
Nylandsplanen 2050
Nylandsplanen berättar hur den nyländska regionstrukturen ser ut år 2050. Helheten omfattar etapplandskapsplanerna för Helsingforsregionen, västra Nyland och östra Nyland
Nylandsplanen 2050
Landskapsplanen för Östersundomområdet
I planen för Östersundom ingår alla väsentliga markanvändningsteman. Planen omfattar ett område som sträcker sig från Östersundom i Helsingfors till Sibbo å samt en del av Västersundom i Vanda.
Landskapsplanen för Östersundomområdet
Information om planläggning
Landskapsplanen är den mest översiktliga planen. Landskapsplanen styr kommunernas planläggning och annan planering av områdesanvändningen. Utarbetandet av en landskapsplan sker i etapper.
Information om planläggning

Tjänsten för landskapsplanekartor
I tjänsten för landskapsplanekartor kan du studera kartor och kartbeteckningar i olika skalor, skriva ut och spara dem. Tjänsten är tvåspråkig.
Tjänsten för landskapsplanekartorAktuellt

22.5.2023
Städerna och landskapen kräver ändringar i utkastet till EU:s restaureringsförordning
De största städerna i Finland, flera landskapsförbund och Finlands Kommunförbund har uttryckt sin starka oro för innehållet i artikel 6 i restaureringsförordningen. Ett gemensamt ställningstagande, som innehåller förslag till ändringar i utkastet till förordningen, har lämnats till dem som förhandlar om Finlands regeringsprogram.

11.5.2023
Hurdana styrningsformer behöver vi för att trygga skogsnaturen och kolsänkorna?
Under den kommande regeringsperioden ska ett nytt slags bundsförvantskap byggas upp med naturen och hållbara ekologiska gränser ska fastställas för utnyttjandet av naturtillgångar. Det är möjligt för den nya regeringen att styra skogssektorn mot en förnyelse - så att mervärdet kan upprätthållas samtidigt som avverkningsmängderna hålls skäliga, skriver vår miljö- och klimatsakkunniga Maria Sirviö.

5.5.2023
Mångsidigare användning av kommunala skogar – Lärdom delas i kommunalt sakkunnignätverk
Nylands förbunds projekt om hållbart mångbruk av kommunala skogar erbjöd nyttig information. Under drygt ett år insamlades både vetenskapliga grunder och konkreta tips. Nu fortsätter behandlingen av skogsärenden i ett sakkunnignätverk.

2.5.2023
Utredning om närtågstrafiken i riktning mot Borgå: Från Borgå till Helsingfors på en halvtimme
En ny spårförbindelse skulle avsevärt förbättra Borgåbornas kollektivtrafikförbindelser. Man skulle nå flygplatsen inom en dryg kvart från Borgå, Böle inom en knapp halvtimme och Helsingfors centrum inom en dryg halvtimme, det vill säga cirka 20 minuter snabbare än med den nuvarande bussförbindelsen.