Kaksi Sallaa Uudenmaan kuntien ilmastotyön tukena

Syyskuun alussa Uudenmaan liiton ilmastoryhmässä aloitti kaksi Sallaa. Salla Lahtinen työskentelee Canemure-hankkeen parissa. Salla Siivonen toimii Visiona ilmastokestävä Uusimaa eli VILKKU-hankkeessa. Kuukauden ilmastokasvo -palstalla molemmat kertovat työstään, taustastaan ja tuestaan Uudenmaan kunnille.
Salla Lahtinen työskentelee ilmastonmuutoksen hillintätoimien parissa

Millaista työtä sinä Salla Lahtinen teet ilmaston hyväksi?
Työni keskittyy ilmastonmuutoksen hillintään eli sellaisten toimenpiteiden edistämiseen, jotka pyrkivät vähentämään ilmaston lämpenemistä. Pitkällä tähtäimellä työni tavoitteena on omalta osaltani vaikuttaa siihen, että sekä maakunnan että kansallisen tason hiilineutraaliustavoite saavutetaan. Työ Uudenmaan liitossa tarjoaa näköalapaikan 26 kunnan ilmastotyöhön.
Mitä Canemure-hankkeessa tehdään?
Kuusivuotisessa hankkeessa edistetään ilmastonmuutoksen hillinnän käytännön toimenpiteitä. Hankkeen aikana on esimerkiksi toteutettu Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta.
Mikä Canemure-hankkeessa on juuri nyt ajankohtaista?
Hankkeessa työskennellään Uudenmaan kunnissa toteutettujen hyvien käytäntöjen jakamisen, kuntien tukemisen ja Hiilineutraali Uusimaa -ilmastotiekartan toimenpideohjelman päivittämisen parissa.
Millainen on taustasi?
Olen perehtynyt vastuullisuuteen monialaisesta ja systeemisestä näkökulmasta käsin Aalto-yliopiston Creative Sustainability –maisteriohjelmassa.
Vastuullisuus on ollut läsnä myös työurallani eri näkökulmista käsin: olen työskennellyt ekologisuuden teemojen parissa taiteen ja tieteen rajapinnassa, auttanut lukuisten kuntien asukkaita omaksumaan ilmastokestäviä elämäntapoja ja käväisin pikaisesti myös start up -maailmassa edistämässä ratkaisua, jonka avulla yritykset voivat analysoida tuotteiden ja palveluiden vastuullisuuden tekoälyavusteisesti.
Punaisena lankana tässä kaikessa on ollut projektityön, tieteen jalkauttamisen ja uusien ideoiden kehittämisen parissa työskentely.
Millaista apua Uudenmaan kunnat voivat saada sinulta?
Vaikka hallitus poisti kuntien ilmastotyön tukemisen, haluaa Uudenmaan liitto edelleen tukea ilmastotyötä. Ilmastotyön suunnittelussa minusta voi olla erityisesti apua koordinoijana ja fasilitoijana. Jos Uudenmaan kunnissa on mielessä toteutuneita hyviä ilmastotekoja, autan mielelläni niiden esille tuomisessa. Kokoan Uudenmaan kunnilta hyviä käytäntöjä jakoon Kestävyysloikka-verkkopalveluun. Olkaa yhteyksissä!
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on Salla Siivosen työpöydällä

Millaista työtä sinä Salla Siivonen teet ilmaston hyväksi?
VILKKU-hankkeessa ensisijaisena tavoitteena on tuottaa Uudenmaan alueellinen sopeutumissuunnitelma, joka avaa laajasti ilmastonmuutoksen suoraan ja välillisesti aiheuttamia riskejä Uudenmaan toimintaympäristölle ja tunnistaa tarvittavia sopeutumisen toimenpiteitä. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tuodaan aiempaa vahvemmin hillinnän rinnalle Uudenmaan ilmastotyössä.
Mitä VILKKU-hankkeessa tehdään?
VILKKU-hankkeen aikana arvioidaan maakunnan haavoittuvuutta ja altistumista ilmastonmuutoksen vaikutuksille, tunnistetaan alueen keskeiset ilmastoriskit sekä arvioidaan alueellista sopeutumistarvetta. Tunnistetut ilmastonmuutoksen vaikutukset sidotaan osaksi Uudenmaan ennakointityötä, jonka kautta pohjustetaan myös maakunnan kehittämistä luotaavaa Uusimaa-ohjelmaa.
Mikä VILKKU-hankkeessa on juuri nyt ajankohtaista?
Elokuussa käynnistyneessä VILKKU-hankkeessa on ajankohtaisena toimena tarkastella Uudenmaan haavoittuvuutta ja altistumista ilmastonmuutoksen vaikutuksille.
Millainen on taustasi?
Olen valmistunut Helsingin yliopistosta Environmental change and global sustainability -maisteriohjelmasta, jossa perehdyttiin tarkastelemaan kansalliset rajat ylittäviä ympäristö- ja kestävyyshaasteita ja etsimään ratkaisuja näihin.
Työkokemusta olen kerryttänyt erilaisista asiantuntijatehtävistä julkiselta sektorilta ja työskennellyt muun muassa biokiertotalouden ja uusiutuvan energian ekosysteemien kehittämisen sekä ilmastonmuutoksen sopeutumisen ja kiertotalouden edistämisen parissa.
Kaikkia edellisiä tehtäviä yhdistää työskentely sidosryhmien kanssa, joka myös VILKKU-hankkeessa on tärkeässä roolissa.
Millaista apua Uudenmaan kunnat voivat saada sinulta?
VILKKU-hankkeessa kuntia tuetaan niiden omissa sopeutumistarkasteluissa Uudenmaan alueellisen sopeutumissuunnitelman toteutuksen ohella. Minuun voi olla yhteydessä matalla kynnyksellä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvissä asioissa ja kysymyksissä!
Lisätietoja:


Salla Siivonen
Projektipäällikkö
salla.siivonen@uudenmaanliitto.fi
VILKKU-hanke, ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Tutustu myös

Ilmastotyö
Tavoittelemme Uudellamaalla hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tämä edellyttää päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla sekä hiilinielujen vahvistamista. Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseen tarvitsemme kaikkien uusimaalaisten ponnistuksia. Navigaattorinamme on Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta.


Tutustu myös näihin

2.4.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Hyötykasviyhdistys osti Annalan huvilan Helsingin kaupungilta vuonna 2017. Nykyisin vapaaehtoiset pitävät huvilassa tapahtumakahvilaa ja kiinteistöyhtiö vuokraa tiloja yksityisiin ja yhteisötapahtumiin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.

28.3.2025
Interreg Baltic Sea Region -ohjelman pienhankehaku on auki
EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelma (Interreg Baltic Sea Region, BSR) on avannut rahoitushaun 25. maaliskuuta. Ohjelmassa on tällä kertaa tarjolla rahoitusta pienhankkeille, jotka kehittävät pieniä paikkakuntia ja maaseutua.

26.3.2025
AKKE-haussa rahoitusta kuudelle hankkeelle ja 18 hankkeen valmisteluun
Uudenmaan liitto on myöntänyt alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitusta kuudelle kehittämishankkeelle ja 18 EU-hankkeen valmisteluun. Marraskuusta tammikuuhun avoinna olleessa haussa jaettiin yhteensä 940 000 euroa.