![Pelinappuloita, joiden välillä menee nuolia.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/03/kasi-ja-pelinappulat-1440x705.jpg)
TEPA24 Uusimaa -hankkeen ytimessä on valmistautuminen TE-palveluiden uudistukseen ja työllisyysalueet ylittävään yhteistyöhön maakunnan laajuisesti. Työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu siirtyi kunnille vuoden 2025 alussa.
Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) osarahoittama TEPA24-hanke on käynnissä 1.10.2023−31.12.2025. Hanke on jatkoa Uudenmaan liiton vuonna 2022 käynnistämille työllisyysfoorumeille, joilla tuettiin kuntia tulevaan TE-uudistukseen.
Työllisyyspalvelut kunnille
TE-palveluiden siirto kunnille tuo palvelut lähemmäs asiakkaita. Uudistuksen jälkeen sekä työkalut että vastuu työllistämisestä ovat kunnilla itsellään. Tavoitteena on nopeuttaa työllistymistä sekä parantaa palveluiden tuottavuutta ja saatavuutta. TE-toimistojen henkilöstö siirtyy kuntiin liikkeenluovutuksella.
Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota henkilöasiakkaille ja yrityksille kohdennettuja, paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja. Lisäsynergiaa syntyy, kun samalla taholla on vastuu kunnan työllisyys-, koulutus- ja elinkeinopalveluista. Tämä kaikki edistää alueen elinvoimaa ja kilpailukykyä.
Kannustava rahoitusmalli lisää kuntien vastuuta työllisyydenhoidon kustannuksista. Toisaalta, jos kunta onnistuu lyhentämään työttömyysjaksoja ja saa asukkaat nopeammin takaisin työelämään, hyötyy se siitä itse taloudellisesti.
Uudellemaalle yhdeksän työllisyysaluetta
Uusimaa on lähes 1,8 miljoonan suomalaisen koti ja yli 800 000 työssäkäyvällään Suomen suurin yhtenäinen työssäkäyntialue. Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että Uudellamaalla aloitti vuoden 2025 alussa yhdeksän työllisyysaluetta.
![Uudenmaan 9 työllisyysaluetta ja 5 hyvinvointialuetta kartalla.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2024/06/Uudenmaan-tyollisyysalueet.-Kuva-Niko-Pagkratis-Uudenmaan-ELY-keskus-890x585.png)
Uudellamaalla kunnat ovat keskenään päättäneet, mikä on heille luontevin suunta muodostaa työllisyysalue. Esimerkiksi Helsinki, Espoo ja Vantaa muodostavat omat alueensa, kun taas muualle maakuntaan on muodostumassa useamman kunnan yhteisiä alueita.
Uudistuksen kannalta on tärkeää ymmärtää myös Uudenmaan merkitys koko Suomen taloudelle. Maakunnassa sijaitsee kolmannes maan työpaikoista, ja alue tuottaa lähes 40 prosenttia Suomen BKT:sta.
Hanke tehdään yhteistyöllä
Hankkeen tukena on ohjausryhmä sekä neuvottelukunta, jonka alaisuuteen on perustettu kuusi temaattista työryhmää. Ryhmät kokoontuvat noin kuukauden välein.
Ohjausryhmä seuraa, ohjaa ja tukee hankkeen etenemistä. Puheenjohtajana toimii Järvenpään kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen. Alla lista jäsenistä ja varajäsenistä.
AMKE: Satu Ågren (Peter Pahlman)
Helsingin Seudun Kauppakamari: Riikka Vataja (Olli Oja)
Helsingin yrittäjät: Tiina Oksala
Hämeen ELY-keskus, rahoittajan edustaja: Auli Vuorela
Itä-Uusimaa: Katarina Helander, Pukkila
Länsi-Uusimaa: Stefan Fri, Raasepori
Pääkaupunkiseutu: Annukka Sorjonen, Helsinki (Ulla Kangas, Tarja Arkio, Eija Väätäinen)
Uudenmaan ELY-keskus: Jarkko Tonttila (Elina Korpi)
Uudenmaan liitto: Ulla-Mari Karhu (Outi Ervasti)
Uudenmaan TE-toimisto: Mika Salo (Jutta Valkeinen)
Hankkeen tukena toimivassa neuvottelukunnassa on laaja edustus kohde- ja sidosryhmistä. Puheenjohtajana toimii Uudenmaan maakuntajohtaja Tuija Telén. Alla lista jäsenistä ja varajäsenistä.
Espoo-Kauniainen: Hilla-Maaria Sipilä
Helsingin Seudun Kauppakamari: Pia Pakarinen
Keski-Uusimaa: Kristiina Soots (Sirkka Riikonen)
Kirkkonummi-Vihti-Siuntio: Johanna Andelmin-Inkinen
Kuntaliitto: Erja Lindberg
Porvoo: Lassi Puonti
Raasepori-Hanko-Inkoo: Sebastian Risku
Uudenmaan Yrittäjät: Petri Ovaska
Uudenmaan ELY-keskus: Laura Koivisto-Khazaal
Uudenmaan liitto: Outi Ervasti (Ulla-Mari Karhu)
- Yritys- ja työnantajapalveluiden ryhmän tehtävänä on työskennellä tiiviissä yhteistyössä hyödyntäen eri tahojen tuottamaa dataa entistä parempien elinkeinopalveluiden kehittämiseksi uusilla työllisyysalueilla.
- Maahanmuuton ja kotoutumisen ryhmän tehtävinä on miettiä, miten varmistamme maahan muuttaneiden (riippumatta Suomeen tulon syystä) potentiaalin toteutumisen aktiivisina kansalaisina. Ryhmä pyrkii myös huolehtimaan siitä, että väestörakenteen muutokseen varaudutaan Uudenmaan laajuisesti. TE24-uudistuksen kanssa käynnissä on KOTO24-uudistus ja iso osa maahanmuutosta kohdistuu Uudellemaalle.
- Oppilaitosten ryhmän tehtävänä on pohtia, miten maakunnan laajuista koulutussuunnittelua tehdään ja miten kohdellaan yli työllisyysrajojen koulutuksiin hakeneita. Ryhmässä on vahva linkitys hankintojen teemaryhmään.
- Verkostomaisen yhteistyön ryhmän tehtävänä on tarjota vertaistukea, kartoittaa kipupisteitä ja löytää yhdessä niihin tulevaisuuteen suuntaavia ratkaisuja; tarkoitus kasvaa verkostomaisen työtavan tukirangaksi uudessa palvelurakenteessa
- Viestintäverkoston tapaamisissa on mahdollista benchmarkata hyviä käytäntöjä toisilta työllisyysalueilta ja sopia yhteisistä viestintäkäytännöistä. Tarkoitus kasvaa viestijöiden tukiverkostoksi uudessa palvelurakenteessa
- Hankintojen ryhmän tehtävänä on vahvistaa kuntien hankintaosaamista TE-asioissa; mitä hankitaan, mitä hankinnat edellyttävät ja miten palveluntuottajien rooli turvataan?
Selaa sivuja
![Uudenmaan kartan ääriviivat ja oransseja kuvituksia taloista, junista, puista, aurinkopaneeleista, sähköautoista.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/03/visualisoitu-kartta-800x600.png)
Etusivu
Uudenmaan liiton luotsaaman TEPA24 Uusimaa -hankkeen ytimessä on valmistautuminen TE-palveluiden uudistukseen ja työllisyysalueet ylittävään yhteistyöhön maakunnan laajuisesti.
Lisätietoja:
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/10/Anne-Laitinen-Saunio-300x440.jpg)
Anne Laitinen
Projektipäällikkö
anne.laitinen@uudenmaanliitto.fi
TE-palvelujen uudistuksen tukeminen, TEPA24 Uusimaa -hanke
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/10/Antti-Kettunen-300x440.jpg)
Antti Kettunen
Viestinnän asiantuntija
antti.kettunen@uudenmaanliitto.fi
TE-palvelujen uudistuksen tukeminen, TEPA24 Uusimaa -hankkeen viestintä
Ajankohtaista
![Pelinappuloita, joiden välillä menee nuolia.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/03/kasi-ja-pelinappulat-1280x720.jpg)
31.1.2025
Yritykset ja työnhakijat tarvitsevat palveluita työllisyysalueiden rajoista riippumatta
Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyivät vuoden alussa kunnille. Samalla Suomen suurimmalle työssäkäyntialueelle eli Uudellemaalle muodostui yhdeksän työllisyysaluetta. Uudenmaan liiton koordinoima TEPA24 Uusimaa -hanke toimii yhteenkokoajana ja mahdollistajana kunta- ja organisaatiorajat ylittävälle yhteistyölle.
![Lamppu, jonka ympärillä neliön muotoisia nappuloita, joissa ihmishahmon kuva.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/03/lamppu-ja-ihmisnapit-1280x720.jpg)
29.1.2025
Uudenmaan liitto rahoittaa kansainvälistä rekrytointia edistäviä toimenpiteitä suurimmissa kaupungeissa
Uudenmaan liitto avaa rahoitushaun Suomen suurimmille kaupungeille ajalle 28.1.–14.2. Rahoitus on tarkoitettu kehittämishankkeille, jotka edistävät kansainvälistä rekrytointia Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Oulussa, Tampereella ja Turussa.
Sivu päivitetty viimeksi: 10.1.2025