SuomiAreenassa tarjottiin ratkaisuja kiertotalouden lisäämiseksi ja osaajapulaan
Muotiteollisuuden ja rakennusalan kärkinimet puivat kiertotaloutta ja viherpesua keskustelussamme SuomiAreenassa. Osaajapulan ratkaisut olivat tapetilla liiton ja Helsingin seudun kauppakamarin järjestämässä SuomiAreena-tapahtumassa. Tilaisuuksien tallenteet löytyvät MTV Katsomosta.
Kiertotalouden lisäämiseen tarvitaan brändäystä, houkuttelevuuden lisäämistä ja sääntelyä
Kiertotaloutta vai viherpesua -keskustelussa pohdittiin, toteutuuko kiertotalous todellisuudessa vai ainoastaan sanojen tasolla kunnianhimoisissa strategioissa ja ylväissä juhlapuheissa. Keskustelussa pohdittiin niin yksilön kuin myös laajemminkin koko yhteiskunnan roolia kiertotaloudessa. Myös sääntelyn mahdollisuudet ja esteet olivat esillä.
Muotialalla second hand -tuotteet tulisi saada kaikkien saataville, jotta se olisi vaihtoehto uuden ostamiselle. Myös kirpputorit tulisi brändätä uudelleen, jotta ne houkuttelisivat uusia kävijöitä.
Rakennusalalla kiertotalouden edistämiseksi tarvitaan uutta liiketoimintamallia ja kierrätettyjen materiaalien käytön tehostamista. Myös pilottikohteiden rakentaminen ja niiden testaamisen myötä uudet ratkaisut voisivat tulla laajemminkin osaksi rakentamista. Keskusteluun osallistuivat Mall of Triplan toimitusjohtaja Päivi Salonen, yrittäjä, aktivisti Aku Varamäki, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen sekä arkkitehti ja JKMM Arkkitehtien toimitusjohtaja Samppa Lappalainen. Keskustelun juontajana toimi Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.
Meillä on kaikki keinot ratkaista osaajapula
Kuinka ratkaisemme osaajapulan -keskustelussa pohdittiin erityisesti sitä, miten hyvin hallitusohjelma vastaa osaajapulaan ja missä Suomen pitää parantaa, jotta työpaikoille saadaan tekijöitä huomenna ja kymmenen vuoden kuluttua.
Konkreettisina ideoina osaajapulan ratkaisemiseksi keskustelijat lisäisivät ammatillisen koulutuksen tunnettavuutta yrityksissä ja yksinkertaisivat opiskelijoiden työelämässä oppimisen järjestämistä yritysten näkökulmasta. Myös suomen kielen opettaminen jo kotimaassa ennen Suomeen opiskelemaan muuttamista oli yksi idea konkreettiseksi ratkaisuksi. Työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksen onnistuminen on myös avainasemassa osaajapulan saamiseksi kuriin. Nuorilla nykyisin käytössä olevan Tutustu työelämään ja tienaa -setelin voisi laajentaa koskemaan myös aikuisia.
Keskustelun lopuksi Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen tiivisti, että meillä on kaikki keinot ratkaista osaajapula, mutta tarvitaan voivottelun lopettamista ja asennemuutosta. Kannustimia tulisi saada niin yrityksille, yksilöille kuin oppilaitoksillekin. Työperäinen maahanmuutto ja siihen liittyvät ratkaisut ovat tämän hallituksen heikko kohta.
Ajankohtaisesta aiheesta olivat keskustelemassa visionääri ja yrittäjä Peter Vesterbacka, Tokmannin henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskonen, ammatillista koulutusta tarjoavan Omnian johtava rehtori Maija Aaltola sekä Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja ja Uudenmaan liiton aluekehittämisjohtaja Juha Eskelinen. Keskustelun juonsi toimittaja Shahin Doagu.
Tutustu myös näihin
15.11.2024
Lohjan Pekka Puistosalo: ”Länsi-Uusimaa on tulevaisuuden mahdollisuuksien alue”
Pekka Puistosalo työskentelee kaupunkirakennejohtajana Lohjan kaupungilla. Hän johtaa toimialaa, joka vastaa esimerkiksi kaupunkitekniikasta, kaavoituksesta, joukkoliikenteestä, ympäristönsuojelusta, elinkeinoasioista ja työllisyysalueen valmistelusta.
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.
7.11.2024
EU:n lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta teemana Tulevaisuustutka-webinaarissa 21.11.
Keväällä valittiin uudet europarlamentaarikot ja uusi Euroopan komissio aloittaa kohta työnsä. EU:n lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta on aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 21. marraskuuta klo 8.15–9.15.
5.11.2024
Uudenmaan kunnat saivat Kulttuurimarkkinoiden kautta yli tuhat tarjousta kulttuuripalveluista
Uudenmaan kulttuurimarkkinoilla kohtasivat kulttuurin tuottajat sekä ostajat kunnista. Syyskuisen tapahtuman ja samannimisen hankkeen kautta 26 uusimaalaista kuntaa etsi itselleen uusia kulttuuripalveluita. Määräaikaan mennessä saapui huimat 1248 tarjousta.