
Under de kommande åren koncentrerar sig Nyland och Birkaland på att stöda kommunerna i deras arbete för att fastställa mål för cirkulär ekonomil och uppnå dem. För kommunerna är cirkulär ekonomi ett sätt att uppnå klimatmål och spara på naturresurser, material och kostnader samt skapa livskraft och regional försörjningsberedskap.
Nylands förbund och Birkalands förbund inleder projektet KOPPI: Regionala hembon – stöd och pilotering enligt den gröna given i cirkulär ekonomi. I och med projektet idkas regional hemboverksamhet enligt green deal-avtal. I verksamheten ingår praktik och stöd för kommunernas arbete med cirkulär ekonomi. Det omfattar många sektorer som lär sig av varandra och piloterar lösningar. Två pilotprojekt genomförs i bägge landskapen. De koncentrerar sig på byggnadssektorn. Projektet ingår i Nylands dal för cirkulär ekonomi.
Process med green deal-avtal påskyndar cirkulär ekonomi
mest naturresurser per person (DMC). Processen med green deal-avtal för cirkulär ekonomi strävar efter att bland annat effektivera återanvändning av material så att bruket av naturresurser minskar. Förpliktelserna enligt dessa avtal är frivilliga åtaganden mellan olika samhälleliga aktörer och de siktar på mål som fastställts på nationell nivå.
Birkalands förbund och Nylands förbund arbetar med att för sina regioner utarbeta regionala paraplyavtal. De godkänns sannolikt senast sommaren 2025. Några kommuner har redan hunnit göra sin förpliktelse klar, och i och med det nya projektet är avsikten att få en stor del av kommunerna att delta med sin egen. Förutom landskapsförbunden ingår som projektgenomförare Nylands dal för cirkulär ekonomi, Tammerfors högskolestiftelse och Cirkulärt Birkaland som styrs av bolaget Ekokumppanit.
Vilka tjänster utlovas kommunerna?
I regionala hembon erbjuds kommunerna praktik för att utarbeta och genomföra green deal-avtal och de får ta del av andra kommuners goda praxis. Även övriga regioner och kommuner i Finland kan ta dessa verktyg i bruk för att kunna dra nytta av resultaten från verksamhetsmodellen med hembon och pilotprojekt. Det är möjligt i och med öppna evenemang och den manual som publiceras till sist.
Inom projektet genomförs sammanlagt fyra pilotprojekt i samarbete med kommuner och företag. Pilotprojekten koncentrerar sig konkret på åtgärder inom cirkulär ekonomi, såsom att ta i bruk kriterier för tomtupplåtelse, effektiverat utnyttjande av tomma utrymmen, regional koordinering av landmassor och återanvändning av byggnadsdelar. Pilotprojekten inleds redan under 2025.
En verksamhetsmodell från Sverige har jämförts (benchmarking) och tagits i bruk som grund för planeringen av pilotprojektet. Sverige har redan nu flera marknadsplatser för återanvändning. Piloteringen är en viktig fas i projektet, eftersom marknadsplatsen inte kan antas vara lönande i sig under de första 1–2 åren. För att få verksamheten lönsam, ska privata aktörer fås att förbinda sig med hjälp av marknadsdialog och när det gäller genomförandet, med olika tjänsteavtal. Under pilotprojektet är avsikten att klara av den utmanande första fasen i samarbete med både den offentliga och privata sektorn. Affärsmodellen utvecklas och utvidgas under processen, från en lagrings- till en handelsplats. Målet är att verksamheten är lönsam efter pilotprojektet, med efterfrågan och utbud i tillräcklig omfattning på marknaden så att en långsiktig, stödfri verksamhet är möjlig. Meningen är att marknadsplatsen betjänar såväl offentliga som privata aktörer.
Kontaktperson: Pipsa Salolammi
Pilot 2 fokuserar på att koordinera landmassor i Nyland med målet att få en verksamhetsmodell för en regional koordinering av massor. Ett samarbetsforum inleds, som för samman kommuner. Företag och övriga intressegrupper kring frågor som gäller effektiv hantering av landmassor.
Kontaktperson: Simo Karetie
Projektet delfinansieras av EU.


Klimatarbete
Nyland strävar efter att vara klimatneutralt senast år 2030. Detta förutsätter utsläppsminskningar inom alla sektorer samt stärkande av kolsänkor. För att uppfylla de ambitiösa målen behöver vi satsningar från alla nylänningar. Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland fungerar som navigator.
Ytterligare upplysningar:

Simo Karetie
Projektchef
simo.karetie@uudenmaanliitto.fi
Nylands dal för cirkulär ekonomi, projektet KOPPI

Pipsa Salolammi
Sakkunnig
pipsa.salolammi@uudenmaanliitto.fi
Nylands dal för cirkulär ekonomi, projektet KOPPI
Betjänar också på svenska
Aktuellt

1.7.2025
Nylands förbund med i regionalt green deal-avtal för cirkulär ekonomi: målet är att minska på bruket av naturresurser tillbaka till nivån år 2015
Cirkulär ekonomi är inte längre enbart en klimatgärning utan också konkurrenskraft, försörjningsberedskap och inbesparingar i utgifter. För att främja en hållbar, resursvis framtid har Nylands förbund anslutit sig till ett regionalt green deal-avtal för cirkulär ekonomi. Avtalet stöder kommuner i konkreta åtgärder och erbjuder nya möjligheter att utveckla och pilotera lösningar inom cirkulär ekonomi.

18.6.2025
Statens service- och lokalnät förnyas – gemensam kundservice ska erbjudas på tio orter i Nyland
En regional projektgrupp i Nyland har utarbetat ett eget förslag till reformen av statens service- och lokalnät. Enligt projektgruppens förslag ska det år 2030 finnas kundserviceställen som följer det gemensamma kundservice- och Finlandsdisk-konceptet i Helsingfors, Esbo, Vanda, Kyrkslätt, Träskända, Hyvinge, Borgå, Vichtis, Lojo och Raseborg. Dessutom föreslår projektgruppen andra kompletterande serviceställen i övriga Nyland.