
Klimatarbetet framskrider inte utan konkreta åtgärder. I Nyland jobbar man effektivt för att dämpa klimatförändringen, men de stramare klimatmålen kräver att klimatarbetet ska påskyndas ytterligare.
Nylands förbund koordinerar tillsammans med andra regionala aktörer det klimatarbete som görs i landskapet. Vi lyfter också fram klimatfrågor i olika samarbetsnätverk och främjar lösningar som stöder den goda utsläppsutvecklingen i Nyland på nationell och internationell nivå. Vi stöder kommunernas konkreta klimatarbete i första hand genom projekt.
Stöd till startande av klimatarbetet och identifiering av verkningsfulla klimatåtgärder
Behöver ni stöd till klimatarbetet? Nylands förbunds projekt ger draghjälp med att starta klimatarbetet och att identifiera de effektivaste klimatåtgärderna.
Det pågår två projekt som erbjuder konkret hjälp och konkreta åtgärder för klimatarbetet. Projektet Canemure bygger upp ett regionalt klimatsamarbete och producerar information om goda förfaranden för begränsning av utsläpp. SILTA-projektet engagerar däremot kommunerna till klimatarbetet och hjälper med projektfinansiering.
Diskussion och erfarenheter om klimatåtgärder under klimatverkstäder
Under en serie evenemang som går under namnet Klimatverkstad (Ilmastoverstas) diskuterar vi testade åtgärder för att främja klimatarbete inom olika sektorer och samutvecklar klimatåtgärder. Före diskussionen ges exempel på kommunernas lyckade klimatprojekt från olika håll i Finland, med betoning på Nyland. Klimatverkstäderna är avsedda för alla som vill få konkreta exempel och stöd i att främja klimatperspektivet i sitt eget arbete.
Projektet Canemure synliggör klimatarbetets goda förfaranden
Projektet Mot klimatneutrala kommuner och landskap (Canemure) stöder i betydande grad klimatarbetet i Nyland. Under åren 2021–2024 påskyndas klimatarbetet genom att lyfta fram goda exempel och mångfaldiga dem.
I samarbete med kommunerna och övriga intressentgrupper försöker vi finna verkningsfulla och kostnadseffektiva åtgärder och verksamhetsmodeller. Vi strävar också efter att hitta metoder som kan tillämpas i övriga kommuners behov. Speciellt Canemure-projektets delprojekt i Helsingfors, Hyvinge, Lojo och Borgå producerar sådana verksamhetsmodeller som kan mångfaldigas.
Vi laddar ned exempel på fungerande åtgärder för begränsning av utsläpp på tjänsten Kestävyysloikka.fi (Du går över till annan tjänst) som upprätthålls av Finlands miljöcentral så att dessa allmänt kan utnyttjas. Vi ordnar också regionala ”klimatverkstäder” där vi presenterar goda åtgärder för begränsning av utsläpp och diskuterar deras verkningsfullhet och hur de kan tillämpas med stöd av sakkunniga. Dessutom försöker vi finna finansieringsmöjligheter till projekt som intresserar våra intressentgrupper.
Det kommunala samarbetet inom projektet Canemure sker i huvudsak i Nylands förbunds sakkunniggrupper. Vi välkomnar också andra förfrågningar, till exempel i fråga om projektidéer och sådana åtgärder för begränsning av utsläpp som har visat sig vara bra.

Ytterligare upplysningar om projektet Canemure:

Simo Haanpää
Sakkunnig i klimatfrågor
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Stävjande av och anpassning till klimatförändringen, Canemure-projektets regionala samordnare
SILTA-projektet engagerar kommuner till klimatarbetet och det gemensamma målet
Inom Nylands förbunds SILTA-projekt hjälper vi de nyländska kommunerna med att förbinda sig till klimatmålen och att utarbeta åtgärdsprogram för klimatarbetet. Dessutom utvecklar vi projektidéer vidare och är med i att starta projekt. Vi har som mål att påskynda klimatarbetet i de nyländska kommunerna genom gemensamma mål. Vi gör klimatarbetet känt och förstått genom kommunikation.
Den klimatexpert som anställts för projektet är till kommunernas förfogande i alla uppgifter som gäller klimatarbete. Vi ordnar workshoppar och utbildningar och stöder samarbetet mellan kommunerna.
I SILTA-projektet har vi hjälpt kommunerna till exempel med att utveckla klimatledarskap, starta ett nätverk för energieffektivitet, planera projekt och välja klimatmål i kommunala strategier. Projektet finansieras av miljöministeriet.
Ytterligare upplysningar om projektet SILTA:

Erik Nyroos
Sakkunnig i klimatlösningar
erik.nyroos@uudenmaanliitto.fi
Stöd för kommunernas klimatarbete och beredning av projekt
Praktiska tips och exempel för företagens klimatarbete

Företagen har en viktig roll i stävjandet av klimatförändringen ur perspektivet för både att minska utsläppen från den egna verksamheten och att producera hållbara lösningar och tjänster. Evenemangen ”Yritykset ❤️ Ilmasto” erbjuder nyländska företag aktuell information om konsekvenserna av klimatförändringen för företagsklimat samt perspektiv för olika sektorer. Målet är att lyfta fram exempel på små och stora företag när det gäller hållbarhetsarbete samt ge konkret stöd för det vardagliga klimatarbetet.
Ytterligare upplysningar:

Pia Tynys
Ledande sakkunnig i klimatfrågor
Nylands klimatarbete, grön omställning, Färdplan för ett klimatneutralt Nyland
Tjänsten Kestävyysloikka – databank för verkningsfulla klimatlösningar
Till tjänsten Kestävyysloikka.fi, som upprätthålls av Finlands miljöcentral, samlas verkningsfulla lösningar för stävjande av klimatförändringen, främjande av cirkulär ekonomi och stoppande av naturförlust. Tjänsten innehåller också nyländska lösningar.
Finansiering för klimatarbete
En databank som upprätthålls av Finlands miljöcentral och projektet Canemure sammanför finansieringsansökningar som gäller stävjande av klimatförändringen. De finansieringskällor som stöder kommunernas klimatarbete har samlats tillsammans med Motiva.
Prenumerera på nyhetsbrevet Klimatneutralt Nyland
I nyhetsbrevet berättar vi hur klimatarbetet fortskrider i Nyland och lyfter fram välfungerande lösningar och människor bakom klimatarbetet.
Mer om temat

Klimatneutralt Nyland 2030
Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland, där vi har identifierat klimatarbetets prioriteringar och de områden där det finns sådant man kan göra tillsammans, stakar ut riktlinjerna för landskapets klimatarbete. Vi har fastställt sex prioriteringar samt riktlinjerna för arbetet.
Aktuellt

11.5.2023
Hurdana styrningsformer behöver vi för att trygga skogsnaturen och kolsänkorna?
Under den kommande regeringsperioden ska ett nytt slags bundsförvantskap byggas upp med naturen och hållbara ekologiska gränser ska fastställas för utnyttjandet av naturtillgångar. Det är möjligt för den nya regeringen att styra skogssektorn mot en förnyelse - så att mervärdet kan upprätthållas samtidigt som avverkningsmängderna hålls skäliga, skriver vår miljö- och klimatsakkunniga Maria Sirviö.

5.5.2023
Mångsidigare användning av kommunala skogar – Lärdom delas i kommunalt sakkunnignätverk
Nylands förbunds projekt om hållbart mångbruk av kommunala skogar erbjöd nyttig information. Under drygt ett år insamlades både vetenskapliga grunder och konkreta tips. Nu fortsätter behandlingen av skogsärenden i ett sakkunnignätverk.

28.2.2023
Nyland siktar på världstoppen – Dalen för cirkulär ekonomi sattes igång
Nylands dal för cirkulär ekonomi utvecklar Nyland och Finland i riktningen mot den vassaste spetsen inom cirkulär ekonomi i världen. Dalen för cirkulär ekonomi sattes igång i ett lanseringsevenemang med över 250 deltagare den 9 februari.

13.2.2023
Kommunernas konsumtionsbaserade utsläpp har räknats för första gången – Kommunala åtgärder krävs för stödjande av hållbar konsumtion
Konsumtionsbaserade utsläpp ökar i betydande grad alla finländarnas koldioxidavtryck. En ny beräkningsmodell som publicerats av Finlands miljöcentral (Syke) utvidgar möjligheterna att räkna konsumtionsutsläpp.
Sidan uppdaterad senast: 2.1.2023