Klimatarbetet framskrider inte utan konkreta åtgärder. I Nyland jobbar man effektivt för att dämpa klimatförändringen, men de stramare klimatmålen kräver att klimatarbetet ska påskyndas ytterligare.
Nylands förbund koordinerar tillsammans med andra regionala aktörer det klimatarbete som görs i landskapet. Vi lyfter också fram klimatfrågor i olika samarbetsnätverk och främjar lösningar som stöder den goda utsläppsutvecklingen i Nyland på nationell och internationell nivå. Vi stöder kommunernas konkreta klimatarbete i första hand genom projekt.
Stöd för att inleda och främja klimatarbetet
Begränsning av och anpassning till klimatförändringar är en viktig del av våra sakkunnigas arbete. Dessutom har Nylands förbund flera projekt med fokus på olika teman, genom vilka vi ger stöd till kommunerna och andra regionala aktörer.
Vi erbjuder stöd till kommunerna och andra aktörer för deras klimatarbete på följande sätt:
- Sparring, projektidéer och kommentarer om olika klimatplaner och klimatprogram
- Att dela med sig av god praxis samt möjligheter till nätverkande
- Anföranden vid olika tillfällen
- Utredningar och annan informationsproduktion
- Informationsmöten och rådgivning i fråga om projektfinansiering
- Projekt med fokus på olika teman och stöd från dessa projekt
- Intressebevakning
Finansiering för klimatarbete
Utlysningar av finansiering för klimatarbete
En databank som upprätthålls av Finlands miljöcentral och projektet Canemure sammanför finansieringsansökningar som gäller stävjande av klimatförändringen. De finansieringskällor som stöder kommunernas klimatarbete har samlats tillsammans med Motiva.
Informationstjänst om finansiering av energieffektivitetsåtgärder
En informationstjänst som upprätthålls av Motiva samlar in information om stöd för en förbättrad energieffektivitet och ombyggnad som är avsett för företag och kommuner samt för bostadsfastigheter.
Med projektfinansieringen förverkligas idéer
Nylands förbund beviljar både nationell finansiering och finansiering från Europeiska unionen och stöder sökande i att ansöka om EU-finansiering.
Material som stöder klimatarbetet i kommunerna
I Nylands förbunds SILTA-projekt skapades en modell för samutveckling som går ut på att personalen inom olika sektorer förs samman för att diskutera och planera verkställandet av det kommunala klimatarbetet.
För de nyländska kommunerna har det utarbetats åtgärdskort som hjälper kommunerna med att utarbeta klimatprogram och identifiera klimatåtgärder. Kortens uppbyggnad baserar sig på färdplanen för ett klimatneutralt Nyland. I korten ingår över 50 åtgärder. De innehåller en kort beskrivning och exempel från olika kommuner.
En rapport över Vanda stads modell för ledning av klimatarbetet utarbetades år 2022. Genom att bekanta sig med rapporten kan man få idéer till kommunens klimatledarskap. I rapporten ingår även idéer till andra modeller för hur klimatarbetet kan ordnas.
Kommunerna kan främja den cirkulära ekonomin på många olika sätt. När det gäller planläggning som utgår från den cirkulära ekonomin baserar sig planeringen i första hand på en hållbar och klok användning av naturresurser, förlängning av livslängden för befintliga områden och byggnader samt på återvinning och utnyttjande av avfall och material. Det väsentliga är att göra den cirkulära ekonomin en del av planeringen och genomförandet redan från början.
Nylands förbunds publikationer stöder planering och utveckling av regionerna samt ger information till kommunerna i landskapet. I vår publikationsserie ingår ett flertal publikationer om begränsning av klimatförändringar och miljön.
Planmässigt klimatarbete sker i Nylands kommuner
Bekanta dig med målen, planerna och nätverken för klimatarbetet i Nylands kommuner.
Prenumerera på nyhetsbrevet Klimatneutralt Nyland
I nyhetsbrevet berättar vi hur klimatarbetet fortskrider i Nyland och lyfter fram välfungerande lösningar och människor bakom klimatarbetet.
Mer om temat
Klimatneutralt Nyland 2030
Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland, där vi har identifierat klimatarbetets prioriteringar och de områden där det finns sådant man kan göra tillsammans, stakar ut riktlinjerna för landskapets klimatarbete. Vi har fastställt sex prioriteringar samt riktlinjerna för arbetet.
Aktuellt
12.12.2024
Avstående från kol inom fjärrvärmeproduktionen sänkte Nylands växthusutsläpp år 2023
Nylands växthusutsläpp har sjunkit med 15 procent från året innan, visar förhandsuppgifterna från Finlands miljöcentral. Den huvudsakliga orsaken till de minskade utsläppen är åtgärder som vidtagits inom energisektorn. Bakom den positiva utvecklingen i Nyland ligger särskilt att fjärrvärmeproduktionen har blivit renare och den nationella utsläppskoefficienten för elproduktion har minskat.
28.10.2024
Utredning öppnar upp den gröna omställningens möjligheter och utmaningar i Nyland
Den gröna omställningens projekt väller nu hastigt fram och når kommunerna. Varje planläggare, tjänsteman och beslutsfattare stöter på temat under framtida år - eller har redan stött på det exempelvis i samband med något projekt med solkraftverk eller väte.
10.10.2024
All plast ska återvinnas-projektet har skapat nya riktningar och verksamhetssätt
Mia Johansson jobbar som sakkunnig inom cirkulär ekonomi på Esbo stad. Under de senaste åren har hon jobbat som projektchef för projektet All plast ska återvinnas.
3.10.2024
Tillsammans med övriga europeiska toppregioner påskyndar Nyland innovationer inom cirkulär ekonomi
Europeiska kommissionen har valt Nyland till en regional knutpunkt för innovation (Regional Innovation Valley, RIV). Tillsammans med andra europeiska toppregioner för cirkulär ekonomi genomför Nyland projektet ECIV (Europeiska innovationsknutpunkter för cirkulär ekonomi). Projektet gör det möjligt att stärka innovationsverksamheten inom cirkulär ekonomi och göra den allt internationellare.
Sidan uppdaterad senast: 13.12.2024