
Nyland strävar efter att vara klimatneutralt senast år 2030. Detta förutsätter utsläppsminskningar inom alla sektorer samt stärkande av kolsänkor. För att uppfylla de ambitiösa målen behöver vi satsningar från alla nylänningar. Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland fungerar som navigator.
Klimatneutralt Nyland 2030
Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland, där vi har identifierat klimatarbetets prioriteringar och de områden där det finns sådant man kan göra tillsammans, stakar ut riktlinjerna för landskapets klimatarbete. Vi har fastställt sex prioriteringar samt riktlinjerna för arbetet.
Klimatneutralt Nyland 2030
Åtgärder i klimatarbetet
Nylands utsläpp utgör cirka en femtedel av hela Finlands utsläpp, och landskapets roll i klimatarbetet är således betydande på nationell nivå. Klimatarbetet framskrider inte utan konkreta åtgärder. Vi har utarbetat ett åtgärdsprogram för att föra det nyländska klimatarbetet vidare.
Åtgärder i klimatarbetet
Anpassning till klimatförändringen
Klimatförändringens direkta och indirekta effekter kommer att medföra betydande förändringar i Nylands verksamhetsmiljö. Med anpassning till klimatförändringen avses förberedelser inför dessa förändringar och verksamhet för att förebygga de negativa effekterna.
Anpassning till klimatförändringen
Stöd för klimatarbete
I nyländska kommuner jobbar man effektivt för att dämpa klimatförändringen, men de stramare klimatmålen kräver att klimatarbetet ska påskyndas. Nylands förbund ger draghjälp i klimatarbetet.
Stöd för klimatarbete

Information om Nylands utsläppsutveckling
Vi följer på årsbasis Nylands utsläppsutveckling utifrån Finlands miljöcentrals riksomfattande utsläppskalkyler.
Bekanta dig med utsläppsutvecklingen på finska
Prenumerera på nyhetsbrevet Klimatneutralt Nyland
I nyhetsbrevet lyfter vi fram hur klimatarbetet fortskrider i landskapet, välfungerande lösningar och människor bakom klimatarbetet.
Ytterligare upplysningar om klimatarbetet i Nyland

Pia Tynys
Ledande sakkunnig i klimatfrågor
Nylands klimatarbete, grön omställning, Färdplan för ett klimatneutralt Nyland

Simo Haanpää
Sakkunnig i klimatfrågor
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Stävjande av och anpassning till klimatförändringen, Canemure-projektets regionala samordnare
Aktuellt

11.5.2023
Hurdana styrningsformer behöver vi för att trygga skogsnaturen och kolsänkorna?
Under den kommande regeringsperioden ska ett nytt slags bundsförvantskap byggas upp med naturen och hållbara ekologiska gränser ska fastställas för utnyttjandet av naturtillgångar. Det är möjligt för den nya regeringen att styra skogssektorn mot en förnyelse - så att mervärdet kan upprätthållas samtidigt som avverkningsmängderna hålls skäliga, skriver vår miljö- och klimatsakkunniga Maria Sirviö.

5.5.2023
Mångsidigare användning av kommunala skogar – Lärdom delas i kommunalt sakkunnignätverk
Nylands förbunds projekt om hållbart mångbruk av kommunala skogar erbjöd nyttig information. Under drygt ett år insamlades både vetenskapliga grunder och konkreta tips. Nu fortsätter behandlingen av skogsärenden i ett sakkunnignätverk.

17.3.2023
Kuntametsien käyttö monipuolistuu – Opit jaetaan kuntien asiantuntijaverkostossa
Uudenmaan liiton Kuntametsien kestävä monikäyttö -projekti tarjosi kunnille tietoa metsien kestävään, monitavoitteiseen käyttöön. Reilun vuoden aikana koottiin sekä tieteellistä pohjaa että konkreettisia vinkkejä. Nyt metsäaiheiden käsittely jatkuu asiantuntijaverkostossa.

28.2.2023
Nyland siktar på världstoppen – Dalen för cirkulär ekonomi sattes igång
Nylands dal för cirkulär ekonomi utvecklar Nyland och Finland i riktningen mot den vassaste spetsen inom cirkulär ekonomi i världen. Dalen för cirkulär ekonomi sattes igång i ett lanseringsevenemang med över 250 deltagare den 9 februari.