
Nyland strävar efter att vara klimatneutralt senast år 2030. Detta förutsätter utsläppsminskningar inom alla sektorer samt stärkande av kolsänkor. För att uppfylla de ambitiösa målen behöver vi satsningar från alla nylänningar. Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland fungerar som navigator.
Klimatneutralt Nyland 2030
Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland, där vi har identifierat klimatarbetets prioriteringar och de områden där det finns sådant man kan göra tillsammans, stakar ut riktlinjerna för landskapets klimatarbete. Vi har fastställt sex prioriteringar samt riktlinjerna för arbetet.
Klimatneutralt Nyland 2030
Åtgärder i klimatarbetet
Nylands utsläpp utgör cirka en femtedel av hela Finlands utsläpp, och landskapets roll i klimatarbetet är således betydande på nationell nivå. Klimatarbetet framskrider inte utan konkreta åtgärder. Vi har utarbetat ett åtgärdsprogram för att föra det nyländska klimatarbetet vidare.
Åtgärder i klimatarbetet
Anpassning till klimatförändringen
Klimatförändringens direkta och indirekta effekter kommer att medföra betydande förändringar i Nylands verksamhetsmiljö. Med anpassning till klimatförändringen avses förberedelser inför dessa förändringar och verksamhet för att förebygga de negativa effekterna.
Anpassning till klimatförändringen
Stöd för klimatarbete
I nyländska kommuner jobbar man effektivt för att dämpa klimatförändringen, men de stramare klimatmålen kräver att klimatarbetet ska påskyndas. Nylands förbund ger draghjälp i klimatarbetet.
Stöd för klimatarbete

Information om Nylands utsläppsutveckling
Vi följer på årsbasis Nylands utsläppsutveckling utifrån Finlands miljöcentrals riksomfattande utsläppskalkyler.
Bekanta dig med utsläppsutvecklingen på finska
Prenumerera på nyhetsbrevet Klimatneutralt Nyland
I nyhetsbrevet lyfter vi fram hur klimatarbetet fortskrider i landskapet, välfungerande lösningar och människor bakom klimatarbetet.
Ytterligare upplysningar om klimatarbetet i Nyland

Pia Tynys
Ledande sakkunnig i klimatfrågor
Nylands klimatarbete, grön omställning, Färdplan för ett klimatneutralt Nyland

Simo Haanpää
Sakkunnig i klimatfrågor
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Stävjande av och anpassning till klimatförändringen, Canemure-projektets regionala samordnare
Aktuellt

26.1.2023
EU:s förordning om restaurering av natur hotar splittra stadsstruktur i Finland
De stora städerna i huvudstadsregionen driver tillsammans med landskapen i södra Finland förändringar i artikel 6 som gäller städer i EU:s restaureringsförordning. I sin nuvarande form skulle förslaget betydligt försvåra kommunernas hållbara tillväxt och leda till en splittrad stadsstruktur som är skadlig för naturen.

13.12.2022
Färdplan för ett klimatneutralt Nyland har uppdaterats med ett nytt målår 2030 – Klimatarbetet behöver påskyndas
Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland har uppdaterats så att den motsvarar klimatmålet som ändrades från år 2035 till år 2030. Man siktar på att uppnå det nya målåret i första hand genom att påskynda verkställandet av färdplanen och att främja det konkreta klimatarbetet.

21.11.2022
Landskapsstyrelsen 21.11: Uppdatering av Färdplan för ett klimatneutralt Nyland
Landskapsstyrelsen antecknade uppdateringen av utgångsuppgifterna och riktlinjerna för Färdplan för ett klimatneutralt Nyland 2030 för kännedom. Den uppdaterade färdplanen ges landskapsfullmäktige för kännedom i december.

10.11.2022
Geografiska datamängder som gäller kolbindning hjälper kommunerna vid planering av markanvändning
Landskapet Nyland samt flera nyländska kommuner har ambitiösa mål för minskning av utsläppen. Utsläppen minskas där det är möjligt, men det behövs också kolbindning. Att ta hand om kolsänkor kan också vara en lättare och förmånligare väg mot klimatneutralitet än genom striktare mål för minskning av utsläppen inom andra sektorer.