Työ- ja elinkeinopalvelujen uudistus mietityttää kuntia

Uudenmaan kunnat keskustelivat yhdessä työ- ja elinkeinopalvelujen siirtymisestä paikallistasolle. TE-palvelut siirtyisivät kuntien vastuulle hallituksen esityksen mukaan 1.1.2025.
Lokakuussa Uudenmaan liitto järjesti kunnille kolme alueellista työllisyysfoorumia, joissa oli mahdollisuus keskustella uudistuksesta, saada ajankohtaista tietoa ja tutustua tilastoihin. Kahdessa näistä tilaisuuksista kunnat pääsivät myös kuulemaan kokemuksia kuntakokeilusta Espoossa ja uudistuksen valmistelusta Vantaalla ja Keravalla.
– Päällimmäisenä työllisyysfoorumista jäi mieleen yhteenkuuluvuuden tarve sekä yhteisen tiedon jakaminen jatkossakin. Meillä kuntapuolella on totuttu verkostoitumaan, mutta toki tämän uudistuksen myötä olemme uuden edessä, kun osittain mahdutamme palveluita yhteen, jopa samalle työpöydälle, kertoo työllisyyspäällikkö Lassi Puonti Sipoon kunnasta.
Resurssit ja aikataulu luovat kysymysmerkkejä
Lisäksi tilaisuuksissa keskusteltiin uudistuksen vahvuuksista, uhista ja kuntien suunnitelmista. Kuntia huolettaa uudistuksen aikataulu. Siirtymisen jälkeisten resurssien riittävyys myös mietityttää. Valmistelun resurssointi myös vaihtelee kunnittain.
– Kunnilla on hyvin vaihteleva tilanne valmistelussa tällä hetkellä. Osassa kunnista on työstetty työllisyysalueyhteistyötä jo hyvinkin voimakkaasti. Osassa kunnista on aloitettu alustavat keskustelut ja valmistelu on vasta alkutekijöissään, kertoo suunnittelija Iida Mikonmaa Uudenmaan liitosta.
– Vastaavan kaltaisista foorumeista saa valtavasti omaan valmisteluun tai kehittämistyöhön paikallisella tasolla. Tämän kaltaisessa uudistustyössä rikkautta on jakaa yhteistä työtä, Puonti sanoo.
Kuntien yhteistyö on olennainen osa uudistusta
Jatkossa työ- ja elinkeinopalvelut järjestää kunta tai useammasta kunnasta muodostettu yhteistoiminta-alue. Näiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkeä, mutta tarvittaessa valtioneuvostolta voi tietyin perustein anoa poikkeuslupaa järjestämisvastuuseen.
– Tapahtumissa tuli esiin, että kuntia huolettaa, voiko valtioneuvosto kieltäytyä ehdotetuista alueista. Siksi yhteistyön suunnittelussa koetaan epävarmuutta, Uudenmaan ELY-keskuksen ja liiton yhteinen tutkija Niko Pagratis sanoo.
Uudistuksessa vahvuutena nähdään toisiinsa kytkeytyneiden aiheiden tulo saman hallinnon alle. Näitä ovat elinkeinot, yrittäjien palvelut, työllisyysasiat ja elinvoimapalvelut.
Uudenmaan liitto on kuntien tukena muutoksessa
Työllisyysfoorumi-tilaisuuksille on tulossa jatkoa, joten kunnat pääsevät jatkamaan yhteistä keskustelua uudistuksesta. Uudenmaan liitto on tiedottanut kuntajohdolle uudistuksesta ja jatkaa tätä työtä.
Kuntien käytössä on myös työmarkkinoiden ja työllisyyden tilastoja. Uudenmaan ELY-keskuksen ja liiton yhteinen työntekijä Niko Pagkratis on kuntien käytettävissä tilastojen kokoamisessa ja niiden analyysissa.
Lisätietoja:

Outi Ervasti
Johtaja, Helsinki EU Office
Helsinki EU Officen johtaminen
Toimii Janne Leinon sijaisena.
Tutustu myös näihin

26.6.2025
Eurooppa-foorumissa keskustellaan yhteyksien merkityksestä alueiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen muuttuvassa maailmassa
Etelä-Suomen maakunnat eli Varsinais-Suomi, Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala järjestävät Connecting Nordic – The Benefits of a More Integrated Nordic Region for Regional Economy and Security -tilaisuuden perjantaina 29. elokuuta klo 13.00–13.45.

24.6.2025
Tervetuloa Finnsight 2025 -tapahtuman Uudenmaan kisastudioon 25.9.
Sitran järjestämä ennakoinnin suurtapahtuma Finnsight 2025 kokoaa torstaina 25. syyskuuta yhteen maakunnat, kunnat, kaupungit ja muut Suomen tulevaisuutta rakentavat organisaatiot pohtimaan, millaisia tulevaisuuskuvia ja tekoja tarvitsemme. Uudenmaan liitto järjestää kisastudion tapahtuman yhteydessä toimistollaan Helsingin Pasilassa.

23.6.2025
Uudenmaan kannanotto: EU:ssa biotaloutta tulee kehittää luonnon kantokyvyn rajoissa
Euroopan komissio valmistelee parhaillaan uutta biotalousstrategiaa, jossa luodaan suuntaviivat toimivalle kiertotaloudelle, kestävälle tuotannolle, biopohjaisille tuotteille ja kulutukselle Euroopassa. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission EU:n tulevaan biotalousstrategiaan.

17.6.2025
Interreg Suomessa: Yhteistyöllä vaikuttavuutta – verkostoitumis- ja seminaaripäivä 10.9. Helsingin keskustakirjasto Oodissa
Interreg-ohjelmien yhteistyötapahtuma tuo hanketoimijat ja eri sidosryhmät yhteen Helsingin keskustakirjasto Oodiin keskiviikkona 10.9.