Työ- ja elinkeinopalvelujen uudistus mietityttää kuntia

Uudenmaan kunnat keskustelivat yhdessä työ- ja elinkeinopalvelujen siirtymisestä paikallistasolle. TE-palvelut siirtyisivät kuntien vastuulle hallituksen esityksen mukaan 1.1.2025.
Lokakuussa Uudenmaan liitto järjesti kunnille kolme alueellista työllisyysfoorumia, joissa oli mahdollisuus keskustella uudistuksesta, saada ajankohtaista tietoa ja tutustua tilastoihin. Kahdessa näistä tilaisuuksista kunnat pääsivät myös kuulemaan kokemuksia kuntakokeilusta Espoossa ja uudistuksen valmistelusta Vantaalla ja Keravalla.
– Päällimmäisenä työllisyysfoorumista jäi mieleen yhteenkuuluvuuden tarve sekä yhteisen tiedon jakaminen jatkossakin. Meillä kuntapuolella on totuttu verkostoitumaan, mutta toki tämän uudistuksen myötä olemme uuden edessä, kun osittain mahdutamme palveluita yhteen, jopa samalle työpöydälle, kertoo työllisyyspäällikkö Lassi Puonti Sipoon kunnasta.
Resurssit ja aikataulu luovat kysymysmerkkejä
Lisäksi tilaisuuksissa keskusteltiin uudistuksen vahvuuksista, uhista ja kuntien suunnitelmista. Kuntia huolettaa uudistuksen aikataulu. Siirtymisen jälkeisten resurssien riittävyys myös mietityttää. Valmistelun resurssointi myös vaihtelee kunnittain.
– Kunnilla on hyvin vaihteleva tilanne valmistelussa tällä hetkellä. Osassa kunnista on työstetty työllisyysalueyhteistyötä jo hyvinkin voimakkaasti. Osassa kunnista on aloitettu alustavat keskustelut ja valmistelu on vasta alkutekijöissään, kertoo suunnittelija Iida Mikonmaa Uudenmaan liitosta.
– Vastaavan kaltaisista foorumeista saa valtavasti omaan valmisteluun tai kehittämistyöhön paikallisella tasolla. Tämän kaltaisessa uudistustyössä rikkautta on jakaa yhteistä työtä, Puonti sanoo.
Kuntien yhteistyö on olennainen osa uudistusta
Jatkossa työ- ja elinkeinopalvelut järjestää kunta tai useammasta kunnasta muodostettu yhteistoiminta-alue. Näiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkeä, mutta tarvittaessa valtioneuvostolta voi tietyin perustein anoa poikkeuslupaa järjestämisvastuuseen.
– Tapahtumissa tuli esiin, että kuntia huolettaa, voiko valtioneuvosto kieltäytyä ehdotetuista alueista. Siksi yhteistyön suunnittelussa koetaan epävarmuutta, Uudenmaan ELY-keskuksen ja liiton yhteinen tutkija Niko Pagratis sanoo.
Uudistuksessa vahvuutena nähdään toisiinsa kytkeytyneiden aiheiden tulo saman hallinnon alle. Näitä ovat elinkeinot, yrittäjien palvelut, työllisyysasiat ja elinvoimapalvelut.
Uudenmaan liitto on kuntien tukena muutoksessa
Työllisyysfoorumi-tilaisuuksille on tulossa jatkoa, joten kunnat pääsevät jatkamaan yhteistä keskustelua uudistuksesta. Uudenmaan liitto on tiedottanut kuntajohdolle uudistuksesta ja jatkaa tätä työtä.
Kuntien käytössä on myös työmarkkinoiden ja työllisyyden tilastoja. Uudenmaan ELY-keskuksen ja liiton yhteinen työntekijä Niko Pagkratis on kuntien käytettävissä tilastojen kokoamisessa ja niiden analyysissa.
Lisätietoja:

Iida Mikonmaa
Työllisyysasioiden asiantuntija
iida.mikonmaa@uudenmaanliitto.fi
Työllisyys- ja elinkeinoasiat

Niko Pagkratis
Tutkija, perhevapaalla
niko.pagkratis@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan työllisyyden seuranta, analyysit ja tietopalvelut kunnille
Tutustu myös näihin

27.3.2023
Kuntien tulee tehdä ilmastosuunnitelmat – Avustushaku aukeaa huhtikuussa
Kaikille Suomen kunnille tulee laatia ilmastosuunnitelma, joka ohjaa kunnan toimintaa ilmastollisesti kestävään suuntaan. Siirtymäaika on pitkä ja olemassa olevat suunnitelmat huomioidaan, mutta lakimuutos antaa hienon mahdollisuuden terävöittää kunnan ilmastotyötä ja resursoida sitä pitkäjänteisesti.

7.3.2023
Koheesiopolitiikan suunta sekä ilmastotavoitteet puhuttivat paikallis- ja aluehallinnon edustajia Puolassa
Maakuntajohtaja Ossi Savolainen osallistui tiistaina 7.3. paikallis- ja aluepäättäjien European Congress of Local Governments -tapahtumaan Puolan Mikolajkissa. Hän puhui yleisistunnossa pidetyssä arvovaltaisessa paneelikeskustelussa, jonka aiheena oli Euroopan koheesiopolitiikka ja alueiden kehityssuunnat.

7.3.2023
Uudenmaan kunnat kokoontuivat keskustelemaan työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksesta
Uudenmaan liitto kutsui kuntien edustajat keskustelemaan seuturajat ylittävästä yhteistyöstä työ- ja elinkeinopalveluiden uudistukseen liittyen. Torstaina 2. maaliskuuta järjestetty Työllisyysfoorumi oli jatkoa syksyllä järjestetyille kolmelle alueelliselle tilaisuudelle.

3.3.2023
Kansainvälinen ympäristösääntely ja vihreän siirtymän rahoitus tapetilla Tulevaisuustutkassa
Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 2. maaliskuuta keskityttiin kansainväliseen ympäristösääntelyyn ja sen vaikutuksiin Uudellamaalla. Sääntelyllä halutaan muun muassa turvata luonnon monimuotoisuutta ja hillitä ilmastonmuutosta.