Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman työpajat jatkuvat – tule mukaan vaikuttamaan

Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu käynnistyi marraskuisessa ilmastoriskityöpajassa, jossa tunnistettiin merkittävimpiä alueellisia ilmastoriskejä. Työ jatkuu keskiviikkona 23.4. kello 9–12 järjestettävässä työpajassa, jossa lähdetään luomaan yhteistä sopeutumisen tahtotilaa Uudellemaalle.
Tilaisuudessa keskustellaan maakunnallisen sopeutumistyön päämääristä ja sopeutumissuunnitelman valmistelun etenemisestä. Lisäksi pohditaan julkisen ja yksityisen sektorin vastuiden jakautumista sopeutumiseen liittyen sekä sopeutumiseen liittyviä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmia. Sopeutumistyölle asetetut päämäärät tarkentavat Ilmastokestävä Uusimaa 2030 -visiota.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan yhteiselle taipaleelle kohti ilmastokestävää Uuttamaata!
Tilaisuuden ohjelma
Muutokset mahdollisia
Aika: keskiviikkona 23.4. klo 9–12, aamupalaa tarjolla klo 8.30 alkaen
Paikka: Helsinki, Scandic Simonkenttä
8.30 Aamupalaa tarjolla
9–10 Maakunnallisen sopeutumistyön päämäärät, Salla Siivonen, projektipäällikkö, Uudenmaan liitto
- Alustuksen jälkeen pienryhmissä tunnistetaan ja asetetaan alueelliselle sopeutumistyölle päämääriä.
Tauko
10.15–11 Julkisen ja yksityisen sektorin vastuut ja roolit sopeutumisessa, Sirkku Juhola, professori, Helsingin yliopisto
- Esityksen jälkeen keskustellaan pienryhmissä vastuiden jakautumisesta.
11–11.30 Oikeudenmukaisuuden näkökulma sopeutumiseen, Johannes Klein, vanhempi tutkija, Demos Helsinki
- Oikeudenmukaisen sopeutumisen tiekarttaprosessin esittely ja yhteistä keskustelua.
11.30–12 Yhteenveto: miten vastuukeskustelu ja oikeudenmukaisuus linkittyvät alueelliseen sopeutumissuunnitelman valmisteluun? Simo Haanpää, ilmastoasiantuntija, Uudenmaan liitto
- Yhteistä keskustelua.
Uudestamaasta tehdään ilmastokestävä 2030 mennessä
Tilaisuus järjestetään osana Uudenmaan liiton Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Visiona ilmastokestävä Uusimaa -hanketta (VILKKU). Hankkeessa laaditaan alueellinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma ja kehitetään yrityssektorin sopeutumiskykyä.
Hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta. Hankkeessa on mukana Uudenmaan liitto ja Helsingin yliopisto.
Uudenmaan liitto on mukana EU:n sopeutumisen missiossa, jonka myötä Uudenmaan tavoitteena on olla ilmastokestävä 2030 mennessä.

Lisätietoja:

Salla Siivonen
Projektipäällikkö
salla.siivonen@uudenmaanliitto.fi
VILKKU-hanke, ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Tutustu myös

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Ilmastonmuutoksen suorat ja epäsuorat vaikutukset tulevat aiheuttamaan merkittäviä muutoksia toimintaympäristössämme. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa varautumista muutoksiin ja toimintaa kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi.
Tutustu myös näihin

2.5.2025
Rahoitusta ja tukea hanketoimijoille – tutustu tuleviin rahoitushakuihin
Kevään ja syksyn aikana on avoinna useita EAKR-, ESR+- ja Interreg-hakuja. Rahoitusta on tarjolla muun muassa vihreää siirtymää, lastensuojelua, työllistymistä ja pieniä paikkakuntia kehittäville hankkeille.

28.4.2025
We make transition -hankkeessa laadittiin kaikille avoin sosiaalisen vaikuttavuuden arvioinnin toimintamalli
Vuonna 2024 päätettiin teettää pienimuotoinen kokeilu, jonka We make transition -hankkeen kohderyhmät valitsivat. Äänestyksen voitti sosiaalisen vaikuttavuuden arvioinnin teettäminen kansalaisyhteiskunnan toimijalle.

28.4.2025
Luoto 2025: Luovien alojen kestävä tulevaisuus – tervetuloa hankkeen päätösseminaariin 26.5.
Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen verkostohanke (Luoto) kutsuu koolle kaikki luovien alojen kestävyystyöstä kiinnostuneet hankkeen päätösseminaariin 26.5.2025.

22.4.2025
Uusimaa painottaa ruokainnovaatioiden merkitystä EU:n maatalouden ja ruoan visiossa
Euroopan komissio julkaisi helmikuussa visionsa maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Uudenmaan liitto haluaa osallistua aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevan maatalous- ja ruokapolitiikan ohjaavista periaatteista. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission visioon.