Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman työpajat jatkuvat – tule mukaan vaikuttamaan

Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu käynnistyi marraskuisessa ilmastoriskityöpajassa, jossa tunnistettiin merkittävimpiä alueellisia ilmastoriskejä. Työ jatkuu keskiviikkona 23.4. kello 9–12 järjestettävässä työpajassa, jossa lähdetään luomaan yhteistä sopeutumisen tahtotilaa Uudellemaalle.
Tilaisuudessa keskustellaan maakunnallisen sopeutumistyön päämääristä ja sopeutumissuunnitelman valmistelun etenemisestä. Lisäksi pohditaan julkisen ja yksityisen sektorin vastuiden jakautumista sopeutumiseen liittyen sekä sopeutumiseen liittyviä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmia. Sopeutumistyölle asetetut päämäärät tarkentavat Ilmastokestävä Uusimaa 2030 -visiota.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan yhteiselle taipaleelle kohti ilmastokestävää Uuttamaata!
Tilaisuuden ohjelma
Muutokset mahdollisia
Aika: keskiviikkona 23.4. klo 9–12, aamupalaa tarjolla klo 8.30 alkaen
Paikka: Helsinki, Scandic Simonkenttä
8.30 Aamupalaa tarjolla
9–10 Maakunnallisen sopeutumistyön päämäärät, Salla Siivonen, projektipäällikkö, Uudenmaan liitto
- Alustuksen jälkeen pienryhmissä tunnistetaan ja asetetaan alueelliselle sopeutumistyölle päämääriä.
Tauko
10.15–11 Julkisen ja yksityisen sektorin vastuut ja roolit sopeutumisessa, Sirkku Juhola, professori, Helsingin yliopisto
- Esityksen jälkeen keskustellaan pienryhmissä vastuiden jakautumisesta.
11–11.30 Oikeudenmukaisuuden näkökulma sopeutumiseen, Johannes Klein, vanhempi tutkija, Demos Helsinki
- Oikeudenmukaisen sopeutumisen tiekarttaprosessin esittely ja yhteistä keskustelua.
11.30–12 Yhteenveto: miten vastuukeskustelu ja oikeudenmukaisuus linkittyvät alueelliseen sopeutumissuunnitelman valmisteluun? Simo Haanpää, ilmastoasiantuntija, Uudenmaan liitto
- Yhteistä keskustelua.
Uudestamaasta tehdään ilmastokestävä 2030 mennessä
Tilaisuus järjestetään osana Uudenmaan liiton Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Visiona ilmastokestävä Uusimaa -hanketta (VILKKU). Hankkeessa laaditaan alueellinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma ja kehitetään yrityssektorin sopeutumiskykyä.
Hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta. Hankkeessa on mukana Uudenmaan liitto ja Helsingin yliopisto.
Uudenmaan liitto on mukana EU:n sopeutumisen missiossa, jonka myötä Uudenmaan tavoitteena on olla ilmastokestävä 2030 mennessä.

Lisätietoja:

Salla Siivonen
Projektipäällikkö
salla.siivonen@uudenmaanliitto.fi
VILKKU-hanke, ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Tutustu myös

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Ilmastonmuutoksen suorat ja epäsuorat vaikutukset tulevat aiheuttamaan merkittäviä muutoksia toimintaympäristössämme. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa varautumista muutoksiin ja toimintaa kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi.
Tutustu myös näihin

20.5.2025
Yhteistyötä yli rajojen keskisellä Itämerellä: Central Baltic -ohjelman viidennen rahoitushaun hakemuksia otetaan vastaan elokuussa
Onko kunnassanne tai organisaatiossanne kehitystarve, johon paikalliset tai alueelliset resurssit eivät riitä? Tai kenties idea hankkeesta, joka kannattaisi toteuttaa laajemmassa yhteistyössä?

13.5.2025
Kirjastot ovat jakamistalouden edelläkävijöitä
Kirjastot toimivat matalan kynnyksen koealustoina, joissa voi testata ja luoda tehokkaita jakamistalouden toimintamalleja. Kirjastoista hyväksi havaitut käytännöt voivat levitä muualle yhteiskuntaan ja vauhdittaa ekologista kestävyysmurrosta.

12.5.2025
Tervetuloa keskustelemaan metsistä ja maakuntakaavoituksesta 3.6.
Uudenmaan liitto järjestää VISIO-kaavan metsäaiheisen esittely- ja keskustelutilaisuuden tiistaina 3. kesäkuuta kello 13–16. Kaikille avoimessa tilaisuudessa pohditaan metsien roolia maakuntakaavoituksessa.

8.5.2025
Kuntien kulttuuripalveluissa tehdään monipuolista ympäristötyötä
Kuntien kulttuuripalvelut ovat mukana luovien alojen kestävyysmurroksessa. Näin voi todeta uuden Uudenmaan liiton koonnin perusteella, jonka tavoitteena oli kerätä yksiin kansiin kuntien kulttuuripalveluiden ympäristötyön hyviä käytäntöjä.