Uusimaa tähtää maailman huipulle – Kiertotalouslaakso polkaistiin vauhtiin
Käynnistymässä oleva Uudenmaan kiertotalouslaakso vie Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä. Kiertotalouslaakso polkaistiin vauhtiin lähes 250 osallistujan voimin 9. helmikuuta järjestetyssä käynnistystilaisuudessa.
Kiertotaloudesta tavoitellaan uutta liiketoimintaa ja liikevaihdon kasvua yrityksille ja yhteistyön lisäämistä aktiivisen tuen avulla. Uusia ratkaisuja, pilotteja ja työpaikkoja haetaan erityisesti rakentamisen, ruuan, elektroniikan, muovin ja tekstiilien parista.
– Uusimaa on otollinen paikka toimia kiertotalouden kokeilualustana sekä tiennäyttäjänä. Täällä on materiaalivirtoja, vahvoja toimialueita, laaja toimijaverkosto ja osaamista, kertoo Uudenmaan kiertotalouslaakson projektipäällikkö Simo Karetie Uudenmaan liitosta.
Kiertotalouslaakso avattiin menestyksekkäästi
Uudenmaan kiertotalouslaakson käynnistystilaisuus toi yhteen kiertotalousosaajia niin yrityksistä, kunnista, kehitysyhtiöistä kuin korkeakouluistakin. Tilaisuuden käynnisti Freek van Eijkin puheenvuoro alankomaiden kiertotalousinnovoinnista, Holland Circular Hotspot -alustasta. Se toimii yhtymäkohtana kiertotaloustoimijoille Uudenmaan kiertotalouslaakson lailla.
Tapahtuman aikana vahvistui jaettu ymmärrys kiertotaloudesta systeemisenä haasteena, johon vastataan toimialojen rajat ylittävällä yhteistyöllä. Yhteiskehittämisellä löydetään jopa radikaalejakin ratkaisuja kiertotaloudessa.
Tärkeää on tuoda yhteen eri alojen osaajia, kuten tilaisuudessakin esille noussut tekniikan asiantuntijoiden ja sosiaalitieteilijöiden törmäyttäminen. Kiertotalouslaakson esittelyn lisäksi tilaisuuden keskiössä oli verkostoituminen, joka jatkui paikan päällä vielä pitkään tilaisuuden virallisen osuuden päätyttyä.
Kevään aikana käynnistyvät teemakohtaiset työpajat, joista tiedotetaan lisää kiertotalouslaakson verkkosivuilla ja uutiskirjeissä. Työpajojen teemoja ovat rakentaminen, ruoka, muovit ja tekstiili, sähkö- ja elektroniikkajäte sekä jakamistalous.
Uudenmaan yrittäjyysaluevuosi avasi tietä kiertotalouslaaksolle
Kiertotalouslaakson avaustapahtuma oli samalla Uudenmaan yrittäjyysaluevuoden 2022 päätöstapahtuma. Euroopan alueiden komitea myönsi yrittäjyysalueen tunnustuksen kaikkiaan kuudelle eurooppalaiselle alueelle. Uudenmaan teemana oli vihreä ja digitaalinen yrittäjyys, ja yhtenä tavoitteena oli nostaa kiertotalousyrittäjyys Uudenmaan kehittämisen keskiöön.
Yrittäjyysaluevuoden toimenpiteet ja tapahtumat tekivät tunnetuksi kiertotalouden hyviä yritysesimerkkejä ja kestäviä liiketoimintamalleja sekä toimintatapoja, toimijoita ja palveluja.
– Uudenmaan kiertotalouslaakso tulee jatkamaan teemavuoden aikana rakennettua hyvää yhteistyötä ja viemään tuloksia eteenpäin, Karetie toteaa.
Yhdessä kiertotalouden suunnannäyttäjiksi
Uudenmaan kiertotalouslaakso kokoaa hankkeet, toimijat ja pilotit yhteen, lisää heidän keskinäistä yhteistyötänsä sekä vie tuoreinta tutkimustietoa ja mahdollisuuksia yritysten tietoisuuteen. Laakso myös auttaa käynnistämään uusia alueellisia pilotteja sekä hankkeita.
Kiertotalouslaaksosta rakentuu kuntien, eri organisaatioiden, yritysten, tutkimuslaitosten ja asiantuntijoiden yhteisö, jonka toteuttajina ovat Uudenmaan liitto sekä CLIC Innovation.
Uudenmaan kiertotalouslaakso -hanke saa alueellista kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) -rahoitusta. Se tukee osaltaan kansallisen kiertotalousohjelman toteuttamista. Uusimaa on valittu Euroopan komission Circular cities and regions –aloitteen (CCRI) pilottialueeksi.
Lisätietoja:
Tutustu myös näihin
14.1.2025
Selvitys: kansainvälinen työvoima keskeisessä roolissa Uudenmaan kuntien elinvoiman kannalta
Uudenmaan liitto on julkaissut Owal groupin tekemän selvityksen vieraskielisten osaajien tilanteesta ja kansainvälisestä rekrytoinnista Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Selvitys tehtiin TEPA24 Uusimaa -hankkeelle. Selvitys osoittaa, että kaikki …
14.1.2025
Teollisuuspolitiikkaa tarkastellaan Uudenmaan näkökulmasta 6.2.
Teollisuuspolitiikasta Uudenmaan näkökulmasta keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 6. helmikuuta klo 8.15–9.00. Miltä teollisuuden kehitys ja kilpailukyky näyttää tällä hetkellä? Miten sitä ollaan parantamassa? Uudenmaan kunnilla on paljon mahdollisuuksia koko Suomen teollisuuspolitiikan ja kasvun promoottorina.
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.
9.1.2025
Kevään webinaarisarja kokoaa vinkit luovan alan toimijoille
Uudenmaan kulttuurimarkkinat -hanke järjestää keväällä 2025 sarjan webinaareja, joilla lisätään vuoropuhelua kuntien ja luovan alan toimijoiden välillä. Webinaareissa kuullaan muun muassa esimerkkejä siitä, millaista taidetta ja kulttuuripalveluita erikokoiset Uudenmaan kunnat hankkivat kuntalaisilleen ja miten hankinnat tehdään.