Uusimaa tähtää maailman huipulle – Kiertotalouslaakso polkaistiin vauhtiin

Käynnistymässä oleva Uudenmaan kiertotalouslaakso vie Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä. Kiertotalouslaakso polkaistiin vauhtiin lähes 250 osallistujan voimin 9. helmikuuta järjestetyssä käynnistystilaisuudessa.
Kiertotaloudesta tavoitellaan uutta liiketoimintaa ja liikevaihdon kasvua yrityksille ja yhteistyön lisäämistä aktiivisen tuen avulla. Uusia ratkaisuja, pilotteja ja työpaikkoja haetaan erityisesti rakentamisen, ruuan, elektroniikan, muovin ja tekstiilien parista.
– Uusimaa on otollinen paikka toimia kiertotalouden kokeilualustana sekä tiennäyttäjänä. Täällä on materiaalivirtoja, vahvoja toimialueita, laaja toimijaverkosto ja osaamista, kertoo Uudenmaan kiertotalouslaakson projektipäällikkö Simo Karetie Uudenmaan liitosta.

Kiertotalouslaakso avattiin menestyksekkäästi
Uudenmaan kiertotalouslaakson käynnistystilaisuus toi yhteen kiertotalousosaajia niin yrityksistä, kunnista, kehitysyhtiöistä kuin korkeakouluistakin. Tilaisuuden käynnisti Freek van Eijkin puheenvuoro alankomaiden kiertotalousinnovoinnista, Holland Circular Hotspot -alustasta. Se toimii yhtymäkohtana kiertotaloustoimijoille Uudenmaan kiertotalouslaakson lailla.

Tapahtuman aikana vahvistui jaettu ymmärrys kiertotaloudesta systeemisenä haasteena, johon vastataan toimialojen rajat ylittävällä yhteistyöllä. Yhteiskehittämisellä löydetään jopa radikaalejakin ratkaisuja kiertotaloudessa.
Tärkeää on tuoda yhteen eri alojen osaajia, kuten tilaisuudessakin esille noussut tekniikan asiantuntijoiden ja sosiaalitieteilijöiden törmäyttäminen. Kiertotalouslaakson esittelyn lisäksi tilaisuuden keskiössä oli verkostoituminen, joka jatkui paikan päällä vielä pitkään tilaisuuden virallisen osuuden päätyttyä.
Kevään aikana käynnistyvät teemakohtaiset työpajat, joista tiedotetaan lisää kiertotalouslaakson verkkosivuilla ja uutiskirjeissä. Työpajojen teemoja ovat rakentaminen, ruoka, muovit ja tekstiili, sähkö- ja elektroniikkajäte sekä jakamistalous.
Uudenmaan yrittäjyysaluevuosi avasi tietä kiertotalouslaaksolle
Kiertotalouslaakson avaustapahtuma oli samalla Uudenmaan yrittäjyysaluevuoden 2022 päätöstapahtuma. Euroopan alueiden komitea myönsi yrittäjyysalueen tunnustuksen kaikkiaan kuudelle eurooppalaiselle alueelle. Uudenmaan teemana oli vihreä ja digitaalinen yrittäjyys, ja yhtenä tavoitteena oli nostaa kiertotalousyrittäjyys Uudenmaan kehittämisen keskiöön.
Yrittäjyysaluevuoden toimenpiteet ja tapahtumat tekivät tunnetuksi kiertotalouden hyviä yritysesimerkkejä ja kestäviä liiketoimintamalleja sekä toimintatapoja, toimijoita ja palveluja.
– Uudenmaan kiertotalouslaakso tulee jatkamaan teemavuoden aikana rakennettua hyvää yhteistyötä ja viemään tuloksia eteenpäin, Karetie toteaa.
Yhdessä kiertotalouden suunnannäyttäjiksi
Uudenmaan kiertotalouslaakso kokoaa hankkeet, toimijat ja pilotit yhteen, lisää heidän keskinäistä yhteistyötänsä sekä vie tuoreinta tutkimustietoa ja mahdollisuuksia yritysten tietoisuuteen. Laakso myös auttaa käynnistämään uusia alueellisia pilotteja sekä hankkeita.
Kiertotalouslaaksosta rakentuu kuntien, eri organisaatioiden, yritysten, tutkimuslaitosten ja asiantuntijoiden yhteisö, jonka toteuttajina ovat Uudenmaan liitto sekä CLIC Innovation.
Uudenmaan kiertotalouslaakso -hanke saa alueellista kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) -rahoitusta. Se tukee osaltaan kansallisen kiertotalousohjelman toteuttamista. Uusimaa on valittu Euroopan komission Circular cities and regions –aloitteen (CCRI) pilottialueeksi.
Lisätietoja:

Simo Karetie
Projektipäällikkö
simo.karetie@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, KOPPI-hanke
Tutustu myös näihin

2.4.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Hyötykasviyhdistys osti Annalan huvilan Helsingin kaupungilta vuonna 2017. Nykyisin vapaaehtoiset pitävät huvilassa tapahtumakahvilaa ja kiinteistöyhtiö vuokraa tiloja yksityisiin ja yhteisötapahtumiin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.

28.3.2025
Toukokuinen Uusimaa-päivä lähestyy – Siskot ja Simot kumppanina kevätkahveilla
Uusimaa-päivä kutsuu jälleen järjestämään tapahtumia sekä nauttimaan kulttuurista, kohtaamisista ja lähiluonnosta 15. toukokuuta 2025. Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot osallistuu juhlapäivään kannustamalla työporukoita yhteisille kevätkahveille ikäihmisten kanssa.

28.3.2025
Interreg Baltic Sea Region -ohjelman pienhankehaku on auki
EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelma (Interreg Baltic Sea Region, BSR) on avannut rahoitushaun 25. maaliskuuta. Ohjelmassa on tällä kertaa tarjolla rahoitusta pienhankkeille, jotka kehittävät pieniä paikkakuntia ja maaseutua.