Yhteistyö on onnistumisen ytimessä osaamisen, työllisyyden ja yrittäjyyden teemoissa
Uusimaalaiset osaamiseen, työllisyyteen ja yrittäjyyteen liittyvät toimijat kävivät vuoropuhelua yhteistyön paikoista Tulevaisuuden työmarkkinat – Yhteistyö on onnistumisen ytimessä -tilaisuudessa tiistaina 14. marraskuuta. Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja ja esimerkkejä ekosysteemisestä työskentelystä.
Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa. Uudistuksessa muodostuvat työllisyysalueet on alustavasti piirretty kartalle. Seuraavaksi täytyy hahmottaa, miten toimijat rakentavat yhteistyötä työllisyyden edistämiseksi.
KUUMA-seudulla tartuttiin yhdessä osaamisen, työllisyyden ja yritysten haasteisiin
KUUMA-seutu on työstänyt verkostomaisessa yhteistyössä tilannekuvaa alueen elinvoiman haasteista ja mahdollisuuksista. Yhteistyö käynnistyi syksyllä 2021 Sitran Osaamisen aika -projektissa. Tilannekuvafoorumien koollekutsuja on ollut Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, ja kaikkiaan mukana on lähes kaksikymmentä alueella toimivaa organisaatiota.
Mukana työssä on ollut muutama sata henkilöä muun muassa alueen oppilaitoksista, yrityksistä ja kunnista. Seutuun kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti. Heidän ääntään prosessiin on tuonut KUUMA-seutu liikelaitos.
Tilaisuudessa yhteisen tilannekuvan merkityksestä ja työstämisestä kertoivat aluejohtaja Petri Ovaska Uudenmaan yrittäjistä, asiakkuuspäällikkö Merja Putus Hyriasta ja johtaja Krista Pahkin Laurea-ammattikorkeakoulusta. Kaikki kolme olivat tyytyväisiä tehtyyn yhteistyöhön.
– Tällaiset hankkeet ovat yrittäjäjärjestöille äärimmäisen kiinnostavia. Jos puhutaan alueen, maakunnan ja Keski-Uudenmaan elinvoiman kehittämisestä, niin ne kytkeytyvät yrityksiin, yrittäjien Ovaska sanoo.
– Halusimme lähteä mukaan työstämään KUUMA-kuntien tilannekuvaa, koska kannamme vastuuta ja huolta työllisyyden, osaamisen ja kohtaannon parantamisesta, jotta alue menestyisi paremmin. Kun yhdessä tehdään, syntyy ideoita, ajatuksia ja oivalluksia. Niiden eteenpäin vieminen on ollut syy olla mukana, Hyrian Putus tiivisti.
– Vastaan Lohjan, Hyvinkään ja Porvoon kampuksien kaikesta toiminnasta. Hankkeessa mukana olemalla olen henkilökohtaisesti saanut uusia verkostoja. Haluan kehittää Laurean toimintaa ja kuulla, mitä alue tarvitsee, Pahkin sanoi.
Verkostomaisessa yhteistyössä tarvitaan jatkuvaa yhdessä tekemistä
Suomen kasvukäytävän johtaja Jaana Villanen kertoi osallistujille verkostomaisesta yhteistyöstä muuttuvassa toimintaympäristössä. Suomen kasvukäytävä on Uudeltamaalta Etelä-Pohjanmaalle ulottuva aluekehittämisen yhteistyöverkosto, jossa myös Uudenmaan liitto on mukana.
– Yhteistyö perustuu jatkuvaan yhdessä tekemiseen. Voimme suunnitella paljon, mutta tekeminen ratkaisee, Villanen sanoo.
Villanen korosti, että vaikuttavuus vaatii, että on vahva visio ja vahva näkymä, mihin halutaan vaikuttaa. Siihen päästään yhdessä tekemällä ja kokeilemalla. Hän nosti esiin, että muutos on jatkuvaa. Meidän on oivallettava toimintaympäristömme.
Strategia ja yhteistyö ovat hänen mukaansa myös tärkeitä ekosysteemeissä. Ilman strategiaa toiminta on tuuliajolla. Yhteistyötä ja verkostoja on tärkeä pohtia, jotta saadaan kaikki hyöty, mitä niistä voisi saada ja saadaan kaikki niistä saatavissa oleva resurssi käyttöön.
Tietoa on paljon saatavilla – Miten sitä hyödynnetään?
Kohtaannosta on tarjolla paljon tietoa. Työmarkkinoiden kohtaannolla tarkoitetaan työvoiman ja sen kysynnän yhteensopivuutta. Eri tietolähteitä esitteli projektiasiantuntija Joonas Karhinen Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+-hankkeesta Uudenmaan ELY-keskuksesta. Hän pohti, pystytäänkö kaikkea tietoa hyödyntämään vaikuttavasti. Data tuo paljon historiatietoa. Miten sitä käytetään ennakointiin?
Uudenmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain.
Työvoiman saatavuus ja kohtaanto -raportti avaa maakuntatasolla eri toimiajojen ja ammattien työmarkkinatilanteen kehitystä.
Työvoimabarometri korvaa edeltäjänsä ammattibarometrin. Siinä arvioidaan työttömien määrää ja avoimien työpaikkojen muutosta vuoden päähän nykyhetkestä. Uudeltamaalta pilottiluonteiseen tarkasteluun syksyllä 2023 valikoituivat teknologiateollisuus ja -palvelut, rakennuttu ympäristö, liikenne ja logistiikka sekä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointiala. Raportti julkaistaan marraskuussa 2023.
Jatkuvan osaamisen ja työllisyyden palvelukeskus tarkastelee osaamisen tarjontaa ja ennakoitua kysyntää. Tavoitteena on julkaista Osaamistarvekompassi.fi-alusta vuoden 2023 loppuun mennessä.
Myös Helsingin seudun kauppakamarin yhteydessä toimiva Ennakointikamari tuottaa tietoa osaamisen ennakointiin. Tästä tietokanavasta tilaisuudessa kertoi projektipäällikkö Olli Oja.
Tilaisuuden järjestivät Uudenmaan liitto sekä valtakunnallinen koordinaatiohanke Tulevaisuuden työmarkkinat (ESR+).
Lisätietoja:
Outi Ervasti
Kehittämispäällikkö
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.
Tutustu myös näihin
13.12.2024
Euroopan unionin tulevat linjaukset vaikuttavat merkittävästi Uuteenmaahan ja sen kuntiin
Euroopan unionin lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta oli aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 12. joulukuuta. EU vaikuttaa elämäämme ennen kaikkea sääntelyn, mutta myös rahoituksen kautta.
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
9.12.2024
Tule mukaan visioimaan Uudenmaan tulevaisuutta
Uudenmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto toteuttavat syksyn ja talven aikana yhteisen skenaariotyön, jonka tarkoituksena on hahmottaa maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vuoteen 2050 asti. Järjestämme tammikuussa 2025 kaksi skenaariotyöhön liittyvää tilaisuutta.
25.11.2024
TE-palvelut uudistuvat pian – syksyn aikana järjestetään neljä aamutilaisuutta valmistelijoille
Uudenmaan liiton luotsaama TEPA24 Uusimaa -hanke tukee kuntia ja Uudellemaalle muodostuvia yhdeksää työllisyysaluetta TE-palveluiden uudistuessa. Keväällä pilotoitu Tepassa tapahtuu -live jatkuu syksyllä neljällä verkossa järjestettävällä aamutilaisuudella.