Yhteistyö on Uudenmaan TKI-toiminnan menestyksen avain

Uudenmaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistaminen ja kasvattaminen oli aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa 29. helmikuuta. Tilaisuudessa keskusteltiin elementeistä ja toimenpiteistä maailmanluokan innovaatiokeskittymän luomiseksi Uudellemaalle.
– Helmikuun alussa julkaisussa Uudenmaan EU-tasoisen TKI-toiminnan tiekartassa olemme tunnistaneet monia toimenpiteitä ja keinoja, joilla Uusimaa voi nousta Euroopan innovatiivisimmaksi alueeksi ja myös nostaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan (T&K) investointien määrää, taustoitti webinaarin juontajana toiminut EU-erityisasiantuntija Venla Virkamäki.
Uudenmaan tavoitteena on kasvattaa T&K-toiminnan panostuksia viiteen prosenttiin maakunnan bruttokansantuotteesta.
Innovaatio- ja teollisuuspolitiikka?
Uuden talousajattelun keskuksesta asiantuntija Antti Alaja pohti webinaarissa, miten uusi teollisuuspolitiikka haastaa vallitsevan innovaatiopolitiikan. Se tulee ottaa huomioon niin koko Suomessa kuin Uudellamaallakin.
– Suomessa on käyty toistaiseksi aika vähän julkista keskustelua siitä, miten on tarkoitus allokoida uutta TKI-rahoitusta. Rahoitukseen tarvittaisiin uusia ideoita, ettei jaeta rahaa niin kuin aina aikaisemminkin, hän totesi.
Dialogia kolmen kysymyksen avulla
– Käykää dialogia kaikkien niiden kanssa, joita tarvitaan onnistumiseen, korosti Riikka Heikinheimo, joka toimii Elinkeinoelämän keskusliiton osaamisen ja innovaatioasioiden johtajana.
Hän kannustaa keskustelemaan siitä, miten yritykset saadaan kasvattamaan TKI-investointeja, miten tutkimus saadaan tukemaan talouskasvua ja miten osaaminen saadaan vastaamaan kansainvälisen kasvuliiketoiminnan tarpeita.
TKI-toiminnan vaikuttavuus lähtee yhteistyöstä
VTT:n Future-proof Societies -tutkimustiimin vetäjä, erikoistutkija Kirsi Hyytinen nosti puheenvuorossaan esille, että tutkimuksen ja yritystoiminnan lisäksi tarvitsemme TKI-toiminnan vahvistamiseen mukaan julkisen sektorin ja kansalaiset.
– Jotta pystymme rakentamaan tulevaisuuskestäviä ratkaisuja ja varmistamaan sen, että ne ovat pitkällä aikajänteellä kestäviä, niin tarvitsemme laaja-alaisesti toimijoiden keskinäistä vuoropuhelua haasteiden ratkaisemiseksi ja käyttöön viemiseksi, Hyytinen sanoi.
Hyytinen puhui myös TKI-toiminnan vaikuttavuuden johtamisesta. Siinä hän korosti vision kirkastamista ja tavoitteiden asettamista, tilannekuvan tuottamista ja seuraamista mittareiden avulla sekä reflektointia, toimenpiteiden tunnistamista ja toiminnan jatkuvaa kehittämistä.
Katso tallenne:
Puhujien materiaalit:
Tulevaisuustutka-webinaarit jatkuvat huhtikuussa
Seuraava Tulevaisuustutka-webinaari järjestetään 11.4. Aiheena kulttuurin tulevaisuus kunnissa.
Lisätietoja:

Ida Honkanen
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
ida.honkanen@uudenmaanliitto.fi
Helsinki Smart Region -brändi, älykkään erikoistumisen strategian toimeenpano, kansainväliset vierailut
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

28.4.2025
Tervetuloa vaikuttamaan Uudenmaan innovaatiotoiminnan kehittämiseen 5.6.
Tervetuloa hiomaan ja tarkentamaan vuosien 2026–2029 Uusimaa-ohjelman innovaatiopainopisteen tavoitteita ja kärkiä työpajaan, joka järjestetään torstaina 5. kesäkuuta klo 13.30–16.00.

22.4.2025
Uusimaa painottaa ruokainnovaatioiden merkitystä EU:n maatalouden ja ruoan visiossa
Euroopan komissio julkaisi helmikuussa visionsa maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Uudenmaan liitto haluaa osallistua aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevan maatalous- ja ruokapolitiikan ohjaavista periaatteista. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission visioon.

31.3.2025
TKI-toiminta on Suomen kilpailuvaltti – Antti Vasara peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara on toiminut puheenjohtajana älykkään erikoistumisen alueellisen strategian ohjausryhmässä, jonka toimintaa on koordinoitu Uudenmaan liitossa.

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.