Yhteistyö on Uudenmaan TKI-toiminnan menestyksen avain
Uudenmaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistaminen ja kasvattaminen oli aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa 29. helmikuuta. Tilaisuudessa keskusteltiin elementeistä ja toimenpiteistä maailmanluokan innovaatiokeskittymän luomiseksi Uudellemaalle.
– Helmikuun alussa julkaisussa Uudenmaan EU-tasoisen TKI-toiminnan tiekartassa olemme tunnistaneet monia toimenpiteitä ja keinoja, joilla Uusimaa voi nousta Euroopan innovatiivisimmaksi alueeksi ja myös nostaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan (T&K) investointien määrää, taustoitti webinaarin juontajana toiminut EU-erityisasiantuntija Venla Virkamäki.
Uudenmaan tavoitteena on kasvattaa T&K-toiminnan panostuksia viiteen prosenttiin maakunnan bruttokansantuotteesta.
Innovaatio- ja teollisuuspolitiikka?
Uuden talousajattelun keskuksesta asiantuntija Antti Alaja pohti webinaarissa, miten uusi teollisuuspolitiikka haastaa vallitsevan innovaatiopolitiikan. Se tulee ottaa huomioon niin koko Suomessa kuin Uudellamaallakin.
– Suomessa on käyty toistaiseksi aika vähän julkista keskustelua siitä, miten on tarkoitus allokoida uutta TKI-rahoitusta. Rahoitukseen tarvittaisiin uusia ideoita, ettei jaeta rahaa niin kuin aina aikaisemminkin, hän totesi.
Dialogia kolmen kysymyksen avulla
– Käykää dialogia kaikkien niiden kanssa, joita tarvitaan onnistumiseen, korosti Riikka Heikinheimo, joka toimii Elinkeinoelämän keskusliiton osaamisen ja innovaatioasioiden johtajana.
Hän kannustaa keskustelemaan siitä, miten yritykset saadaan kasvattamaan TKI-investointeja, miten tutkimus saadaan tukemaan talouskasvua ja miten osaaminen saadaan vastaamaan kansainvälisen kasvuliiketoiminnan tarpeita.
TKI-toiminnan vaikuttavuus lähtee yhteistyöstä
VTT:n Future-proof Societies -tutkimustiimin vetäjä, erikoistutkija Kirsi Hyytinen nosti puheenvuorossaan esille, että tutkimuksen ja yritystoiminnan lisäksi tarvitsemme TKI-toiminnan vahvistamiseen mukaan julkisen sektorin ja kansalaiset.
– Jotta pystymme rakentamaan tulevaisuuskestäviä ratkaisuja ja varmistamaan sen, että ne ovat pitkällä aikajänteellä kestäviä, niin tarvitsemme laaja-alaisesti toimijoiden keskinäistä vuoropuhelua haasteiden ratkaisemiseksi ja käyttöön viemiseksi, Hyytinen sanoi.
Hyytinen puhui myös TKI-toiminnan vaikuttavuuden johtamisesta. Siinä hän korosti vision kirkastamista ja tavoitteiden asettamista, tilannekuvan tuottamista ja seuraamista mittareiden avulla sekä reflektointia, toimenpiteiden tunnistamista ja toiminnan jatkuvaa kehittämistä.
Katso tallenne:
Puhujien materiaalit:
Tulevaisuustutka-webinaarit jatkuvat huhtikuussa
Seuraava Tulevaisuustutka-webinaari järjestetään 11.4. Aiheena kulttuurin tulevaisuus kunnissa.
Lisätietoja:
Ida Honkanen
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
ida.honkanen@uudenmaanliitto.fi
Helsinki Smart Region -brändi, älykkään erikoistumisen strategian toimeenpano, kansainväliset vierailut
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin
1.10.2024
Uusimaa vauhdittaa kiertotalouden innovaatioita yhdessä muiden eurooppalaisten kärkialueiden kanssa
Euroopan komission on nimennyt Uudenmaan yhdeksi alueellisista innovaatiolaaksoista. Kiertotalouden kärkialueiden kanssa Uusimaa toteuttaa Eurooppalainen kiertotalouden innovaatiolaakso -hanketta (European Circular Innovation Valley, ECIV). Hanke tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa uusimaalaista kiertotalouden innovaatiotoimintaa yhä kansainvälisemmäksi.
12.9.2024
Aluekehittämisen konkari Eero Venäläinen luotsaa huomisen Uudenmaan rakentamista
Pitkään Uudenmaan liitossa työskennellyt Eero Venäläinen aloitti elokuun alussa aluekehitysjohtajana. Toimintaympäristö on kovassa muutoksessa, mutta hän luottaa tulevaisuuteen.
21.3.2024
Suomalaiset kiertotalousratkaisut esillä Maailman kiertotalousfoorumissa
Kiertotalouden edelläkävijämaa Suomi on näyttävästi mukana huhtikuun puolivälissä järjestettävässä Maailman kiertotalousfoorumissa. Suomi tuo foorumissa esille uusia kiertotalousinnovaatioita ja yhteistyömalleja. Myös Uudenmaan kiertotalouslaakso on mukana kiertotalouden superviikolla.
6.2.2024
Tiekartasta Uudenmaan TKI-toimijoille askelmerkit kohti Euroopan kärkeä
Uudenmaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamiseksi tulisi määritellä yhteiset tavoitteet, selkeyttää alueellista TKI-toimintamallia, vahvistaa EU-vaikuttamista, parantaa tukipalveluja ja lisätä Uudenmaan houkuttelevuutta TKI-ympäristönä. Tavoitteita ja toimia on tunnistettu juuri julkaistussa Uudenmaan EU-tasoisen TKI-toiminnan tiekartassa.