![Ihmisiä kävelykadulla, jonka varrella kauppoja puutaloissa.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/01/Tammisaari-keskusta-1440x705.jpg)
Uusimaa on Suomen väkirikkain ja tiheimmin asuttu maakunta, jossa on vilkas elinkeinoelämä ja jossa yhdistyvät tärkeimmät liikenteen solmukohdat. Maankäytön suunnitteluun ja alueidenkäytön yhteensovittamiseen kohdistuu Uudellamaalla erityiset vaatimukset. Nostamme tässä esille muutamia Uudellemaalle keskeisiä aluesuunnittelun teemoja.
Alue- ja yhdyskuntarakenne
Ohjaamme maakuntakaavoituksella väestöä ja työpaikkoja sijoittumaan kestävästi eli siten, että uutta rakennettaisiin lähinnä nykyisen taajamarakenteen yhteyteen, joukkoliikenteen varrelle ja keskuksiin. Näin säästetään rakentamattomia luontoalueita, energiaa ja kustannuksia sekä saadaan käyttäjiä palveluille.
Alue- ja yhdyskuntarakenne![Ilmakuvaa kerrostaloalueesta Espoossa.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/10/Espoo-kuva-Kosti-Keistinen-2-800x600.jpg)
Kauppa ja elinkeinot
Uudellamaalla on ratkaiseva merkitys koko Suomen talouskehityksen kannalta. Uusimaa on kansainvälisesti merkittävä alue, joka vertautuukin ensi sijassa muihin Itämeren alueen metropolialueisiin eikä niinkään Suomen muihin alueisiin.
Kauppa ja elinkeinot![Kauppakeskuksen sisätilaa ja liikkeitä. Liukuportaat ylös sekä alas.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/04/kauppakeskus-800x600.jpg)
Luonto ja kulttuuriympäristöt
Uudellamaalla rakennetaan ja hyödynnetään luonnonvaroja, ja samalla pyritään vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin. Tuemme Uudenmaan liitossa luonnon monimuotoisuutta monien muutosten keskellä.
Luonto ja kulttuuriympäristöt![Vanha tiilirakennus ja vihreitä puita. Silta pienen kosken yli.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/03/Fiskars_2-800x600.jpg)
Ympäristön tila
Maakuntakaava ohjaa suunnittelua useissa ympäristön tilaan liittyvissä alueidenkäytön kysymyksissä. Sen ratkaisuilla mahdollistamme terveellisen ja turvallisen elinympäristön suunnittelun myös maakuntakaavaa tarkemmassa kaavoituksessa.
Ympäristön tila![Vihreitä saniaisen lehtiä, taustalla lammen vettä ja lumpeenlehtiä.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/01/Saniaiset-800x600.jpg)
Energia
Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Keskeistä siinä onnistumisessa on siirtyminen päästöttömään energiantuotantoon. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on luopua polttoon perustuvasta energian tuotannosta. Tätä siirtymää tukeakseen Uudenmaan liitto on selvittänyt geo-, aurinko- ja tuulienergian mahdollisuuksia ja reunaehtoja maakunnan alueella.
Energia![Kolme tuulivoimalaa, usvaa ja taustalla punertavia ja sinisiä pilviä.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/03/tuulivoimaa-800x600.jpg)
Merialueet
Merialuesuunnittelulla sovitetaan yhteen merialueiden erilaisia käyttötarpeita niin merellisten elinkeinojen kuin ympäristön näkökulmasta. Suomen kahdeksan rannikkomaakuntaa ovat laatineet yhdessä kolmiosaisen merialuesuunnitelman. Suomenlahden osuudesta vastaavat Uudenmaan ja Kymenlaakson liitot.
Merialueet![Sinisävyinen tyyni meri ja rannan kiviä.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/11/Emasalo-kuva-Niko-Laurila-800x600.jpg)
Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-yhteistyö
Helsingin seudun kunnat tekevät laajaa yhteistyötä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-suunnittelussa. Uudenmaan liitto on aktiivisesti mukana työssä.
Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-yhteistyö![Ilmakuvaa Helsingin Konepajan alueelta.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/10/Helsinki-rakennuksia-800x600.jpg)
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/11/Oodi-kirjasto-10-800x600.jpg)
Tutustu myös
Uudenmaan kehittämisessä on monia puolia. Tutustu myös aluekehittämisen teemoihin.
Kehittämisteemoja