Uudellamaalla tavoitteena on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Työllisyyden tiekartta ohjaa pitkän aikavälin kehittämistä ja määrittää työllisyyden edistämisen suuntaa maakunnassa. Uudenmaan liiton TEPA24 Uusimaa -hanke tukee kuntia työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksessa.
Uudenmaan liitto edistää työllisyyttä erityisesti vahvistamalla eri toimijoiden välistä yhteistyötä, luomalla kokonaiskuvaa Uudenmaan tilanteesta ja tehokkaalla vaikuttamistyöllä.
Työllisyyden tiekartta näyttää askeleet kohti kestävää työllisyyttä
Uudenmaan työllisyyden tiekartassa tunnistetaan keskeiset asiat, joihin panostamalla työllisyysastetta on mahdollista parantaa. Työllisyyden tiekartta tarjoaa kokonaiskuvan työllisyyden edistämisestä ja auttaa eri toimijoita toteuttamaan tehokkaita toimenpiteitä. Työllisyyden vahvistamisessa keskeisessä roolissa ovat yritykset, työnantajat, työnhakijat, kunnat ja työllisyysalueet sekä korkeakoulut ja oppilaitokset.
Työllisyyden tiekartta jäsentää työllisyyden edistämisen neljään keskeiseen painopisteeseen.
Tavoitteena on houkutteleva alue asua ja työskennellä, jonne myös jäädään ja juurrutaan. Painopisteessä keskitytään Uudenmaan alueeseen sekä sen kansainväliseen ja kansalliseen veto- ja pitovoimaan.
Toimintalinjaukset:
- Lisää kansainvälisiä investointeja ja TKI-toiminnan kasvua
- Toimivat asettautumista ja kotoutumista edistävät palvelut
- Monipuoliset asumisvaihtoehdot, viihtyisät elinympäristöt ja toimivat julkiset palvelut
Hyvin toimivat työllistymistä edistävät palvelut auttavat ihmisiä saamaan töitä sekä työnantajia saamaan tarvitsemaansa työvoimaa. Uudellamaalla tulee kiinnittää erityistä huomiota hyvinvoinnin edistämiseen.
Toimintalinjaukset:
- Toimivat työllistymistä edistävät palvelut koko maakunnassa
- Sujuva liikkuminen ja pendelöinti työssäkäyntialueella
- Nuorten hyvinvoinnin paraneminen
- Laadukas ja houkutteleva työelämä
Osaavan työvoiman saatavuuden ongelmat hidastavat kasvua, työpaikkojen syntyä ja työllisyyden positiivista kehitystä. Osaamisvajeen poistaminen ja koulutusmahdollisuuksien parantaminen ovat tärkeitä kehityskohteita.
Toimintalinjaukset:
- Korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten aloituspaikkojen nostaminen vastaamaan paremmin maakunnan nuorten määrää ja resurssien lisääminen
- Korkeakouluista ja muista oppilaitoksista valmistuvien työllistymisen parantaminen
- Jatkuva oppiminen mahdolliseksi yhä useammalle
- Lisää työperusteista maahanmuuttoa ja kansainvälisiä opiskelijoita
Työllisyyden positiivisen kehityksen edellytys ovat menestyvät ja elinvoimaiset yritykset ja muut työnantajat. Uudellamaalla edistetään yritysten ja muiden työnantajien kykyä luoda työpaikkoja ja kasvua.
Toimintalinjaukset:
- Työllistävien yritysten kasvun tukeminen
- Toimivat yritys- ja elinvoimapalvelut koko maakunnassa
- Yrittäjyyden edistäminen ja osaamisen kehittäminen tukemaan työllistymistä
Neljän painopisteen lisäksi on kaksi läpileikkaavaa teemaa, joissa onnistuminen on tärkeää kaikkien painopisteiden kannalta. Tärkeää on, että kaikilla toimijoilla on ajantasainen tieto ja ymmärrys työmarkkinoiden tarpeista, mikä mahdollistaa tehokkaat ja kohdennetut toimenpiteet.
Toimintalinjaukset:
- Päivitetään maakunnan tilannekuvaa ja ennakoidaan työllisyyskehitystä
- Kehitetään tiedonkulkua eri toimijoiden välillä kohtaannon mahdollistamiseksi
Toimintalinjaukset:
- Maakunnan kansallisen merkityksen ja sen eri osien erityispiirteiden huomiointi päätöksenteossa
- Kuntien ja työllisyysalueiden vaikuttamista tukevat toimenpiteet
Tutustu työllisyyden tiekarttaan:
Tukea työ- ja elinkeinopalveluiden uudistukseen
Uudenmaan liiton luotsaama TEPA24 Uusimaa -hanke tukee kuntia TE-palvelujen uudistuksessa. TE-palveluiden siirto valtiolta kunnille tuo palvelut lähemmäs asiakkaita.
TEPA24 Uusimaa -hankkeessa rakennetaan työllisyysalueet ylittävää yhteistyötä koko maakunnan laajuisesti. Uudellamaalla aloitti yhdeksän työllisyysaluetta vuoden 2025 alussa.
Tilastoja työllisyydestä
Sivuillemme kootut työllisyystilastot kuvaavat työllisten, työttömien ja työpaikkojen määrää sekä työllisyys- ja työttömyysastetta Uudellamaalla ja muualla Suomessa.
Tutustu myös
Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Ohjelma sisältää vuoteen 2030 ulottuvan vision sekä kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet.
Lisätietoja työllisyydestä Uudellamaalla
Ulla-Mari Karhu
Suunnittelupäällikkö
ulla-mari.karhu@uudenmaanliitto.fi
Maakunnan yhteistyöryhmä ja ryhmän sihteeristö, työllisyys-, hyvinvointi- ja maahanmuuttoasiat, maaseudun kehittäminen
Anne Laitinen
Projektipäällikkö
anne.laitinen@uudenmaanliitto.fi
TE-palvelujen uudistuksen tukeminen, TEPA24 Uusimaa -hanke
Ajankohtaista
15.1.2025
Ehdota Uudenmaan yrityspalkinnon saajaa – haussa kansainvälistyvä ja kasvuhakuinen yritys
Uudenmaan yrityspalkinto myönnetään tänä vuonna kansainvälisille markkinoille tähtäävälle yritykselle. Palkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa Uudenmaan liiton verkkosivuilla 2.3. saakka. Voittajan valitsee ehdotusten joukosta Uudenmaan liiton, alueen yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöjen sekä ELY-keskuksen yhteinen raati.
14.1.2025
Selvitys: kansainvälinen työvoima keskeisessä roolissa Uudenmaan kuntien elinvoiman kannalta
Uudenmaan liitto on julkaissut Owal groupin tekemän selvityksen vieraskielisten osaajien tilanteesta ja kansainvälisestä rekrytoinnista Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Selvitys tehtiin TEPA24 Uusimaa -hankkeelle.
14.1.2025
Teollisuuspolitiikkaa tarkastellaan Uudenmaan näkökulmasta 6.2.
Teollisuuspolitiikasta Uudenmaan näkökulmasta keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 6. helmikuuta klo 8.15–9.00. Miltä teollisuuden kehitys ja kilpailukyky näyttää tällä hetkellä? Miten sitä ollaan parantamassa? Uudenmaan kunnilla on paljon mahdollisuuksia koko Suomen teollisuuspolitiikan ja kasvun promoottorina.
9.12.2024
TE-uudistus tuo muutoksia työnantajille vuodenvaihteessa
TE-palvelut siirtyvät kuntien hoidettaviksi 1.1.2025 lukien. Uudenmaan TE-toimiston toiminta päättyy vuoden 2024 lopussa, jolloin suurin osa TE-toimiston tarjoamista yrityspalveluista siirtyy kuntien hoidettavaksi.