Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Nyhet

Bromarv i Raseborg är Årets Nyländska By 2022 – Hedersomnämnande till Pojo kyrkoby i Raseborg

Bromarv i Raseborg i västra Nyland utsågs till vinnare i tävlingen om Årets Nyländska By 2022. Bromarv, som vann den tajta kampen, är en by med över 400 invånare. Byns service och image har utvecklats väldigt mycket på bara några år.

Det största projektet på årtionden har varit byggandet av ett nytt hamnområde som stod klart 2019. Hamn- och marknadsområdet som ägs av byarådet kommer också att ha solpaneler som energikällor i framtiden. Byborna gör en hel del frivilligt arbete för att utveckla sin by.

Bromarv värderar samarbete och byn har ett aktivt och mångsidigt föreningsliv. En stor del av fritidsaktiviteterna upprätthålls av föreningar.

– Vi samarbetar, vi drar åt samma håll, oavsett om det är bybor, företag, grannar eller skolbarn, står det i byns tävlingsansökan.

Byns framtid görs i samarbete på ett systematiskt sätt

Byarådet och dess ideella företag Ab MyBromarv Oy, som grundades förra året, arbetar systematiskt med andra aktörer för att utveckla byn.

Syftet är att trygga byns framtid så att byn är attraktiv för barnfamiljer, skolans framtid tryggas och byggandet av nya bostäder kan påbörjas. Nya familjer har redan flyttat till byn och antalet elever i skolan har ökat.

Bromarv satsar på utveckling och marknadsföring av tjänster och samarbetet med Raseborg stad är intensivt. Utvecklingsarbetet för att öka turismen och stugtjänsterna kommer också att medföra service, arbetsplatser och möjlighet att bedriva affärsverksamhet för de fast bosatta i byn.

Livskraft från lokal mat och turism

Bromarvs befolkning växer mer än sjufaldigt på sommaren. Byn är också ett populärt utflyktsmål under veckosluten året runt, och besökare besöker byn långväga ifrån. Bromarv planerar till exempel en fartygsled till Kimitoön och en friluftsled som lämpar sig för stavgång och ridning.

Bromarv investerar i närmat. Bromarvs fiskarkultur har en lång tradition, och professionella fiskare och andra producenter fortsätter att leverera lokalt producerad mat till sommarmarknader och restauranger.

Pojo kyrkoby fick hedersomnämnande

Juryn beslöt också att ge ett hedersomnämnande. Hedersomnämnandet tilldelades Pojo kyrkoby med cirka 1 500 invånare i Raseborg. Kyrkobyns byaförening har exemplariskt tagit ansvaret för bybornas välbefinnande och utvecklingen av byn efter kommunsammanslagningen.

Juryn uppskattade också det faktum att byn har byggt upp en positiv atmosfär av tvåspråkighet och ett gott samarbete med staden.

– Det finns ingen anledning att nöja sig med saker – vi definierar våra mål och går beslutsamt framåt, konstateras i tävlingsansökan.

Juryn för tävlingen var enig om att alla de åtta kandidaterna i år skulle ha varit värda att bli premierade.

– Att välja ut den bästa byn var svårt eftersom alla har verksamhet som är värd att belönas, konstaterade Nylands landskapsdirektör Ossi Savolainen.

Till juryn hörde representanter från Nylands förbund, Nylands Byar rf och SILMU-byar. Tävlingen Årets Nyländska By arrangeras av Nylands Byar rf och SILMU-byar tillsammans.

Nyckelord:

Utmärkelser