Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Nyhet

Nyland startar upp förberedelserna inför temaåret som europeisk entreprenörsregion

På bilden från vänster: Simo Karetie, Miranda Sundholm och Christine Chang.

Nyland är en av sex EU-regioner som belönats med utmärkelsen Europeisk entreprenörsregion (European Entrepreneurial Region, EER). Förberedelserna inför temaåret 2022 har kommit igång under ledning av Nylands förbund. De huvudsakliga temana är företagande inom cirkulär ekonomi, digitalisering och grön omställning.

”Entreprenörskap för en hållbar återhämtning” är denna gång temat för utmärkelsen, som delas ut av Europeiska regionkommittén på basis av regionernas förtjänster. I sina prismotiveringar rosade regionkommittén Nyland för att ha skapat idealiska förutsättningar för den framtidsorienterade och hållbarhetsdrivna nya generationen företagare.

– I synnerhet unga företagare har modet att fördomsfritt ta stora steg och att med sin kompetens främja social och ekonomisk förändring, säger Christine Chang, som är projektdirektör för entreprenörsåret vid Nylands förbund.

Till projektchef för temaåret har förbundet rekryterat Simo Karetie och till projektkoordinator Miranda Sundholm. Båda har precis börjat jobba vid Nylands förbund.

– Vi startar i ett utmanande läge i skuggan av coronapandemin, men jag anser att här å andra sidan finns ett strålande tillfälle till rentav en stor förändring i verksamhetsformer mot ett grönt och digitalt företagande, konstaterar Karetie.

Projektteamet tar med iver itu med arbetet. Temaåret sparkas igång den 30 november då det ordnas ett startevenemang. Mera information om detta utlovas inom kort.

Inbjudan till samarbete

– Alla som upplever årets tema som viktigt inbjuds till samarbete. Vi eftersträvar samarbete mellan många olika slags aktörer och ett kraftprov från nätverkens sida då det gäller att påskynda en förändring och att främja en grön omställning, säger projektchef Karetie.

Nylands temaår har tre huvudsakliga mål: öka kunskapen om cirkulär ekonomi och digitalisering, främja ibruktagandet av nya affärsmodeller samt stödja tillväxt bland företag inom cirkulär ekonomi.

Dessa mål ska man främja genom att utbilda företagare och studerande i regionen i cirkulär ekonomi, genom att sprida affärsmodeller för cirkulär ekonomi samt genom att hjälpa företag att växa och internationaliseras.

Året som entreprenörsregion omsätts i praktiken med hjälp av flera finansieringskällor. Finansiering har erhållits från EU-programmet Interreg Europe, Europeiska regionala utvecklingsfonden, den nationella stödformen Stödjande av hållbar tillväxt och livskraft i regionerna samt Nylands förbunds budgetmedel.

Dokument som årets målsättningar bottnar i är Nylandsprogrammet, strategin för smart specialisering, Färdplan för ett klimatneutralt Nyland 2035 och Nylands överlevnadsplan.

Nyland har haft framgång i EER-nätverket

Nylands förbund har redan erfarenhet av EER-nätverket och ett välskött temaår. Nyland är nämligen den enda europeiska region som redan två gånger har tilldelats utmärkelsen. 

Förra gången hände det år 2012, bland de första att få utmärkelsen någonsin. Då hade man som tema ungt entreprenörskap, och i programmet ingick cirka 70 tillställningar.

De övriga prisbelönta regionerna ligger för detta temaårs vidkommande i Portugal, Bulgarien, Spanien, Frankrike, Polen, Italien, Irland och Tyskland. Man kommer aktivt att dela med sig av sina erfarenheter och av goda tillvägagångssätt. Europeiska regionkommittén följer genomförandet av temaåret i de regioner som kommittén har belönat.

Regionkommittén har ända sedan 2010 utsett de bästa entreprenörsregionerna.

Upplysningar:

Projektdirektör Christine Chang, tfn 044 353 3014
Projektchef Simo Karetie, tfn 040 837 5431
Projektkoordinator Miranda Sundholm, tfn 040 658 3384