Projektet We Make Transition stärker innovationssamarbete mellan medborgarsamhället och den offentliga sektorn samt påskyndar Europas gröna omställning på lokal och regional nivå.
Under detta treåriga projekt identifierar man utvecklingsstigar som stöder en grön omställning, skapar en gemensam vision om hållbarhet och testar gemensamma hållbarhetsinitiativ. För att stödja ett aktivt samarbete skapar man metoder, kompetens och träffpunkter för aktörer.
Inom projektet pilottestas en process för omställningsarena som utvecklats i Nederländerna. Med hjälp av denna process får man medborgarsamhället till att mer intensivt delta i innovationsverksamheten och hållbarhetsomställningen. Metoden stöder samhällets resiliens genom att stärka samhällets olika aktörer som i sin egen omgivning strävar efter att stödja uppkomsten och ibruktagandet av olika innovationer. Exempel på detta är olika lösningar för delningsekonomi, en lokal cirkulär ekonomi för mat samt energisystemets ekosociala lösningar.
Flera partner i Östersjöregionen
Projektet We Make Transition! – Towards sustainable and resilient societies through empowered civil society and collaborative innovation finansieras av EU:s Interreg Baltic Sea Region-program.
Nylands förbund medverkar i projektet, och projektets huvudpartner är Itämeri-Instituutti i Tammerfors. Finländska partner är också Birkalands och Egentliga Finlands förbund. Projektet omfattar sammanlagt 11 partner från sex stater i Östersjöregionen.
Den sammanlagda budgeten för hela projektet är 3,2 miljoner euro, av vilken Nylands andel är cirka 320 000 euro. Projektet pågår 1.1.2023–31.12.2025.
Bekanta dig också
Smart Nyland
Ett smart Nyland har resursvisdom. Regionens innovationsaktörer är föregångare i att utveckla ett resurssmart och klimatneutralt samhälle som är bra för sina invånare och företag samt för den omgivande naturen.
Upplysningar om We Make Transition -projektet:
Miranda Sundholm
Projektchef
miranda.sundholm@uudenmaanliitto.fi
Projektet We Make Transition, Baltic Sea Region-programmets nationella kommunikation
Betjänar också på svenska
Venla Virkamäki
Sakkunnig i EU-ärenden
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Utveckling av nyländsk forskning och innovation samt internationell marknadsföring, Strategin för smart specialisering, EU-samarbete
Aktuellt
28.6.2024
Klimatförändring utmanar samhällets hållbarhet inom olika sektorer – bedömning av klimatrisker för företag är av större betydelse
Vilka konsekvenser har anpassningen till klimatförändring för företag och vilka ekonomiska konsekvenser har klimatförändringen för företag? Förutom klimatförändringens framskridande har händelserna under de senaste åren, såsom coronapandemin och det ryska invasionskriget i Ukraina, ökat osäkerheten i företagens omvärld.
14.6.2024
Forskare Sampo Pihlainen bedömer landskapsplanens konsekvenser för kolbindning
Hur minimerar man de negativa konsekvenserna av markanvändningen för klimatet? Och vilka nya verktyg erbjuder planläggningen som stöd för kolbindningen? En färsk rapport presenterar den gällande Nylandsplanens konsekvenser för kolbindning samt ger vägkost för en ny etapplandskapsplan som behandlar teman inom grön omställning.
Sidan uppdaterad senast: 30.3.2023