We Make Transition! – genom innovationssamarbete mot hållbarhetsomställning
Projektet We Make Transition! involverar ett stort antal regionala och lokala myndigheter samt aktörer i det civila samhället och små företag för att svara på vår tids hållbarhetsutmaningar.
Ekonomiska, sociala och ekologiska faktorer är på ett alltmer komplicerat sätt sammanflätade med hållbarhetsutmaningarna. Städer och kommuner har en avgörande roll att lokalt svara på dessa utmaningar. Även aktörerna i det civila samhället – föreningar, sociala företag, små andelslag, sammanslutningar och individer – bör utnyttja sina perspektiv och kunskaper bättre för att stärka den samhälleliga resiliensen.
Omställningsarenan och omställningsagenter bidrar till omställningen
Projektet We Make Transition! har partner i Finland, Estland, Lettland, Polen, Tyskland och Norge som samarbetar och genomför så kallade processer för omställningsarena i sammanlagt 12 regioner.
Med omställningsarena avses att olika aktörer och perspektiv förs samman till en serie workshoppar som skapar en gemensam vision och börjar utveckla konkreta åtgärder och initiativ mot den önskade framtiden utifrån den.
Projektet inriktas särskilt på att göra rösterna av aktörerna i det civila samhället och de små företagen hörda bland annat i följande hållbarhetsteman:
- Hållbar konsumtion & livsstil
- Jordbruk & livsmedel
- Biologisk mångfald
- Cirkulär ekonomi och delningsekonomi.
Projektpartnerna har också valt ut 30 omställningsagenter för att skapa en gemensam hållbarhetsvision för Östersjöregionen, där man lyfter fram aktörernas perspektiv, utmaningar och samarbetsbehov i det civila samhället. Den internationella gruppen består av företrädare för det civila samhället, små företag och lokalförvaltning.
En praktisk handbok som resultat
Som ett resultat av processerna för omställningsarenan kommer den lokala viljan att stärkas och genomförandet av tillsammans utvecklade åtgärder att inledas mot en hållbarare framtid. Avsikten är att den involverande metoden i projektet i stor utsträckning sprids till andra kommuner och städer.
Som ett resultat av Nylands omställningsarena skapades en rapport om omställning av den cirkulära ekonomin i Nyland – att främja delningsekonomi och hållbar användning av lokaler (pdf, på finska):
Slutresultatet av hela projektet är en praktisk handbok som beskriver hur man har skapat en vision för och samutvecklat metoden för omställningsarenan. Boken innehåller också berättelser och lärdomar från alla 12 regioner.
Flera partner i Östersjöregionen
Projektet We Make Transition! – Towards sustainable and resilient societies through empowered civil society and collaborative innovation finansieras av EU:s Interreg Baltic Sea Region-program.
Nylands förbund medverkar i projektet, och projektets huvudpartner är Itämeri-Instituutti i Tammerfors. Finländska partner är också Birkalands och Egentliga Finlands förbund. Projektet omfattar sammanlagt 11 partner från sex stater i Östersjöregionen.
Den sammanlagda budgeten för hela projektet är 3,2 miljoner euro, av vilken Nylands andel är cirka 320 000 euro. Projektet pågår 1.1.2023–31.12.2025.
Bekanta dig också
Smart Nyland
Ett smart Nyland har resursvisdom. Regionens innovationsaktörer är föregångare i att utveckla ett resurssmart och klimatneutralt samhälle som är bra för sina invånare och företag samt för den omgivande naturen.
Upplysningar om We Make Transition -projektet:
Miranda Sundholm
Projektchef
miranda.sundholm@uudenmaanliitto.fi
Projektet We Make Transition, Baltic Sea Region-programmets nationella kommunikation
Betjänar också på svenska
Venla Virkamäki
Sakkunnig i EU-ärenden
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Utveckling av nyländsk forskning och innovation samt internationell marknadsföring, Strategin för smart specialisering, EU-samarbete
Aktuellt
12.12.2024
Avstående från kol inom fjärrvärmeproduktionen sänkte Nylands växthusutsläpp år 2023
Nylands växthusutsläpp har sjunkit med 15 procent från året innan, visar förhandsuppgifterna från Finlands miljöcentral. Den huvudsakliga orsaken till de minskade utsläppen är åtgärder som vidtagits inom energisektorn. Bakom den positiva utvecklingen i Nyland ligger särskilt att fjärrvärmeproduktionen har blivit renare och den nationella utsläppskoefficienten för elproduktion har minskat.
28.10.2024
Utredning öppnar upp den gröna omställningens möjligheter och utmaningar i Nyland
Den gröna omställningens projekt väller nu hastigt fram och når kommunerna. Varje planläggare, tjänsteman och beslutsfattare stöter på temat under framtida år - eller har redan stött på det exempelvis i samband med något projekt med solkraftverk eller väte.
Sidan uppdaterad senast: 14.11.2024