Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman työpajat jatkuvat – tule mukaan vaikuttamaan

Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu käynnistyi marraskuisessa ilmastoriskityöpajassa, jossa tunnistettiin merkittävimpiä alueellisia ilmastoriskejä. Työ jatkuu keskiviikkona 23.4. kello 9–12 järjestettävässä työpajassa, jossa lähdetään luomaan yhteistä sopeutumisen tahtotilaa Uudellemaalle.
Tilaisuudessa keskustellaan maakunnallisen sopeutumistyön päämääristä ja sopeutumissuunnitelman valmistelun etenemisestä. Lisäksi pohditaan julkisen ja yksityisen sektorin vastuiden jakautumista sopeutumiseen liittyen sekä sopeutumiseen liittyviä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden näkökulmia. Sopeutumistyölle asetetut päämäärät tarkentavat Ilmastokestävä Uusimaa 2030 -visiota.
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan yhteiselle taipaleelle kohti ilmastokestävää Uuttamaata!
Tilaisuuden ohjelma
Muutokset mahdollisia
Aika: keskiviikkona 23.4. klo 9–12, aamupalaa tarjolla klo 8.30 alkaen
Paikka: Helsinki, Scandic Simonkenttä
8.30 Aamupalaa tarjolla
9–10 Maakunnallisen sopeutumistyön päämäärät, Salla Siivonen, projektipäällikkö, Uudenmaan liitto
- Alustuksen jälkeen pienryhmissä tunnistetaan ja asetetaan alueelliselle sopeutumistyölle päämääriä.
Tauko
10.15–11 Julkisen ja yksityisen sektorin vastuut ja roolit sopeutumisessa, Sirkku Juhola, professori, Helsingin yliopisto
- Esityksen jälkeen keskustellaan pienryhmissä vastuiden jakautumisesta.
11–11.30 Oikeudenmukaisuuden näkökulma sopeutumiseen, Johannes Klein, vanhempi tutkija, Demos Helsinki
- Oikeudenmukaisen sopeutumisen tiekarttaprosessin esittely ja yhteistä keskustelua.
11.30–12 Yhteenveto: miten vastuukeskustelu ja oikeudenmukaisuus linkittyvät alueelliseen sopeutumissuunnitelman valmisteluun? Simo Haanpää, ilmastoasiantuntija, Uudenmaan liitto
- Yhteistä keskustelua.
Uudestamaasta tehdään ilmastokestävä 2030 mennessä
Tilaisuus järjestetään osana Uudenmaan liiton Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Visiona ilmastokestävä Uusimaa -hanketta (VILKKU). Hankkeessa laaditaan alueellinen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma ja kehitetään yrityssektorin sopeutumiskykyä.
Uudenmaan liitto on mukana EU:n sopeutumisen missiossa, jonka myötä Uudenmaan tavoitteena on olla ilmastokestävä 2030 mennessä.

Lisätietoja:

Salla Siivonen
Projektipäällikkö
salla.siivonen@uudenmaanliitto.fi
VILKKU-hanke, ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Tutustu myös

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Ilmastonmuutoksen suorat ja epäsuorat vaikutukset tulevat aiheuttamaan merkittäviä muutoksia toimintaympäristössämme. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa varautumista muutoksiin ja toimintaa kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi.
Tutustu myös näihin

25.3.2025
ALKE-keskustelujen keskiössä luonnon monimuotoisuus, henkinen kriisinkestävyys ja kasvutoimet – Jatkossa toiveena maakuntakohtaiset keskustelut
Valtio ja maakunnat käsittelivät ajankohtaisia teemoja 20.–21. maaliskuuta aluekehittämiskeskusteluissa eli ALKE-keskusteluissa. Keskusteluteemoina oli luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, henkinen kriisinkestävyys sekä alueellisten ja kansallisten toimien yhteensovitus talouskasvun vauhdittamiseksi.

13.3.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Kyläyhdistys osti huonokuntoisen Vihtijärven koulun kunnalta yhdellä eurolla, kunnosti talon murto-osalla alkuperäisestä kustannusarviosta ja vuokraa nyt tiloja eteenpäin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.

10.3.2025
Vihreää ja puhdasta siirtymää edistävän VISIO-kaavan työ vauhtiin – Osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä maalis-huhtikuussa
Uudenmaan uusi maakuntakaava keskittyy innovatiiviseen vihreään siirtymään. Kaavan sisältöjä, tavoitteita ja etenemistä kuvaava osallistumis- ja arviointisuunnitelma on kommentoitavana 10.3.–29.4.2025. Myös kaavan teemoja avaavat kehityskuvat on julkaistu.

4.3.2025
Rumien laatikoiden rakentaminen kuormittaa ihmisiä ja planeettaa
Suomessa valtaosa uudisrakentamisesta edustaa modernistista muotokieltä ja teollisen tehokkuuden estetiikkaa. Rakennukset ovat tyypillisesti kuin laatikoita tai palikoista koottuja, niissä on teräviä kulmia ja ulokkeita, monotonisia pintoja, epäsymmetriaa ja satunnaisia yksityiskohtia.