Uusimaalaiset toimijat tavoittelevat kiertotalouden edelläkävijyyttä

Uudenmaan kunnat, kehitysyhtiöt, TKI- ja muut toimijat vauhdittavat yhdessä yhteiskunnan siirtymistä kiertotalouteen. Edelläkävijyyttä tavoittelevat tahot aloittivat keskustelut 8. toukokuuta vapaaehtoisesta alueellisesta kiertotalouden green deal -sitoumuksesta. Sitoumusta valmistelee Uudenmaan liitto. Se perustuu ympäristöministeriön valtakunnalliseen green deal -valmisteluun.
– Osa kunnista on jo asettanut korkeat ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet, mutta maakunnassa on vielä paljon tehtävää sekä ilmastotyössä että kiertotalouden edistämisessä. Nyt haluamme luoda yhdessä isompia sitoumuksia ja luoda vaikuttavuutta koko Uudenmaan alueella, kommentoi Uudenmaan liiton johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys.
Tarkoituksena on saavuttaa materiaalien käytön tehostamista ja merkittäviä päästövähennyksiä rakennus- ja maa-ainessektorilla, materiaalinkierrossa, ruokasektorilla ja energiantuotannon uudistamisessa. Lisäksi tuetaan kulutuksen vähentämistä edistämällä jakamistaloutta maakunnassa.
– Kiertotaloudessa tärkeää on uusiutumattomien raaka-aineiden käytön vähentäminen, resurssituottavuus ja materiaalien kiertoasteen nostaminen. Kiertotalouden edelläkävijyys vahvistaa alueen elinvoimaisuutta, houkuttelee investointeja, rahoitusta ja osaajia sekä vahvistaa yritysten kasvumahdollisuuksia, Tynys jatkaa
Kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet vaativat mittavia tekoja
Uusimaalaiset toimijat aloittivat yhteisen kiertotalouden green deal -sitoumuksen valmistelun Uudenmaan liiton hallinnoiman Uudenmaan kiertotalouslaakson johdolla. Keskusteluja käytiin yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisesta sekä sopivien sektoreiden ja muutosalueiden tärkeydestä ja keinoista.
Uudenmaan kiertotalouslaakso on maakunnallinen kiihdyttämö, joka koordinoi kiertotaloustyötä kokoamalla eri sektoreiden toimijat ja hankkeet yhteen, etsimällä uusia ratkaisuja, projekteja sekä tukemalla pilottien käynnistämistä kiertotalouden edistämiseksi.
– Pyrimme kiertotaloudessa maailman kärkeen ja uskomme sen tuovan päästövähennyksiä, uusia liiketoimintaratkaisuja sekä työpaikkoja alueelle, kertoo Uudenmaan kiertotalouslaakson projektipäällikkö Simo Karetie.
Alueellinen yhteistyö sitoumusten valmistelemiseksi jatkuu kesällä ja syksyllä toimenpideohjelman valmistelulla.
Green deal -prosessit vauhdittavat haasteiden ratkaisua
Suomen hallitus on asettanut tavoitteita uusiutumattomien luonnonvarojen kulutuksen vähentämiselle sekä resurssituottavuudelle ja kiertotalousasteen tuplaamiselle vuoteen 2035 mennessä. Kiertotaloustoimet tukevat hiilineutraaliuden saavuttamista ja kestävää taloutta.
Vapaaehtoiset kiertotalouden green deal -sitoumukset ovat yksi keskeinen toimi matkalla kohti tavoitteita. Siinä mukaan lähtevät toimialat, maakunnat ja alueet asettavat omia tavoitteita ja määrittelevät vaikuttavimpia toimia tavoitteiden saavuttamiseksi.
Ympäristöministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö vetävät yhteistyössä kiertotalouden green deal -prosesseja eri sektoreilla sekä koordinoivat tavoitteita maanlaajuisesti.
Lisätietoja:

Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta

Tutustu myös näihin

7.6.2023
Rakennustyömaiden päästövähennyksiä ja resurssiviisautta voidaan edistää urakkakilpailutuksen ja markkinavuoropuhelun kautta
Kuukauden ilmastokasvo Jere Loikkanen vastaa Sipoon kunnan kestävän kehityksen kokonaisuuden koordinoinnista. Painopisteenä on erityisesti kunnan sisäisten prosessien ympäristö-, energia- ja ilmastoasioiden kehittäminen.

5.6.2023
Vapaa sivistystyö on Uudenmaan moniulotteinen voimavara
Vapaa sivistystyö on merkittävä työllistäjä opetuksen ja kulttuurin aloilla Uudellamaalla. Se on myös yksi elinikäisen oppimisen kivijaloista ja on luomassa asukkaiden hyvinvointia. Hallitusneuvotteluissa vapaaseen sivistystyöhön suunniteltujen massiivisten leikkausten vaikutukset olisivat katastrofaaliset, kirjoittavat Katriina Rosavaara ja Henna Hyytiä blogitekstissään.

31.5.2023
Nato-jäsenyys avaa Uudellemaalle mahdollisuuksia puolustusteollisuuteen, innovaatioihin ja vientiin
Suomen jäsenyys Natossa vaikuttaa asioihin monella tasolla. Tulevaisuustutkassa keskiviikkona 31. toukokuuta pohdittiin, mitä Nato-jäsenyys merkitsee Uudellemaalle.

31.5.2023
Muotiteollisuuden ja rakennusalan kärkinimet puivat kiertotaloutta ja viherpesua SuomiAreenassa 27.6.
Kiertotalous on avainasemassa taistelussa ilmastokriisiä ja luontokatoa vastaan. Mutta toteutuuko kiertotalous todellisuudessa vai ainoastaan sanojen tasolla kunnianhimoisissa strategioissa ja ylväissä juhlapuheissa? Tule kuuntelemaan SuomiAreena-keskustelua Eetunaukiolle tiistaina 27. kesäkuuta klo 18.