Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku

Ilmasto

Kategoriat:

Etualalla tyyni meri, takana kerrostaloja ja silta. Uutinen

18.12.2024

Uudenmaan ilmastotyössä on otettu edistysaskelia, mutta tahtia on kiristettävä

Uudenmaan ilmastotyö on edennyt merkittävästi viime vuosina, mutta Uudenmaan liiton tuore katsaus osoittaa, että vuodelle 2030 asetettu ilmastotavoite on tämänhetkisten toimien ja kehityksen valossa karkaamassa. Arvio pohjautuu kattavaan dataan päästökehityksestä, toimenpiteistä ja alueen resurssitilanteesta.

Käsi pitämässä valkoista paperia, johon on leikattu oikealle nousevia pylväitä ja piirretty ylöspäin nouseva nuoli Uutinen

12.12.2024

Pohjoismainen vertailu: Suomalaiset pörssiyritykset johtavat siirtymää kohti kiertotaloutta

Suomalaiset pörssiyritykset ovat naapurimaita edellä kiertotaloudessa, mikä luo niille merkittävää kilpailuetua lähivuosina. Tämä käy ilmi laajassa kyselytutkimuksessa, joka suunnattiin kaikille Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen pörssiyrityksille. Lähes 80 prosenttia haastatelluista yrityksistä arvioi kilpailijoidensa kehittävän merkittävästi kiertotaloustoimintaansa seuraavien viiden vuoden aikana suomalaisten yritysten johtaessa tällä hetkellä lähes kaikilla mittareilla.

Kasvokuva kirjoittajasta ja tekstit: "Reilusti eteenpäin -blogisarja. Kari Herlevi, Sitra." Blogi

9.12.2024

Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla

Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.

Kuvassa on Climate Connected: Outbreak -pelin ruutu, jossa on vihreä kaupunkimaisema hyötyistutuksineen ja teksti: ”In the future, you live in a clean, healthy, green world. How did we achieve this beautiful life?” Artikkeli

3.12.2024

Pelit voisivat sitouttaa ihmisiä ilmastotoimiin ja kestäviin elämäntapoihin – potentiaali vielä käyttämättä

Ilmastokriisin torjuminen ja kestäviin elämäntapoihin siirtyminen ovat ratkaisevan tärkeitä sekä ihmiskunnan että maapallon tulevaisuudelle. Nykyinen muutosvauhti on kuitenkin riittämätön. Onnistuminen edellyttää, että mahdollisimman moni kansalainen sitoutuu ilmastotoimiin ja vaatii päättäjiltä nopeita muutoksia. Pelit ja pelillistäminen olisivat tervetullut lisä kestävyysmurrosta vauhdittavaan keinovalikoimaan, mutta niitä on käytetty ja tutkittu vielä vähänlaisesti.

Kaksi miestä ja yksi nainen istumassa korkeilla tuoleilla pienen pyöreän pöydän ääressä, toinen miehistä puhuu mikkiin Uutinen

21.11.2024

Kiertotalouden tulevaisuus kiinnosti Slushissa

Uudenmaan kiertotalouslaakson järjestämä kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä luotaava oheistapahtuma Slushin avajaispäivänä toi yhteen kiertotalouteen keskittyneitä startup-yrityksiä, suuryrityksiä ja noin satapäisen yleisön. Tapahtuman paneelikeskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaisiin pörssiyrityksiin, tekoälyn tuomiin innovaatioihin tekstiili- ja rakennusalalla sekä ekosysteemien väliseen yhteistyöhön.

Kaunis uruguaylainen maisema: joki virtaa vihreiden, metsäisten kukkuloiden lomassa. Artikkeli

11.11.2024

Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima

Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.

Kaksi aikuista ja lapsi puistonpenkillä. Isoja puista ja taustalla rakennuksia. Metrex-logo. Blogi

22.10.2024

Ilmasto ei katso hallinnollisia rajoja

Aluesuunnittelijat Euroopan eri metropoliseuduilta ratkovat yhdessä ilmastohaasteita Metrex-verkoston kautta. Laajempi ymmärrys ja yhteistyö auttavat tarttumaan yhä akuutimmiksi käyviin haasteisiin, kirjoittaa Mariikka Manninen.

Hampurilainen, jonka välissä salaattia, tomaattia, sipulia ja pihvi Artikkeli

11.10.2024

Kestävämpi ruokatarjonta yleistyy tapahtumissa – Provinssissa muuttui etenkin kysyntä

Ruokavalinnoilla on suuri vaikutus tapahtumien kestävyyteen. Kolmannes maailman ilmastopäästöistä linkittyy ruokaan ja sen tuotantoon, ja niistä lähes 60 prosenttia syntyy lihantuotannossa. Vastuullinen toimija ei voi myöskään ohittaa teollisen eläintuotannon eläimille aiheuttamaa kärsimystä. Kestävämmät ruokavalinnat väliaikatarjoiluissa, avajaisissa tai festivaalikojujen tarjonnassa ovat yksinkertainen keino vähentää tapahtuman haittavaikutuksia.

Lähikuva Miranda Sundholmista. Blogi

24.9.2024

Mitä Uudenmaan murrosareenasta jäi käteen?

Muutos lähtee aina ensin heistä, jotka ovat valmiita ottamaan ensimmäiset askeleet. Vaikka kestävyysmurroksen läpiviemiseksi tarvitaan kaikkia, on alkuvaiheessa erityisen tärkeää, että muutosta haluavat ja tekevät saavat tilaa toimia ja visioida, kirjoittaa We make transition -hankkeen projektipäällikkö Miranda Sundholm.

Uutinen

20.9.2024

Espoo vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä EU-rahoituksella – Cycle4Climate-hankkeessa edistetään pyöräilyä

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään 16.–22. syyskuuta. Viikon tarkoituksena on herättää ihmisiä pohtimaan päivittäisiä liikkumisvalintojaan sekä niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen. Samaa teemaa edistää myös EU:n Interreg Central Baltic -ohjelman rahoittama Cycle4Climate-hanke. Hankkeen tavoitteena on vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä Itämeren keskisen alueen kaupungeissa.