Paikallista, puhdasta ja kestävää – Tule keskustelemaan Uudenmaan yhteisestä ruokastrategiasta 13.12.

Tervetuloa yhteiseen ruokatyöpajaan ottamaan ensimmäiset askelmerkit kohti kestävää Uudenmaan ruokajärjestelmää. Uudenmaan liitto, Helsingin yliopisto ja European Institute of Innovation & Technology (EIT) FOOD kutsuvat keskustelemaan yhteisestä ruokastrategiasta Helsinkiin keskiviikkona 13.12. klo 11.00–15.45.
Työpajassa pyrimme luomaan yhteisen ymmärryksen nykyruokajärjestelmän uhista ja uudenlaisten järjestelmien mahdollisuuksista sekä kestävyyteen että liiketoimintaan. Lisäksi pyrimme tunnistamaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan painopisteitä sekä uusia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia.
Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2030. Kunnianhimoisen ilmastotavoitteen saavuttaminen edellyttää yhteistyötä ja kokonaisvaltaista rakenteiden ja toimintamallien muutosta, joka kattaa kaikki osa-alueet eri toiminnan tasoista, toimijoista ja normeista lähtien.
Maakunnan ruokajärjestelmän kehittäminen kestävämmäksi ja vähähiilisemmäksi on tunnistettu keskeiseksi. Samalla voimme miettiä keinoja kehittää Uudestamaasta ja koko Etelä-Suomesta älykkään ruuantuottajan ja -jakelijan vuoteen 2030 mennessä.
Työpajan ohjelma:
11.00 Verkostoitumista kevyen lounaan merkeissä
11.30 Tilaisuus alkaa
11.35 Setting the scene: Miksi hiilineutraaliustavoitetta ei voi saavuttaa ilman ruuan tuotannon ja jakelun suurremonttia?
- Kestävä ruokajärjestelmä vaatii työtä monella tasolla, työelämäprofessori Kaisa Karttunen, Helsingin yliopisto
- Ruuan tuotannon ja jakelun rooli kestävyystavoitteiden saavuttamisessa: sosiaalinen hyvinvointi, ravitsemus ja terveys, professori Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
- Kansalaiset ruokajärjestelmän toimijoina – Näkymiä uudenlaisiin ruokajärjestelmiin: Miten hiilineutraali ja kestävä ruokajärjestelmä tehdään? professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto
- Lyhyitä visiopuheenvuoroja siitä, miltä uusi ruokajärjestelmä näyttää
13.00 Miten EIT Food ajaa EU:n ruokamuutosta, johtaja Marja-Liisa Meurice, EITFood North & East Region
13.10 Kahvitauko
13.30 Työstetään yhdessä uutta järjestelmää
15.15 Työpajojen purku ja seuraavat askeleet
15.45 Tilaisuus päättyy
Lisätietoja:

Venla Virkamäki
Innovaatiopäällikkö
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.
Tutustu myös

Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Tutustu myös näihin

2.5.2025
Rahoitusta ja tukea hanketoimijoille – tutustu tuleviin rahoitushakuihin
Kevään ja syksyn aikana on avoinna useita EAKR-, ESR+- ja Interreg-hakuja. Rahoitusta on tarjolla muun muassa vihreää siirtymää, lastensuojelua, työllistymistä ja pieniä paikkakuntia kehittäville hankkeille.

29.4.2025
Ja me löydämme uuden maan
Hyvää ei tarvitse lähteä etsimään kaukaa, vaan sen voi löytää ihan läheltä. Oma kaupunginosa tai kotikylä vaatii kuitenkin joskus erityistä löytämistä. Jäljille voi päästä somen ryhmissä, koiralenkillä tai iltakävelyllä rupatellessa, lähikaupan ilmoitustaululta tai kotikunnan menokalenterista, kirjoittaa Katriina Rosavaara.

28.4.2025
We make transition -hankkeessa laadittiin kaikille avoin sosiaalisen vaikuttavuuden arvioinnin toimintamalli
Vuonna 2024 päätettiin teettää pienimuotoinen kokeilu, jonka We make transition -hankkeen kohderyhmät valitsivat. Äänestyksen voitti sosiaalisen vaikuttavuuden arvioinnin teettäminen kansalaisyhteiskunnan toimijalle.

28.4.2025
Luoto 2025: Luovien alojen kestävä tulevaisuus – tervetuloa hankkeen päätösseminaariin 26.5.
Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen verkostohanke (Luoto) kutsuu koolle kaikki luovien alojen kestävyystyöstä kiinnostuneet hankkeen päätösseminaariin 26.5.2025.