Paikallista, puhdasta ja kestävää – Tule keskustelemaan Uudenmaan yhteisestä ruokastrategiasta 13.12.
Tervetuloa yhteiseen ruokatyöpajaan ottamaan ensimmäiset askelmerkit kohti kestävää Uudenmaan ruokajärjestelmää. Uudenmaan liitto, Helsingin yliopisto ja European Institute of Innovation & Technology (EIT) FOOD kutsuvat keskustelemaan yhteisestä ruokastrategiasta Helsinkiin keskiviikkona 13.12. klo 11.00–15.45.
Työpajassa pyrimme luomaan yhteisen ymmärryksen nykyruokajärjestelmän uhista ja uudenlaisten järjestelmien mahdollisuuksista sekä kestävyyteen että liiketoimintaan. Lisäksi pyrimme tunnistamaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan painopisteitä sekä uusia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia.
Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2030. Kunnianhimoisen ilmastotavoitteen saavuttaminen edellyttää yhteistyötä ja kokonaisvaltaista rakenteiden ja toimintamallien muutosta, joka kattaa kaikki osa-alueet eri toiminnan tasoista, toimijoista ja normeista lähtien.
Maakunnan ruokajärjestelmän kehittäminen kestävämmäksi ja vähähiilisemmäksi on tunnistettu keskeiseksi. Samalla voimme miettiä keinoja kehittää Uudestamaasta ja koko Etelä-Suomesta älykkään ruuantuottajan ja -jakelijan vuoteen 2030 mennessä.
Työpajan ohjelma:
11.00 Verkostoitumista kevyen lounaan merkeissä
11.30 Tilaisuus alkaa
11.35 Setting the scene: Miksi hiilineutraaliustavoitetta ei voi saavuttaa ilman ruuan tuotannon ja jakelun suurremonttia?
- Kestävä ruokajärjestelmä vaatii työtä monella tasolla, työelämäprofessori Kaisa Karttunen, Helsingin yliopisto
- Ruuan tuotannon ja jakelun rooli kestävyystavoitteiden saavuttamisessa: sosiaalinen hyvinvointi, ravitsemus ja terveys, professori Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
- Kansalaiset ruokajärjestelmän toimijoina – Näkymiä uudenlaisiin ruokajärjestelmiin: Miten hiilineutraali ja kestävä ruokajärjestelmä tehdään? professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto
- Lyhyitä visiopuheenvuoroja siitä, miltä uusi ruokajärjestelmä näyttää
13.00 Miten EIT Food ajaa EU:n ruokamuutosta, johtaja Marja-Liisa Meurice, EITFood North & East Region
13.10 Kahvitauko
13.30 Työstetään yhdessä uutta järjestelmää
15.15 Työpajojen purku ja seuraavat askeleet
15.45 Tilaisuus päättyy
Lisätietoja:
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Tutustu myös
Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Tutustu myös näihin
14.1.2025
Teollisuuspolitiikkaa tarkastellaan Uudenmaan näkökulmasta 6.2.
Teollisuuspolitiikasta Uudenmaan näkökulmasta keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 6. helmikuuta klo 8.15–9.00. Miltä teollisuuden kehitys ja kilpailukyky näyttää tällä hetkellä? Miten sitä ollaan parantamassa? Uudenmaan kunnilla on paljon mahdollisuuksia koko Suomen teollisuuspolitiikan ja kasvun promoottorina.
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.
9.1.2025
Kevään webinaarisarja kokoaa vinkit luovan alan toimijoille
Uudenmaan kulttuurimarkkinat -hanke järjestää keväällä 2025 sarjan webinaareja, joilla lisätään vuoropuhelua kuntien ja luovan alan toimijoiden välillä. Webinaareissa kuullaan muun muassa esimerkkejä siitä, millaista taidetta ja kulttuuripalveluita erikokoiset Uudenmaan kunnat hankkivat kuntalaisilleen ja miten hankinnat tehdään.
8.1.2025
Luonto osana kuntien toimintaa
Luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän perusta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti turvaa ekosysteemipalvelut, kuten puhtaan veden, ilman ja ravinnon, joita suomalaiset tarvitsevat arjessaan, kirjoittaa Minna Pappila Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.