Paikallista, puhdasta ja kestävää – Tule keskustelemaan Uudenmaan yhteisestä ruokastrategiasta 13.12.
Tervetuloa yhteiseen ruokatyöpajaan ottamaan ensimmäiset askelmerkit kohti kestävää Uudenmaan ruokajärjestelmää. Uudenmaan liitto, Helsingin yliopisto ja European Institute of Innovation & Technology (EIT) FOOD kutsuvat keskustelemaan yhteisestä ruokastrategiasta Helsinkiin keskiviikkona 13.12. klo 11.00–15.45.
Työpajassa pyrimme luomaan yhteisen ymmärryksen nykyruokajärjestelmän uhista ja uudenlaisten järjestelmien mahdollisuuksista sekä kestävyyteen että liiketoimintaan. Lisäksi pyrimme tunnistamaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan painopisteitä sekä uusia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia.
Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2030. Kunnianhimoisen ilmastotavoitteen saavuttaminen edellyttää yhteistyötä ja kokonaisvaltaista rakenteiden ja toimintamallien muutosta, joka kattaa kaikki osa-alueet eri toiminnan tasoista, toimijoista ja normeista lähtien.
Maakunnan ruokajärjestelmän kehittäminen kestävämmäksi ja vähähiilisemmäksi on tunnistettu keskeiseksi. Samalla voimme miettiä keinoja kehittää Uudestamaasta ja koko Etelä-Suomesta älykkään ruuantuottajan ja -jakelijan vuoteen 2030 mennessä.
Työpajan ohjelma:
11.00 Verkostoitumista kevyen lounaan merkeissä
11.30 Tilaisuus alkaa
11.35 Setting the scene: Miksi hiilineutraaliustavoitetta ei voi saavuttaa ilman ruuan tuotannon ja jakelun suurremonttia?
- Kestävä ruokajärjestelmä vaatii työtä monella tasolla, työelämäprofessori Kaisa Karttunen, Helsingin yliopisto
- Ruuan tuotannon ja jakelun rooli kestävyystavoitteiden saavuttamisessa: sosiaalinen hyvinvointi, ravitsemus ja terveys, professori Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
- Kansalaiset ruokajärjestelmän toimijoina – Näkymiä uudenlaisiin ruokajärjestelmiin: Miten hiilineutraali ja kestävä ruokajärjestelmä tehdään? professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto
- Lyhyitä visiopuheenvuoroja siitä, miltä uusi ruokajärjestelmä näyttää
13.00 Miten EIT Food ajaa EU:n ruokamuutosta, johtaja Marja-Liisa Meurice, EITFood North & East Region
13.10 Kahvitauko
13.30 Työstetään yhdessä uutta järjestelmää
15.15 Työpajojen purku ja seuraavat askeleet
15.45 Tilaisuus päättyy
Lisätietoja:
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Tutustu myös
Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Tutustu myös näihin
21.11.2024
Kiertotalouden tulevaisuus kiinnosti Slushissa
Uudenmaan kiertotalouslaakson järjestämä kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä luotaava oheistapahtuma Slushin avajaispäivänä toi yhteen kiertotalouteen keskittyneitä startup-yrityksiä, suuryrityksiä ja noin satapäisen yleisön. Tapahtuman paneelikeskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaisiin pörssiyrityksiin, tekoälyn tuomiin innovaatioihin tekstiili- ja rakennusalalla sekä ekosysteemien väliseen yhteistyöhön.
20.11.2024
Kulttuurin ja luovien alojen kehittäminen vahvistuu Uudenmaan liitossa
Uudenmaan liitto on selvittänyt rooliaan kulttuuritehtävän toteutuksessa maakunnan alueella. Kulttuurissa ja luovilla aloilla liitolle on tunnistettu neljä roolia: edunvalvoja, yhdistäjä, mahdollistaja ja alueen strateginen kehittäjä.
19.11.2024
Uudenmaan tutkimus- ja kehitystoiminnan panostuksien kasvu ennätyksellisen nopeaa
Tilastokeskuksen tuoreiden tutkimus- ja kehitystoiminnasta kertovien tilastojen mukaan Uudenmaan t&k-menot kasvoivat viime vuonna nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Edellisestä vuodesta menot kasvoivat 329 miljoonaa euroa ja nousivat kokonaisuudessaan 4,2 miljardiin euroon.
15.11.2024
Lohjan Pekka Puistosalo: ”Länsi-Uusimaa on tulevaisuuden mahdollisuuksien alue”
Pekka Puistosalo työskentelee kaupunkirakennejohtajana Lohjan kaupungilla. Hän johtaa toimialaa, joka vastaa esimerkiksi kaupunkitekniikasta, kaavoituksesta, joukkoliikenteestä, ympäristönsuojelusta, elinkeinoasioista ja työllisyysalueen valmistelusta.