Paikallista, puhdasta ja kestävää – Tule keskustelemaan Uudenmaan yhteisestä ruokastrategiasta 13.12.
Tervetuloa yhteiseen ruokatyöpajaan ottamaan ensimmäiset askelmerkit kohti kestävää Uudenmaan ruokajärjestelmää. Uudenmaan liitto, Helsingin yliopisto ja European Institute of Innovation & Technology (EIT) FOOD kutsuvat keskustelemaan yhteisestä ruokastrategiasta Helsinkiin keskiviikkona 13.12. klo 11.00–15.45.
Työpajassa pyrimme luomaan yhteisen ymmärryksen nykyruokajärjestelmän uhista ja uudenlaisten järjestelmien mahdollisuuksista sekä kestävyyteen että liiketoimintaan. Lisäksi pyrimme tunnistamaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan painopisteitä sekä uusia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia.
Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2030. Kunnianhimoisen ilmastotavoitteen saavuttaminen edellyttää yhteistyötä ja kokonaisvaltaista rakenteiden ja toimintamallien muutosta, joka kattaa kaikki osa-alueet eri toiminnan tasoista, toimijoista ja normeista lähtien.
Maakunnan ruokajärjestelmän kehittäminen kestävämmäksi ja vähähiilisemmäksi on tunnistettu keskeiseksi. Samalla voimme miettiä keinoja kehittää Uudestamaasta ja koko Etelä-Suomesta älykkään ruuantuottajan ja -jakelijan vuoteen 2030 mennessä.
Työpajan ohjelma:
11.00 Verkostoitumista kevyen lounaan merkeissä
11.30 Tilaisuus alkaa
11.35 Setting the scene: Miksi hiilineutraaliustavoitetta ei voi saavuttaa ilman ruuan tuotannon ja jakelun suurremonttia?
- Kestävä ruokajärjestelmä vaatii työtä monella tasolla, työelämäprofessori Kaisa Karttunen, Helsingin yliopisto
- Ruuan tuotannon ja jakelun rooli kestävyystavoitteiden saavuttamisessa: sosiaalinen hyvinvointi, ravitsemus ja terveys, professori Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
- Kansalaiset ruokajärjestelmän toimijoina – Näkymiä uudenlaisiin ruokajärjestelmiin: Miten hiilineutraali ja kestävä ruokajärjestelmä tehdään? professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto
- Lyhyitä visiopuheenvuoroja siitä, miltä uusi ruokajärjestelmä näyttää
13.00 Miten EIT Food ajaa EU:n ruokamuutosta, johtaja Marja-Liisa Meurice, EITFood North & East Region
13.10 Kahvitauko
13.30 Työstetään yhdessä uutta järjestelmää
15.15 Työpajojen purku ja seuraavat askeleet
15.45 Tilaisuus päättyy
Lisätietoja:
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Tutustu myös
Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Tutustu myös näihin
6.9.2024
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan AKKE-rahoituksen menestystarinoista ja uusista mahdollisuuksista 30.10.
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan, mitä Uudenmaan AKKE-rahoituksella on saatu aikaan sekä samalla osallistumaan näillä näkymin Uudenmaan liiton viimeiseen AKKE-hakuinfoon. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 30. lokakuuta klo 12–16 Pikku-Finlandiassa Helsingissä. Hakuinfoon voi osallistua myös etänä.
6.9.2024
Kulttuuriperintö ja kestävä matkailu ovat webinaarin keskiössä 3.10.
Mitä lisäarvoa kulttuuri ja kulttuuriperintö voivat tuoda matkailuun? Haluatko oppia lisää kulttuuriperinnön mahdollisuuksista kestävän matkailun kehittämisessä? Mitä ovat oman maakuntasi kulttuuriperinnön vahvuudet ja miten matkailu voisi hyötyä niistä? Olet lämpimästi tervetullut Uudenmaan liiton ja Museoviraston järjestämään Kulttuuriperintö ja kestävä matkailu -tilaisuuteen torstaina 3.10.2024 klo 13–15 Teamsin välityksellä.
30.8.2024
Uudenmaan kulttuurifoorumi kutsuu 24.9. – Ilmoittaudu mukaan
Ensimmäistä kertaa järjestettävä Uudenmaan kulttuurifoorumi kutsuu kulttuurin ja luovan alan toimijat Helsingin musiikkitalolle 24. syyskuuta. Miltä näyttää kulttuurin tulevaisuus Uudellamaalla, ja mikä puhuttaa luovaa alaa juuri nyt? Osallistu, inspiroidu ja verkostoidu!
27.8.2024
Tulevaisuustutkassa syvennytään kestävään kulutukseen
Kestävä kulutus ja kiertotalous ovat aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 12. syyskuuta klo 8.15–9.00. Webinaarissa keskustellaan potentiaalista, hyödyistä ja esteiden purkamisesta.