Paikallista, puhdasta ja kestävää – Tule keskustelemaan Uudenmaan yhteisestä ruokastrategiasta 13.12.

Tervetuloa yhteiseen ruokatyöpajaan ottamaan ensimmäiset askelmerkit kohti kestävää Uudenmaan ruokajärjestelmää. Uudenmaan liitto, Helsingin yliopisto ja European Institute of Innovation & Technology (EIT) FOOD kutsuvat keskustelemaan yhteisestä ruokastrategiasta Helsinkiin keskiviikkona 13.12. klo 11.00–15.45.
Työpajassa pyrimme luomaan yhteisen ymmärryksen nykyruokajärjestelmän uhista ja uudenlaisten järjestelmien mahdollisuuksista sekä kestävyyteen että liiketoimintaan. Lisäksi pyrimme tunnistamaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan painopisteitä sekä uusia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia.
Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2030. Kunnianhimoisen ilmastotavoitteen saavuttaminen edellyttää yhteistyötä ja kokonaisvaltaista rakenteiden ja toimintamallien muutosta, joka kattaa kaikki osa-alueet eri toiminnan tasoista, toimijoista ja normeista lähtien.
Maakunnan ruokajärjestelmän kehittäminen kestävämmäksi ja vähähiilisemmäksi on tunnistettu keskeiseksi. Samalla voimme miettiä keinoja kehittää Uudestamaasta ja koko Etelä-Suomesta älykkään ruuantuottajan ja -jakelijan vuoteen 2030 mennessä.
Työpajan ohjelma:
11.00 Verkostoitumista kevyen lounaan merkeissä
11.30 Tilaisuus alkaa
11.35 Setting the scene: Miksi hiilineutraaliustavoitetta ei voi saavuttaa ilman ruuan tuotannon ja jakelun suurremonttia?
- Kestävä ruokajärjestelmä vaatii työtä monella tasolla, työelämäprofessori Kaisa Karttunen, Helsingin yliopisto
- Ruuan tuotannon ja jakelun rooli kestävyystavoitteiden saavuttamisessa: sosiaalinen hyvinvointi, ravitsemus ja terveys, professori Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto
- Kansalaiset ruokajärjestelmän toimijoina – Näkymiä uudenlaisiin ruokajärjestelmiin: Miten hiilineutraali ja kestävä ruokajärjestelmä tehdään? professori Mari Sandell, Helsingin yliopisto
- Lyhyitä visiopuheenvuoroja siitä, miltä uusi ruokajärjestelmä näyttää
13.00 Miten EIT Food ajaa EU:n ruokamuutosta, johtaja Marja-Liisa Meurice, EITFood North & East Region
13.10 Kahvitauko
13.30 Työstetään yhdessä uutta järjestelmää
15.15 Työpajojen purku ja seuraavat askeleet
15.45 Tilaisuus päättyy
Lisätietoja:

Kaisa Seppänen
Suunnittelija
kaisa.seppanen@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartan ja MAL-työn seurantajärjestelmä

Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Tutustu myös

Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Tutustu myös näihin

29.11.2023
Eurooppalainen yhteistyö on vahva mahdollisuus kiertotalouden edelläkävijöille
Kiertotalous on koko Eurooppaa puhuttava muutos. Uudenmaan kiertotalouslaakso on hakenut näkökulmia ja ideoita kiertotalouden edistämiseen Euroopasta ja muista Pohjoismaista.

22.11.2023
T&k-menojen tavoiteuran saavuttaminen edellyttää entistä kohdennetumpia toimia ja yhteistyötä Uudellamaalla
Tilastokeskuksen tuoreissa vuoden 2022 tutkimus- ja kehittämistoiminnan (t&k) tilastoissa Uudenmaan 3,87 miljardin euron t&k-menot vastasivat edelleen lähes puolta koko Suomen t&k-panostuksista. Menot kasvoivat Uudellamaalla edellisvuodesta 161 miljoonaa euroa, mikä vastasi 36 prosenttia koko maan t&k-menojen kasvusta (445 milj. €).

22.11.2023
Energiasektorin päästöt ottivat Uudellamaalla takapakkia vuonna 2022
Vuonna 2022 Uudenmaan kuntien yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 28 prosenttia vuodesta 2005, selviää Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedoista. Tulos on hieman heikentynyt vuodesta 2021, jolloin päästöt olivat vähentyneet 29 prosenttia. Tähän on vaikuttanut odotetusti erityisesti kaukolämmön päästöjen lisääntyminen.

20.11.2023
Kiinteiden laajakaistaverkkojen toteutus edistymässä Inkoon, Pukkilan, Sipoon ja Vihdin haja-asutusalueilla
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tukee nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista myöntämällä valtion tukea. Valtio tukee yhteyksien rakentamista sellaisille haja-asutusalueille, joissa kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu. Tänä vuonna Uudellamaalla on kilpailutettu projekteja Inkoon, Pukkilan, Sipoon ja Vihdin kuntien alueille.