Nylands förbund utvecklar regional prognostisering tillsammans med europeiska partner

Nylands förbund är med i ett sameuropeiskt projekt, Strategic Foresight Partnership (SFP)(Du går över till annan tjänst). Syftet med projektet är att stärka den regionala strategiska framsynsförmågan samt utbyte av framsynsrelaterad information mellan regioner och delning av bästa praxis.
– Prognostisering utvecklas genom samarbete mellan europeiska regioner men också lokalt. Under projektet har Nylands förbund som syfte att mer intensivt föra samman regionala framsynsaktörer och stärka samarbetet mellan dem, berättar projektets projektchef Juuso Vähä-Piikkiö.
I och med projektet kommer man att sammansätta en grupp för regional prognostisering.
– Aktörerna blir separat inbjudna till gruppen, men alla aktörer som är intresserade av prognostisering och utövar prognostisering i Nyland är välkomna med, konstaterar Vähä-Piikkiö.
Syftet med projektet är att under de kommande fyra åren stödja beredningen av Nylandsprogrammet för åren 2030–2033. I projektet skapas verktyg och verksamhetsmodeller för en regional utveckling som är mer framtidsmedveten och förberedd för framtiden. Detta bidrar till ett långsiktigt strategiarbete hos alla nyländska aktörer.
Prognostisering utvecklas genom samarbete mellan europeiska regioner men också lokalt.

I projektet deltar sju europeiska regioner
SFP-projektet (Strategic Foresight Partnership to Strengthen Regional Capacity for Territorial Policy Enhancement) är ett Interreg Europe-finansierat fyraårigt projekt som pågår till våren 2029. Den totala budgeten för projektet är 1,55 miljoner euro, av vilken Nylands förbunds andel är 250 000 euro.
Projektet leds av regionen Hauts-de-France i Frankrike. Utöver projektets ledare och Nylands förbund deltar följande partnerlandskap i projektet: Friuli Venezia di Giulia i Italien, Katalonien i Spanien, Nedre Karpaterna i Polen, Södra Mähren i Tjeckien och Ivano-Frankivsk i Ukraina. Alla partner är lokala aktörer på landskapsnivå. Nyland är den enda huvudstadsregionen bland dessa landskap.
De olika regionerna har många förenande faktorer
Partnerregionernas invånarantal varierar från 1,2 miljoner till 7,5 miljoner. Utöver invånarantalet har varje region olika uppgifter, administrativ struktur, regional attraktionskraft och ekonomiska livskraftsfaktorer. Även praxis och erfarenhet av hur strategiska prognostiseringsuppgifter kan användas varierar.
– Projektpartnernas diversitet öppnar intressanta perspektiv på regional utveckling. Trots skillnaderna finns det också många likheter mellan regionerna, konstaterar Vähä-Piikkiö.
Till exempel utvecklingen av livskraftsfaktorer och stävjandet av klimatförändringen och anpassningen till den är faktorer som alla regioner måste beakta i sitt prognostiseringsarbete. Gemensamt för alla regioner är också att de ska säkerställa olika befolkningsgruppers delaktighet.
– Projektet har som mål att beakta olika framtidsstigar genom prognostisering, vilket minskar behovet av reaktiva lösningar och förbättrar den regionala resiliensen, sammanfattar han.

Ytterligare upplysningar:

Juuso Vähä-Piikkiö
Projektchef
juuso.vaha-piikkio@uudenmaanliitto.fi
Nyländskt och internationellt prognosteringssamarbete, projektet Strategic Foresight Partnership
Bekanta dig också med dessa

11.3.2025
Befolkningen och antalet arbetsplatser ökar också i fortsättningen i Nyland, men det finns stora skillnader inom landskapet
Nyland är också i fortsättningen ett kraftigt växande landskap. I Nylands förbunds färska utredning prognostiseras utvecklingsriktningar för befolkningen och arbetsplatserna ända fram till år 2060. Hur snabb tillväxten är och hur den fördelas mellan Nylands olika regioner kan dock variera i betydande grad under de kommande årtiondena.

10.3.2025
Nylands alternativa framtidsbilder och deras konsekvenser skisserades upp i scenarioarbetet
Nylands och Norra Österbottens förbund genomförde tillsammans ett scenarioarbete som skisserar upp landskapens alternativa framtidssyner och deras konsekvenser fram till år 2050. Arbetet hjälper till att styra framtiden mot en önskad riktning.