EU och dess medlemsländer har i strategin för biologisk mångfald förbundit sig till att vända den biologiska mångfaldens utveckling i en positiv riktning före 2030. Målen i restaureringsförordningen har preciserats.
Efter många olika faser antogs restaureringsförordningen vid miljöministrarnas möte mellan EU:s medlemsländer i juni 2024. Officiellt träder förordningen i kraft i augusti 2024, varefter varje medlemsland har två år på sig att utarbeta en egen nationell restaureringsplan.
Under beredningen av förordningen lyfte Nylands förbund tillsammans med sina partner fram synpunkter på artikel 8 (tidigare artikel 6) om restaurering av urbana ekosystem, som är viktig särskilt för kommuner och städer. Budskapen om att öka biodiversiteten i städer och att säkerställa förutsättningarna för en hållbar stadsplanering hade inverkan, eftersom det slutliga innehållet i artikeln går i önskad riktning.
Nylands förbund kommer att fortsätta att analysera innehållet i och effekterna av restaureringsförordningen och hoppas kunna delta i samarbetet i samband med den nationella tillämpningen av förordningen, till exempel utarbetandet av en nationell restaureringsplan.
Hälften av de nyländska kommunerna skulle omfattas av artikeln: Hangö, Raseborg, Lojo, Högfors, Esbo, Grankulla, Helsingfors, Vanda, Kervo, Träskända, Tusby, Hyvinge och Borgå.
De största städerna i Finland, flera landskapsförbund och Finlands Kommunförbund publicerade ett gemensamt ställningstagande i maj 2023, och antalet undertecknare ökade i juni.
Vi föreslår att artikel 6 ändras enligt följande principer:
- Artikeln ska tillåta mer utrymme för att beakta de lokala förhållandena.
- Det behövs ett tröskelvärde för städernas skyldigheter att bevara och öka grönarealen.
- Städernas biodiversitet och gröna infrastruktur ska ökas i alla medlemsstater.
Helsingfors, Esbo och Vanda samt Nylands, Päijänne-Tavastlands och Kymmenedalens förbund publicerade ett gemensamt ställningstagande i januari 2023.
Ytterligare upplysningar om restaureringsförordning:
Ilona Mansikka
Planläggningschef
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Utveckling av planläggningsprocessen på landskapsnivå, Nylandsplanen 2050. Områdesansvar vid planläggningen: Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda. Ställföreträdare för regionplaneringsdirektör Mari Siivola.
Silja Aalto
Miljösakkunnig
silja.aalto@uudenmaanliitto.fi
Naturens mångfald och rekreationsbruk, grönstruktur och ekosystemtjänster
Aktuellt
22.5.2023
Städerna och landskapen kräver ändringar i utkastet till EU:s restaureringsförordning
De största städerna i Finland, flera landskapsförbund och Finlands Kommunförbund har uttryckt sin starka oro för innehållet i artikel 6 i restaureringsförordningen. Ett gemensamt ställningstagande, som innehåller förslag till ändringar i utkastet till förordningen, har lämnats till dem som förhandlar om Finlands regeringsprogram.
26.1.2023
EU:s förordning om restaurering av natur hotar splittra stadsstruktur i Finland
De stora städerna i huvudstadsregionen driver tillsammans med landskapen i södra Finland förändringar i artikel 6 som gäller städer i EU:s restaureringsförordning. I sin nuvarande form skulle förslaget betydligt försvåra kommunernas hållbara tillväxt och leda till en splittrad stadsstruktur som är skadlig för naturen.
Sidan uppdaterad senast: 15.8.2024