Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku

Ympäristö

Kategoriat:

Maakuntakaavakartan päällä post-it-lappuja, joissa tekstejä kuten vihreä siirtymä, kiertotalous, vesihuolto, energia, metsä, elinkeinot, liikkuminen, vety. Uutinen

13.6.2024

Uusi maakuntakaava keskittyy vihreän siirtymän teemoihin

Uudenmaan liitto käynnisti toukokuussa vihreän siirtymän vaihemaakuntakaavan laadinnan. Uusi kaava täydentää lainvoimaista Uusimaa-kaavaa muun muassa energian, teknisen huollon, elinkeinojen, logistiikan sekä ympäristön ja ilmaston teemoilla.

Artikkeli

15.12.2023

Uudellamaalla tehdään pitkäjänteistä vesiensuojelutyötä

Saastumisesta huolestuneet joenvarren kunnat ja teollisuuslaitokset perustivat Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen 60 vuotta sitten. Vuosien saatossa veden laatu on selvästi parantunut, mutta työtä riittää edelleen. Myös Uudenmaan liitolla on rooli yhdistyksessä, jonka vaikutusalueella asuu nykyisin yli miljoona suomalaista.

Uutinen

4.12.2023

Uudenmaan liitto ajaa muutoksia EU:n ehdottamaan maaperädirektiiviin

Euroopan komissio julkisti kesällä ehdotuksensa maaperädirektiiviksi, joka tähtää maaperän kestävän käytön parantamiseen. Uudenmaan liitto pitää päätavoitetta hyvänä, mutta jätti marraskuussa direktiiviin omat korjausehdotuksensa, joissa se toivoo lainvalmistelijoiden huomioivan jäsenmaiden erityispiirteet maankäytössä ja sen suunnittelussa.

Purjelaiva seilaa pimentyvässä illassa. Uutinen

25.9.2023

Merialueiden suunnittelussa vilkas syksy

Merialuesuunnittelun toinen kierros on alkamassa ja syksyllä käynnistyvät alueelliset vuorovaikutusfoorumit, joiden kantavana teemana on merituulivoiman huomioiminen merialuesuunnittelussa. Suomenlahden alueellinen tilaisuus järjestetään 9. lokakuuta.  

Ihmisiä polulla luonnon keskellä. Blogi

31.8.2023

Ympäristökasvatuksen merkitys korostuu tässä ajassa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat kuluvan vuoden aikana tulleet yhä näkyvämmiksi. Ympäristökasvatus on tärkeässä roolissa, jotta löydämme keinot ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Kaikilla ikäryhmillä on paljon opiskeltavaa niin ympäristön tilasta kuin kestävästä elämäntavasta, kirjoittaa erityisasiantuntija Henna Hyytiä.

Ilmakuva Helsingin keskustasta. Blogi

21.8.2023

EU:n kohuttu ennallistamisasetus etenee

Euroopan komissio julkaisi vuosi sitten ehdotuksensa ennallistamisasetuksesta, joka tähtää luontokadon pysäyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Asetus eteni kesällä kolmikantaneuvotteluihin komission, parlamentin ja neuvoston välillä.

Ihminen kävelee metsässä reppu selässä. Artikkeli

28.6.2023

Hajaantukaa, Uudenmaan luonto kutsuu!

Kesällä Uusimaa tarjoaa paljon erilaista koettavaa ja nähtävää luonnon vehreydessä ja meren kimmellyksessä. Tutustu kohteisiin verkossa, niin kesäretkelle on helppo lähteä.

Kolme tuulivoimalaa, usvaa ja taustalla punertavia ja sinisiä pilviä. Blogi

15.6.2023

Tuulivoima ei ole ratkaisu Uudenmaan hiilineutraaliustavoitteisiin 

Uudenmaan tuulisuusolosuhteet ovat tuulivoimalle suotuisat, mutta uusimpien analyysien perusteella esteitä etenkin suuremmille hankkeille on vielä paljon. Tämän vuosikymmenen ratkaisut kohti hiilineutraaliutta tulee etsiä muualta, kirjoittavat Kaarina Rautio ja Henri Jutila.  

Blogi

1.6.2023

Historiallinen Uusimaa-kaava

Kevät toi tullessaan hyviä uutisia. Korkein hallinto-oikeus antoi lopulliset päätöksensä Uusimaa-kaavasta sinetöiden vuosien työn. Päällimmäisin tunne on tyytyväisyys, sillä maakuntakaava on lähes sataprosenttisesti sellainen, kuin valtuusto sen hyväksyi vuonna 2020, kirjoittaa Ilona Mansikka.

Puupino ja logot Canemure, hiilineutraalisuomi.fi sekä EU-lippu Life. Uutinen

30.5.2023

Pula puupolttoaineesta ajaa hakemaan uusia ratkaisuja

Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana puupohjaisten biopolttoaineiden kysyntä on kasvanut Uudellamaalla voimakkaasti. Keskiviikkona 24. toukokuuta Riittääkö puu? -webinaarissa pohdittiin puupolttoaineen kysynnän ja saatavuuden tilannetta Uudellamaalla.

Taloja vehreässä ympäristössä Uutinen

16.5.2023

Kaupungit ja maakunnat vaativat muutoksia EU:n ennallistamis­­asetuksen luonnokseen

Suomen suurimmat kaupungit, useat maakuntien liitot ja Suomen Kuntaliitto ovat ilmaisseet vakavan huolensa EU:ssa valmisteilla olevan ennallistamisasetuksen kuudennen artiklan sisällöstä. Laajan allekirjoittajajoukon yhteinen kannanotto, jossa esitetään muutoksia asetusluonnokseen, on toimitettu Suomen hallitusohjelmaneuvottelijoiden käyttöön. Vaikuttamistyö jatkuu myös Brysselissä.

Maria Sirviö metsässä violetti takki yllään. Blogi

10.5.2023

Millaisilla ohjauskeinoilla turvaamme metsäluonnon ja hiilinielut?

Tulevan hallituskauden aikana on rakennettava uudenlainen liittolaisuus luonnon kanssa ja asetettava luonnonvarojen hyödyntämiselle ekologisesti kestävät rajat. Uudella hallituksella on mahdollisuus ohjata metsäsektoria uudistumaan niin, että arvonlisää voidaan ylläpitää samalla hakkuumääriä kohtuullistaen, kirjoittaa ympäristö- ja ilmastoasiantuntija Maria Sirviö.

Rakenteilla olevia kerrostaloja ja nosturi, etualalla merta, kallioita ja puita. Uusimaa-kaava 2050 -logo. Uutinen

13.3.2023

Korkein hallinto-oikeus antoi lopulliset päätöksensä Uusimaa-kaavasta

Korkein hallinto-oikeus on antanut 13.3.2023 päätöksensä Uusimaa-kaava 2050 -kokonaisuuteen kohdistuneista valituksista. Näiden päätösten myötä kaavakokonaisuuteen kuuluvat Helsingin seudun, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavat ovat saaneet lainvoiman. Päätöksistä ei voi enää valittaa. 

Lähikuva sohvalla istuvasta Eija Hasusta. Blogi

8.3.2023

Uudenmaan identiteettiä selvittämässä: pienten keskusten profilointityö on valmistunut 

Uudenmaan pienten keskusten profiilit -julkaisu selvittää ja tuo esiin uusimaalaisten pienten keskusten erityispiirteitä ja näiden suhdetta toisiinsa. Eija Hasu toivoo blogikirjoituksessaan, että työ tarjoaa avauksia ja ideoita pienten keskusten kestävään kehittämiseen sekä niiden veto- ja pitovoiman parantamiseen – niin kunnille kuin muillekin toimijoille.