Aktiv höst inom havsplanering
Den andra planeringsomgången i havsplaneringen håller på att starta, och på hösten inleds regionala interaktionsforum, vars bärande tema är beaktande av havsvindkraft i havsplaneringen. Finska vikens regionala evenemang ordnas den 9 oktober.
Användning av havsområden är i kraftig förändring
Enligt markanvändnings- och byggförordningen ska man bedöma huruvida havsplanerna är uppdaterade med minst tio års mellanrum. Planen ska också svara på förändringar i verksamhetsmiljön.
– Som bäst förs diskussioner om behovet av att uppdatera planen och tidsplanen för uppdateringen för att man genom planen kan svara på den förändrade lägesbilden i Finlands havsområden och även i större skala i Östersjön, berättar planeringschef Kaarina Rautio från Nylands förbund.
Flera faktorer påverkar uppdateringsbehovet.
- Inom EU anses havsplaneringen vara ett viktigt verktyg för att styra energi- och livsmedelsproduktionen i havsområden samt skyddet av havsområdena. Till exempel en del av EU:s program för grön utveckling är en strategi för biologisk mångfald, vars mål är att skydda 30 procent av havsområdena fram till år 2030.
- Till följd av Rysslands anfallskrig har också behovet av produktion av förnybar energi förändrats. Försörjningsberedskapen och självförsörjningsgraden spelar en viktig roll inom energi- och livsmedelsproduktionen, likaså tryggheten av havsområden till exempel när det gäller havstrafik.
Nylands förbund planerar en hållbar användning av havsområden tillsammans med de övriga landskapen vid kusten. Den första havsplanen som täcker Finlands territorialvatten och ekonomiska zon färdigställdes år 2020.
Interaktionsforumen startas på hösten
Samordningsgruppen för havsplanering och Miljöministeriet genomför en serie med sju interaktionsforum i oktober-november, och denna serie omfattar fem regionala evenemang och två nationella forum.
Evenemanget för Finska vikens planeringsområde ordnas i Kotka (Datariina, Heikinkatu 7) och via distansförbindelse den 9 oktober 2023 kl. 9–12. Anmälan upphör en vecka före evenemanget.
Under förmiddagen behandlar man en lägesbild, mål och åtgärder för utvecklingen av havsvindkraft och annan havsbaserad energiproduktion samt utmaningar och möjligheter som gäller samordningen av maritima funktioner. Evenemanget är avsett för projektutvecklare inom havsvindkraft, maritima intressentgrupper, myndigheter, regionens organisationer och forskningsinstanser. Det finns ett begränsat antal platser. Ett noggrannare program skickas när evenemanget närmar sig.
Flera projekt ger bakgrund för havsplanering
Genom den särskilda finansiering som Miljöministeriet fått håller man på att precisera förutsättningarna för utveckling av havsvindkraft och de totala effekterna i flera projekt under år 2023. Som mål är en kontrollerad utvecklingsbild för havsvindkraft.
Flera gemensamma EU-projekt mellan landskapsförbunden vid kusten har också samband med havsplaneringen, och i dessa projekt bedömer man planernas innehåll i olika länder och deras effekter samt samlar in information bland annat för att genomföra den europeiska gröna given och anpassa sig till klimatförändringen (bl.a. MSP GREEN(Du går över till annan tjänst), Baltic Sea2Land(Du går över till annan tjänst), eMSP NBSR(Du går över till annan tjänst)).
Följande omgång för havsplanering (MSP 2.0) inleds vid landskapsförbunden på hösten 2023 genom projektfinansiering från EHFVF-programmet (Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden).
I Finland skapas ett nytt Havsnät – Är du redan med?
Havsnätet för samman aktörer inom havsplanering samt inom havsnaturen och restaurering. Detta nätverk som samlats av Miljöministeriet startade sin verksamhet på världshavsdagen den 8 juni 2023. Det inledande webbinariet hålls måndag den 2 oktober 2023 kl. 10–11.30.
Bakom samarbetsnätverket ligger projektet LIFE IP Biodiversea(Du går över till annan tjänst) som är Finlands största samarbetsprojekt som fokuserar på skyddet av Östersjöns biologiska mångfald och hållbar användning av marina levande resurser.
Ytterligare upplysningar:
Kaarina Rautio
Planeringschef
kaarina.rautio@uudenmaanliitto.fi
Samhällsteknisk försörjning, havsplanering
Suvi Silvennoinen
Sakkunnig
suvi.silvennoinen@uudenmaanliitto.fi
Nylandsplanen 2050, delaktighet, växelverkan och kommunikation i anslutning till landskapsplanerna, havsplanering. Områdesansvar vid planläggningen: Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Nurmijärvi, Raseborg, Sjundeå och Vichtis
Bekanta dig också med dessa
14.6.2024
Forskare Sampo Pihlainen bedömer landskapsplanens konsekvenser för kolbindning
Hur minimerar man de negativa konsekvenserna av markanvändningen för klimatet? Och vilka nya verktyg erbjuder planläggningen som stöd för kolbindningen? En färsk rapport presenterar den gällande Nylandsplanens konsekvenser för kolbindning samt ger vägkost för en ny etapplandskapsplan som behandlar teman inom grön omställning.
13.6.2024
Ny landskapsplan fokuserar på temana för grön omställning
I maj inledde Nylands förbund utarbetandet av en etapplandskapsplan för grön omställning. Den nya planen kompletterar den lagakraftvunna Nylandsplanen bland annat med teman som energi, teknisk försörjning, näringar, logistik samt miljö och klimat.