Markanvändning, trafik, livskraft och cirkulär ekonomi syns i Nylands gemensamma mål för kommunalvalet

De tre viktigaste målen bland Nylands mål för kommunalvalet är markanvändningspolitik och trafik, Nylands dragningskraft och cirkulär ekonomi. Kommunalvalet ordnas i april 2025.
Målen för kommunalvalet som godkänts av landskapsstyrelsen baserar sig på Nylandsprogrammets strategiska mål som är att uppnå klimatneutralitet, höja forsknings- och utvecklingsutgifterna till fem procent av regionens bruttonationalprodukt samt att uppnå en sysselsättningsgrad på 80 procent senast år 2030.
– Nyland är Finlands befolkningskoncentration, arbetsplats- och ekonomiområde och logistiska centrum. Även många av de nationella utmaningarna kommer att lösas i Nyland, vilket kräver ett allt tätare och bredare samarbete och en gemensam syn på Nylands och hela Finlands bästa, konstaterar Nylands landskapsdirektör Tuija Telén.
Kommunerna är i nyckelposition i främjandet av Finlands livskraft och tillväxt
I kommunerna har de kommande beslutsfattarna en stor inverkan på kommunens vardag, kommuninvånarnas välfärd och hela Finlands framtid. De har nycklarna att lösa utmaningen om att möjliggöra livskraft och tillväxt.
– Till Nylands förbunds uppgifter hör landskapets intressebevakning. Vi vill presentera mål som är gemensamma för hela landskapet och lyfta fram dessa teman i diskussionen inför valet, säger Telén.
Nylands mål för kommunalvalet 2025
Kommunernas markanvändningspolitik och trafik möjliggör regionens utveckling
- Kommunernas markpolitik och planläggning har en central roll när befolkningen i Nyland växer.
- Lagstiftningen och processerna för markanvändning, markpolitik och byggande som förnyas förutsätter tillräckligt med stöd och resurser till kommunernas planläggning och byggnadstillsyn.
- Man ska se till att de för Nyland viktiga trafikprojekten, såsom möjliggörande av genomförandet av Flygbanan och Västbanan, framskrider.
- Nylands nationella logistik och internationella tillgänglighet ska säkras också i krissituationer. En tunnel från Helsingfors till Tallinn som kopplar Finland med resten av Europa, viktiga hamnar och flygplatsen är viktiga för Nyland och hela Finland.
Ny dragningskraft till Nyland
- De nyländska kommunernas och städernas samarbete på landskapsnivå ska stärkas när det gäller att främja investeringar så att det kommer fler investeringar till Nyland och Finland.
- Nylands kommungränser och gränserna för Nylands sysselsättningsområden får inte bilda ett hinder för tillgången på arbetskraft eller arbetskraftens mobilitet.
- Man ska aktivt leta efter regionernas gemensamma lösningar för utbildning, sysselsättning och välfärd bland experter med främmande språk och deras familjer.
- Ett högklassigt och mångsidigt utbud på kulturtjänster ska ses som en viktig välfärds- och attraktionsfaktor i Nylands kommuner.
Cirkulär ekonomi stöder livskraft och klimatmål
- Kommunerna har bra förutsättningar att påverka utvecklingen av den cirkulära ekonomin. Till exempel avfallshanteringstjänster som ägarstyrs av kommunerna är i en nyckelposition.
- Investeringar och överföringsförbindelser som tryggar tillgången på ren energi är kritiska för försörjningsberedskapen. En hållbar energiomställning ger landskapet konkurrensfördelar. Det lönar sig att satsa på produktionen av ren energi.
- Kommunerna har en avgörande roll i att minska på utsläppen från trafiken. Nylands trafik- och logistiksystem ska utvecklas över kommungränserna.
Ytterligare upplysningar:

Janne Tamminen
Sakkunnig
janne.tamminen@uudenmaanliitto.fi
Internationella nätverk, Nylands valberedningskommitté
Betjänar också på svenska

Outi Ervasti
Direktör, Helsinki EU Office
Ansvarig ledare för Helsinki EU Office
Vikarierar för Janne Leino.
Bekanta dig också med dessa

11.4.2025
Reformen av statens regionförvaltning framskrider: Nyland får egen livskraftscentral
Statens regionförvaltning reformeras genom att inrätta ett riksomfattande tillstånds- och tillsynsverk samt tio regionala livskraftscentraler. Nyland kommer att få en egen livskraftscentral, som betjänar regionens befolkning och företag. I reformen ska man se till att planläggningen och tillståndsprocesserna fungerar smidigt.

2.9.2024
Visionen för Södra Finland 2040 definierar förutsättningar för tillväxt i hela Finland
Ett välmående Södra Finland är en garanti för hela Finlands framgång och konkurrenskraft. Därför behövs det en gemensam intressebevakning i frågor som förenar regionen och sydfinländarna. Landskapen i Södra Finland, det vill säga Egentliga Finland, Nyland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen, har inlett ett tätt samarbete om intressebevakning och påverkan i EU.