Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Nyhet

Nylands alternativa framtidsbilder och deras konsekvenser skisserades upp i scenarioarbetet

Nylands och Norra Österbottens förbund genomförde tillsammans ett scenarioarbete som skisserar upp landskapens alternativa framtidssyner och deras konsekvenser fram till år 2050. Arbetet hjälper till att styra framtiden mot en önskad riktning.

I fyra olika scenarier har man identifierat centrala förändringskrafter och deras betydelse för Nylands och Norra Österbottens framtidssyner. I arbetet har man skapat olika utvecklingsförlopp och beaktat utöver megatrenderna även så kallade svaga signaler och osäkerhetsfaktorer.

– Scenarierna är tillspetsade exempel på hur världen kan utvecklas i och med olika utvecklingsförlopp. Vi förväntar oss inte att scenarierna förverkligas som sådana, men de hjälper oss att se olika möjligheter för framtiden, säger Rosa Tuomi, sakkunnig vid Nylands förbund.

I scenarioarbetet har man dryftat hur landskapet och de olika framtidsbilderna påverkas av de geopolitiska spänningarna, den europeiska enhetligheten, den ekologiska krisen, den teknologiska utvecklingen, Finlands ekonomiska tillväxt, befolkningstillväxten, urbaniseringsgraden och polariseringen i samhället.

Scenarierna som utarbetats tillsammans ger vägkost för utvecklandet

Scenarierna, deras konsekvenser och de åtgärder som föranleds av dem har utarbetats av en stor grupp deltagare som är intresserade av Nylands framtid. Scenarioarbetet har genomförts tillsammans med Norra Österbottens förbund och Capful.

– Utarbetandet av scenarioarbetet tillsammans med Norra Österbottens förbund var ett intressant försök och ett bra sätt att öka samarbetet mellan landskapen, berättar Tuomi.

Scenarierna ger material för att förnya Nylandsprogrammet som styr utvecklingen av landskapet och för att utarbeta VISION-landskapsplanen som fokuserar på teman inom den gröna omställningen.

Fyra framtidsscenarier och deras konsekvenser i Nyland

I detta scenario övergår världen till en period av teknologisk utveckling. De teknologiska innovationerna löser klimatutmaningar. Storföretagens makt växer och regleringen av företag luckras upp betydligt. I Finland höjs levnadsstandarden, men det konkurrensinriktade samhället blir alltmer individinriktat.

Scenariot som beskriver den europeiska renässansen utgår från att EU utvecklas mot en aktör som liknar en förbundsstat. Samtidigt kämpar Förenta staterna och Kina med sina inrikespolitiska problem. Klimatförändringarnas konsekvenser är allvarliga. Finlands ekonomi växer, välfärden ökar och spänningarna i samhället minskar.

I scenariot Från tynande tillvaro till välfärdsekonomi driver EU in i ett tillstånd av stagnation, medan Förenta staterna och Kina ligger före Europa. I Finland eftersträvas utöver den ekonomiska tillväxten också välfärdsekonomi, vilket förändrar samhället till ett mer harmoniskt samhälle och minskar polariseringen. Den åldrande befolkningen, den svaga försörjningskvoten och den låga ekonomiska tillväxten är stora utmaningar.

Scenariot Flyktingar och polarisering beskriver den situation att världen lider av en kraftig instabilitet och EU:s funktionsförmåga försämras. Klimatförändringen innebär att vidsträckta områden blir obeboeliga. Populistiska och nationellt sinnade rörelser stärks på grund av den ekonomiska krisen och flyktingströmmarna. Finlands befolkning växer och polariseringen i samhället ökar. Det förekommer spänningar mellan befolkningsgrupper, utbildningsnivåer och kön.

I Nylands finns möjligheter att förbereda sig för olika utvecklingsförlopp

Som slutsatser i scenarioarbetet uppstod åtgärder som landskapen bör satsa på för att ha framgång, oberoende av den framtid som förverkligas. Nyland som förbereder sig för framtiden bör satsa åtminstone på följande frågor:

Bekanta dig närmare med scenarierna:

Se inspelningen från webbinariet Utsikter på Nylands framtid

Vi presenterade resultaten av Nylands scenarioarbete och befolknings- och arbetsplatsprojektioner på ett webbinarium på finska måndagen den 3 mars.

Ytterligare upplysningar:

Rosa Tuomi

Sakkunnig

+358 50 563 0375

Framsynsarbete, utbildningspolitik, Nylandsprogrammet