
I Nyland finns flera gällande landskapsplaner som tillsammans bildar en helhet av de gällande landskapsplanerna. De gällande planerna är helheten Nylandsplanen, landskapsplanen för Östersundomområdet samt vindkraftslösningen i etapplandskapsplan 4.
Bekanta dig med plansammanställningen
En inofficiell sammanställningskarta och dess beteckningar och bestämmelser gör det lättare att få en uppfattning om helheten och tolka den. När den rådande plansituationen tolkas ska alla gällande landskapsplaner och beteckningar beaktas samtidigt.
Nylandsplanen 2050
Nylandsplanen är en helhet som omfattar etapplandskapsplanerna för Helsingforsregionen, östra Nyland och västra Nyland. Målet är att hållbart styra den framtida tillväxten med sikte på år 2050. Planen omfattar nästan hela Nyland med undantag av Östersundomområdet.
- Planhelheten har vunnit laga kraft.
- Planerna för Helsingforsregionen och östra Nyland är i kraft i sin helhet. Planen för västra Nyland är annars i kraft, men i planen upphävdes en planeringsbestämmelse för utvecklingszoner för tätortsfunktioner som gäller den undre gränsen för storleken på en stor detaljhandelsenhet av regional betydelse.
Landskapsplanen för Östersundom
I landskapsplanen för Östersundom ingår alla väsentliga markanvändningsteman. Planen omfattar ett område som sträcker sig från Östersundom i Helsingfors till Sibbo å samt en del av Västersundom i Vanda. Området lämnades utanför den godkända etapplandskapsplanen 2 för Nyland, och dess beredning fortsatte separat.
- Planen har vunnit laga kraft och är i kraft i sin helhet.
Etapplandskapsplan 4
Etapplandskapsplan 4 för Nyland kompletterar och reviderar de tidigare landskapsplanerna. Endast vindkraftslösningen är i kraft, för planen upphävdes nästan i sin helhet i och med att Nylandsplanen trädde i kraft. Planen omfattar nästan hela Nyland med undantag av Östersundomområdet.
- Planen har vunnit laga kraft.
- Planens vindkraftslösning är i kraft: Fyra områden lämpliga för produktion av vindkraft samt en planeringsrekommendation om lokal vindkraft som delvis förblir i kraft.
MER OM TEMAT

Information om planläggning
Landskapsplanen är den mest översiktliga planen. Landskapsplanen styr kommunernas planläggning och annan planering av områdesanvändningen. Utarbetandet av en landskapsplan sker i etapper.
Ytterligare upplysningar om landskapsplanerna:

Ilona Mansikka
Planläggningschef
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Utveckling av planläggningsprocessen på landskapsnivå, Nylandsplanen 2050. Områdesansvar vid planläggningen: Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda. Regionplaneringsdirektör Paula Autioniemis ställföreträdare
Aktuellt

2.6.2023
Landskapen: Vid eventuell revidering av lagen om områdesanvändning ska en smidig och kostnadseffektiv planering tryggas
Finlands landskap tar ställning till lagen om områdesanvändning och vädjar till den kommande regeringen att utgångspunkten för den eventuella lagreformen ska vara att uppdatera och komplettera den nuvarande, välfungerande lagen. Målet ska vara en smidig och kostnadseffektiv planering.

1.6.2023
Den historiska Nylandsplanen
Våren förde med sig goda nyheter. Högsta förvaltningsdomstolen fattade sina slutliga beslut om Nylandsplanen, vilket bekräftade de gångna årens arbete. För det första känner man sig nöjd, för landskapsplanen nästan i sin helhet är i den form som fullmäktige godkände år 2020, skriver Ilona Mansikka.

1.6.2023
Geodatamaterial om landskapsplaner och övriga öppna data finns nu på en och samma adress
Regionplaneringens öppna data finns samlade på en ny webbplats. På webbplatsen kan du bekanta dig med landskapsplanen och olika teman som stöder planläggning, såsom kulturmiljöer, skyddsområden och vindkraft. Vi ger gratis tillgång till vår geodatabank för offentligt bruk.

22.5.2023
Städerna och landskapen kräver ändringar i utkastet till EU:s restaureringsförordning
De största städerna i Finland, flera landskapsförbund och Finlands Kommunförbund har uttryckt sin starka oro för innehållet i artikel 6 i restaureringsförordningen. Ett gemensamt ställningstagande, som innehåller förslag till ändringar i utkastet till förordningen, har lämnats till dem som förhandlar om Finlands regeringsprogram.
Sidan uppdaterad senast: 25.8.2023