Landskapsplanen för Östersundomområdet ingår alla väsentliga markanvändningsteman. Planen omfattar ett område som sträcker sig från Östersundom i Helsingfors till Sibbo å samt en del av Västersundom i Vanda.
Planen fäster särskild vikt vid Natura-områden, spårtrafikslösningar och styrandet av hållbar tillväxt. Det centrala målet är att knyta tätortsstrukturen till en spårförbindelse och trygga viktiga ekologiska förbindelser samt att inte avsevärt försämra Natura-områdenas naturvärden.
Området lämnades utanför den godkända etapplandskapsplanen 2 för Nyland, och dess beredning fortsatte separat. Planen vann laga kraft genom Högsta förvaltningsdomstolens beslut(Du går över till annan tjänst) 2021.
Planmaterial
Utredningar
MER OM TEMAT
Gällande landskapsplaner
I Nyland finns flera gällande landskapsplaner. En inofficiell plansammanställning gör det lättare att få en uppfattning om helheten och tolka den.
Ytterligare upplysningar om landskapsplanen:
Tanja Lamminmäki
Miljösakkunnig
tanja.lamminmaki@uudenmaanliitto.fi
Konsekvensbedömning, naturtillgångar, marksubstanser och vattenärenden. Områdesansvar vid planläggningen: Askola, Borgnäs, Borgå, Hyvinge, Kervo, Lappträsk, Lovisa, Mäntsälä, Mörskom, Pukkila, Sibbo, Träskända och Tusby
Aktuellt
14.6.2024
Forskare Sampo Pihlainen bedömer landskapsplanens konsekvenser för kolbindning
Hur minimerar man de negativa konsekvenserna av markanvändningen för klimatet? Och vilka nya verktyg erbjuder planläggningen som stöd för kolbindningen? En färsk rapport presenterar den gällande Nylandsplanens konsekvenser för kolbindning samt ger vägkost för en ny etapplandskapsplan som behandlar teman inom grön omställning.
13.6.2024
Ny landskapsplan fokuserar på temana för grön omställning
I maj inledde Nylands förbund utarbetandet av en etapplandskapsplan för grön omställning. Den nya planen kompletterar den lagakraftvunna Nylandsplanen bland annat med teman som energi, teknisk försörjning, näringar, logistik samt miljö och klimat.
13.5.2024
Landskapsstyrelsens beslut 13.5: Utarbetandet av en etapplandskapsplan för grön omställning inleds
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 13 maj. Landskapsstyrelsen beslutade inleda utarbetandet av en etapplandskapsplan för grön omställning och ge landskapsfullmäktige ärendet för kännedom.
6.3.2024
Enkäten för intressentgrupperna och kommunrundorna ger riktlinjer för uppgifter för kommande år
I fjol kartlade vi riktlinjer för arbetet med landskapsplan och landskapsprogram med en enkät för intressentgrupperna i två delar samt med en omfattande kommunrunda. På grund av de snabba förändringarna i verksamhetsmiljön förbereder vi oss inom de närmaste åren på att komplettera den lagakraftvunna Nylandsplanen och att uppdatera Nylandsprogrammet.
Sidan uppdaterad senast: 18.4.2023