Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Nyhet

Statens service- och lokalnät förnyas – gemensam kundservice ska erbjudas på tio orter i Nyland

En regional projektgrupp i Nyland har utarbetat ett eget förslag till reformen av statens service- och lokalnät. Enligt projektgruppens förslag ska det år 2030 finnas kundserviceställen som följer det gemensamma kundservice- och Finlandsdisk-konceptet i Helsingfors, Esbo, Vanda, Kyrkslätt, Träskända, Hyvinge, Borgå, Vichtis, Lojo och Raseborg. Dessutom föreslår projektgruppen andra kompletterande serviceställen i övriga Nyland.

Vid Finlandsdiskarna erbjuds service av statliga myndigheter, kommuner och FPA, samt välfärdsområdestjänster som lämpar sig för samservice. Tjänsterna är tillgängliga på lika villkor i hela landet, oavsett ort.

De myndigheter som ingår i reformprojektet är regionförvaltningsverken, Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, NTM-centralerna, Migrationsverket, Lantmäteriverket, Rättstjänstverket, polisens tillståndsförvaltning, Brottspåföljdsmyndighetens byrå för samhällspåföljder, Utsökningsverket, Skatteförvaltningen och FPA.

Den regionala projektgruppen i Nyland har haft en bred representation från statliga ämbetsverk och inrättningar samt från kommuner och välfärdsområden i Nyland. Landskapsdirektör Tuija Telén har varit ordförande i projektgruppen. Nylands förbund har ansvarat för att leda projektet och för sekreterarskapet i enlighet med Finansministeriets beslut. Gruppen inledde sin verksamhet i början 2024.

Digitala tjänster prioriteras

Efter reformen är den primära servicekanalen digitala tjänster som är både täckande och lättanvända, och dessa kompletteras av kundserviceställen. Stöd för användning av digitala tjänster kommer att erbjudas. Finlandsdiskarna är i första hand till för invånare som saknar möjlighet att använda digitala tjänster, eller för ärenden där personlig service är ändamålsenlig. På de orter där tjänsteleverantören inte har egen personal kan också en gemensam servicerådgivare hänvisa kunden till olika myndigheters distanstjänster.

Till exempel kommer ett nytt kompetenscampus att byggas i Ånäs i Vanda under 2024–2032, där det finns möjlighet att etablera en stark närvaro av flerspråkiga tjänster, särskilt med tanke på behoven hos personer med invandrarbakgrund. Kyrkslätts kommun är också intresserad av att i kommunens centrum erbjuda lokaler som lämpar sig för statliga tjänster, som distans- eller närtjänster, eller kontorslokaler enligt behov.

Förslaget till reformen av service- och lokalnätet baserar sig på lokala utvecklingsutsikter och följer de riksomfattande riktlinjerna och statens lokalstrategi. Det finns många glest bebyggda landsbygdsområden i Nyland, vilket bör tas i beaktande i planeringen, så att avståndet till närmaste serviceställe är högst en timme längs vägnätet.

– Befolkningen kommer att växa kraftigt i Nyland i framtiden. Vår befolkningstillväxt skiljer sig från andra landskap, eftersom det är särskilt invandringen som ökar folkmängden, säger Telén.

Den befolkning som talar ett främmande språk förväntas öka i alla åldersgrupper, i synnerhet bland invånare i arbetsför ålder och pensionsålder.

– Det här medför utmaningar särskilt när det gäller språkkunskaper och användningen av digitala tjänster. Personer som talar ett främmande språk bör ha tillgång till personlig service för att kunna sköta sina ärenden smidigt. När det gäller huvudstadsregionen bör vi också beakta hur många kunder de gemensamma serviceställena ska kunna betjäna, betonar Telén.

Beredningen av reformen framskrider landskapsvis

Reformen av statens service- och lokalnät framskrider regionalt stegvis. I landskapen Norra Karelen, Södra Karelen och Päijänne-Tavastland har planerna redan färdigställts och genomförandet pågår. Kundupplevelserna av de första gemensamma serviceställena har varit uppmuntrande.

I reformens andra skede 2024 inleddes planeringen förutom i Nyland även i fem andra landskap: Södra Savolax, Mellersta Finland, Lappland, Birkaland och Satakunta. 2025 inleds reformen i sex landskap och 2026 i de återstående tre landskapen.

– Det finns stora möjligheter till samarbete kring lokaler och service mellan kommuner, välfärdsområdet och statliga aktörer som vore viktiga att identifiera tydligare och främja på ett förutseende och fördomsfritt sätt, säger Telén.

Genomförandet av förslaget till reformen av statens service- och lokalnät i Nyland beror på flera aktuella ändringar. Pågående förändringsprocesser, utvecklingsutredningar och spartryck påverkar planeringen av servicenätet och skapar osäkerhetsfaktorer. Förslaget baserar sig på en bedömning av nuläget och bör ses över när genomförandet av projektet framskrider. Beslut om det slutliga servicenätet fattas sannolikt under 2026, när planeringen har slutförts i alla landskap och man har kunnat utvärdera möjligheten att uträtta ärenden över landskapsgränser.

Ytterligare upplysningar:

Ordförande för projektgruppen:

Tuija Telén

Landskapsdirektör

+358 40 801 6009

Förestår förbundets verksamhet, ekonomi och förvaltning, beredning av ärenden för behandling i landskapsstyrelsen

Betjänar också på svenska

Mötesbokningar: assistent Hanne Koljonen, tfn +358 40 552 3152

Medlem i projektgruppen:

Tero Suursalmi

Jurist

+358 50 569 3391

Juridiska ärenden och avtalsadministration, riskhantering

Nyckelord:

Projekt