Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Nyhet

Visionen för Södra Finland 2040 definierar förutsättningar för tillväxt i hela Finland

Vision för Södra Finland 2040.

Ett välmående Södra Finland är en garanti för hela Finlands framgång och konkurrenskraft. Därför behövs det en gemensam intressebevakning i frågor som förenar regionen och sydfinländarna. Landskapen i Södra Finland, det vill säga Egentliga Finland, Nyland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Södra Karelen, har inlett ett tätt samarbete om intressebevakning och påverkan i EU. Landskapen har tillsammans utarbetat en framtidsvision för 2040. Regionen står för mer än hälften av Finlands BNP och arbetskraft och för nästan hälften av Finlands befolkning.

– På grund av förändringar i verksamhetsmiljön är även landskapen i Södra Finland tvungna att fundera på hur landskapen ligger till i både den nationella och den internationella kontexten. Visionen för Södra Finland bygger på regionens styrkor, ekonomins integration i den internationella hållbara tillväxten samt på arbetskraftsinvandring. Vi är redo att vidta djärva åtgärder för framtiden för att garantera hela Finlands framgång, säger landskapsdirektören i Päijänne-Tavastland, Niina Pautola-Mol.

Sex teman har identifierats som de viktigaste temana för utveckling

Under de närmaste årtiondena kommer Södra Finland att inspirera Finland till internationell tillväxt och erbjuda de bästa lösningarna för att avlägsna investeringshindret för den gröna omställningen. De teman som identifierats tillsammans stärker hela Finlands framgång och försörjningsberedskap.

– Starka och livskraftiga gränstrakter garanterar Finlands övergripande säkerhet på bästa sätt. När det gäller gränssäkerhet betonas detta i sydöstra Finland och i Östersjön. Finlands försörjningsberedskap betjänas av hamnarna i södra Finland och därtill hörande järnvägs- och landsvägsnät, vilket innebär att man ska se till att de är i skick, betonar ordföranden för Södra Finlands delegation Jaakko Mikkola som är landskapsdirektör i Kymmenedalen.

Sex teman har identifierats som de viktigaste temana för utveckling: FoUI (forskning, utveckling och innovation), kompetent arbetskraft, trafikinfrastruktur, grön omställning, övergripande säkerhet och sammanhållningspolitik.

1. Finlands FoUI-mål kommer att avgöras i Södra Finland

Internationella kompetenskluster och experter säkerställer förnyelse. För att upprätthålla och utveckla en hög kompetensnivå satsar Södra Finland på utbildning och förnyelse av kontinuerligt lärande. I Södra Finland skapas det en effektivt integrerad finansieringsmodell för forskning, utveckling och innovation som kombinerar finansiering från den offentliga respektive privata sektorn.

2. Södra Finland är framgångsrikt i den internationella konkurrensen om kompetent arbetskraft

Den finländska befolkningen i arbetsför ålder ökar på grund av invandringen i Södra Finland. En ökning av utbildningsbaserad invandring säkerställs genom att möjliggöra försäljningsverksamhet inom yrkesutbildning på andra stadiet och högre utbildning. Utvecklingen av befolkningens kompetens säkerställs bland annat genom att förlänga tiden i arbetslivet, vilket sker genom att satsa på kontinuerligt lärande och högre utbildningsnivå.

3. Trafikinfrastrukturen i Södra Finland är kritisk för att trygga Finlands livskraft

Den internationella och nationella tillgängligheten stärks och de viktigaste knutpunkterna för godstrafik betjänar hela Finlands försörjningsberedskap. Hållbara trafiklösningar främjar mobiliteten i hela Finland. Investeringar i den gröna omställningen görs i hela Finland, och trots de geopolitiska utmaningarna växer även gränsregionens ekonomi.

4. Södra Finlands övergripande säkerhet är avgörande för hela Finland

Krishanteringsförmågan i Södra Finland är en kritisk förutsättning för hela Finlands dragningskraft. Tjänster som främjar kriståligheten hos den växande befolkningen, inklusive utbildning, ska tryggas. Försörjningsberedskapen i Södra Finland stöder hela Finland. EU:s gränssäkerhet betonas vid Södra Finlands land- och havsgränser.

5. En effektiv utveckling av regionerna skapar välfärd i hela Finland

Sammanhållningspolitiken garanterar flexibilitet för förändringar och minskar de regionala skillnaderna. Genom strukturfondsfinansieringen tar man itu med segregationen inom storregioner, och i stödpolitiken betonas resultat och effektivitet. Man har framgång i arbetskraftsinvandring och internationalisering samt genererar tillväxt genom en stark stadspolitik. Landskapsförbunden är en viktig finansiär när det gäller regionutvecklingsmedel, eftersom de känner aktörerna i regionen och behoven hos och möjligheterna i verksamhetsmiljön bäst.

+1 Ett Södra Finland som visar negativa koldioxidutsläpp främjar en hållbar ekonomisk tillväxt

Södra Finlands investeringar i den gröna omställningen samt en snabb och rättvis energiomställning stärker Finlands dragningskraft och konkurrenskraft. Södra Finland har förutsättningar för att bli en föregångare inom den cirkulära ekonomin och att öka den internationella exporten, vilket sker genom att utnyttja materialflöden i den cirkulära ekonomin och bioekonomins potential.

Vad är Södra Finlands delegation?

I Södra Finlands delegation ingår Nylands förbund, Egentliga Finlands förbund, Päijänne-Tavastlands förbund, Kymmenedalens förbund och Södra Karelens förbund. Målet är att främja samarbetet mellan landskapen och intressebevakningen. Varje landskap ansvarar turvis för ordförandeskapet för delegationen, alltid ett år i taget.

Kymmenedalens förbund är ordförande år 2024. Till delegationens medlemmar har utsetts presidierna för landskapsstyrelserna i varje landskap samt två riksdagsledamöter från olika partier i varje landskap. I delegationen ingår även landskapsdirektörerna för landskapen ovan.

Ytterligare upplysningar:

Jaakko Mikkola, landskapsdirektör, Kymmenedalens förbund, +358 40 548 0311

Eero Venäläinen

Direktör, regionutveckling

+358 40 525 1944

Förestår regionutvecklingsarbetet, ställföreträdare för landskapsdirektör Tuija Telén

Nyckelord:

Intressebevakning