Vilkasta kaupunkikulttuuria, kierrätystä, korjauspalveluja – Tätä on kiertotalous Uudellamaalla

Uudellamaalla syntyy kovaa vauhtia uusia palveluita, jotka eivät ainoastaan helpota arkea, vaan myös vähentävät kulutusta ja luonnonvarojen käyttöä. Jätteitä lajittelemalla syntyy arvokasta raaka-ainetta, mutta esimerkiksi muovia eksyy vielä harmittavan usein sekajätteeseen ja biojätteen kierrättämisessä uusimaalaisilla on petrattavaa.
Hävikkiruuan ostaminen on keino säästää niin rahaa kuin ympäristöä. Uuden elektroniikkalaitteen sijaan on vaihtoehtona hankkia kunnostettu laite. Auton omistaja voi vuokrata autoaan muille ja ansaita lisätuloja. Kimppakyydit säästävät luontoa ja kukkaroa. Vaatteiden ostaminen käytettynä on monelle tuttua, mutta myös vaatelainaamoiden suosio kasvaa.
Vanhojen rakennusten käyttöikää on pidennetty kekseliäillä tavoilla. Esimerkiksi Espoossa entinen logistiikkakeskus on muutettu kaupunkilaisten palvelukeskittymäksi, Keran Halleiksi. Syntyi uudenlainen kokeilukulttuurin paikka, joka tarjoaa elämyksiä, kiinnostavia palveluita sekä mahdollisuuksia kokeilla kestävää elämäntapaa. Keravalla purkua odottaneisiin rakennuksiin on tehty katutaidetta.

Haluamme olla kiertotaloudessa reilusti edellä
Asukkaiden kestäviä valintoja halutaan tukea myös kunnissa ja samalla olla maailmanlaajuisesti kirkkainta kärkeä kiertotaloudessa. Uudenmaan liiton perustama Uudenmaan kiertotalouslaakso kokoaa asiantuntijat, tutkijat, kunnat ja yritykset kehittämään ratkaisuja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja uusille palveluille. Parhaat ratkaisut tuovat yrityksille uutta liiketoimintaa ja Uudellemaalle kasvupotentiaalia.
Potentiaalimme on noteerattu, sillä Uudenmaan maakunta on useana vuotena peräkkäin rankattu yhdeksi Euroopan innovaatiojohtajista.
Rakennamme Uudenmaan liitossa maakunnan tulevaisuutta alueen toimijoiden kanssa ja tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Yhdessä meillä on mahdollisuus saavuttaa kestävämpi tulevaisuus.
Lisätiedot:

Simo Karetie
Projektipäällikkö
simo.karetie@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, KOPPI-hanke
Juttu on julkaistu myös Helsingin Sanomien yhteydessä ilmestyneessä Kehittyvä Uusimaa -liitteessä 15.9.
Tutustu myös näihin

Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Vuosina 2022–2025 voimassa oleva ohjelma sisältää kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet sekä vuoteen 2030 ulottuvan vision. Vuosien 2026–2029 maakuntaohjelman valmistelu on käynnissä.
Tutustu myös näihin

31.3.2025
TKI-toiminta on Suomen kilpailuvaltti – Antti Vasara peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara on toiminut puheenjohtajana älykkään erikoistumisen alueellisen strategian ohjausryhmässä, jonka toimintaa on koordinoitu Uudenmaan liitossa.

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.

26.3.2025
AKKE-haussa rahoitusta kuudelle hankkeelle ja 18 hankkeen valmisteluun
Uudenmaan liitto on myöntänyt alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitusta kuudelle kehittämishankkeelle ja 18 EU-hankkeen valmisteluun. Marraskuusta tammikuuhun avoinna olleessa haussa jaettiin yhteensä 940 000 euroa.

25.3.2025
ALKE-keskustelujen keskiössä luonnon monimuotoisuus, henkinen kriisinkestävyys ja kasvutoimet – Jatkossa toiveena maakuntakohtaiset keskustelut
Valtio ja maakunnat käsittelivät ajankohtaisia teemoja 20.–21. maaliskuuta aluekehittämiskeskusteluissa eli ALKE-keskusteluissa. Keskusteluteemoina oli luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, henkinen kriisinkestävyys sekä alueellisten ja kansallisten toimien yhteensovitus talouskasvun vauhdittamiseksi.