Vilkasta kaupunkikulttuuria, kierrätystä, korjauspalveluja – Tätä on kiertotalous Uudellamaalla

Uudellamaalla syntyy kovaa vauhtia uusia palveluita, jotka eivät ainoastaan helpota arkea, vaan myös vähentävät kulutusta ja luonnonvarojen käyttöä. Jätteitä lajittelemalla syntyy arvokasta raaka-ainetta, mutta esimerkiksi muovia eksyy vielä harmittavan usein sekajätteeseen ja biojätteen kierrättämisessä uusimaalaisilla on petrattavaa.
Hävikkiruuan ostaminen on keino säästää niin rahaa kuin ympäristöä. Uuden elektroniikkalaitteen sijaan on vaihtoehtona hankkia kunnostettu laite. Auton omistaja voi vuokrata autoaan muille ja ansaita lisätuloja. Kimppakyydit säästävät luontoa ja kukkaroa. Vaatteiden ostaminen käytettynä on monelle tuttua, mutta myös vaatelainaamoiden suosio kasvaa.
Vanhojen rakennusten käyttöikää on pidennetty kekseliäillä tavoilla. Esimerkiksi Espoossa entinen logistiikkakeskus on muutettu kaupunkilaisten palvelukeskittymäksi, Keran Halleiksi. Syntyi uudenlainen kokeilukulttuurin paikka, joka tarjoaa elämyksiä, kiinnostavia palveluita sekä mahdollisuuksia kokeilla kestävää elämäntapaa. Keravalla purkua odottaneisiin rakennuksiin on tehty katutaidetta.

Haluamme olla kiertotaloudessa reilusti edellä
Asukkaiden kestäviä valintoja halutaan tukea myös kunnissa ja samalla olla maailmanlaajuisesti kirkkainta kärkeä kiertotaloudessa. Uudenmaan liiton perustama Uudenmaan kiertotalouslaakso kokoaa asiantuntijat, tutkijat, kunnat ja yritykset kehittämään ratkaisuja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja uusille palveluille. Parhaat ratkaisut tuovat yrityksille uutta liiketoimintaa ja Uudellemaalle kasvupotentiaalia.
Potentiaalimme on noteerattu, sillä Uudenmaan maakunta on useana vuotena peräkkäin rankattu yhdeksi Euroopan innovaatiojohtajista.
Rakennamme Uudenmaan liitossa maakunnan tulevaisuutta alueen toimijoiden kanssa ja tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Yhdessä meillä on mahdollisuus saavuttaa kestävämpi tulevaisuus.
Lisätiedot:

Simo Karetie
Projektipäällikkö
simo.karetie@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, KOPPI-hanke
Juttu on julkaistu myös Helsingin Sanomien yhteydessä ilmestyneessä Kehittyvä Uusimaa -liitteessä 15.9.
Tutustu myös näihin

Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Vuosina 2022–2025 voimassa oleva ohjelma sisältää kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet sekä vuoteen 2030 ulottuvan vision. Vuosien 2026–2029 maakuntaohjelman valmistelu on käynnissä.
Tutustu myös näihin

28.4.2025
Tervetuloa vaikuttamaan Uudenmaan innovaatiotoiminnan kehittämiseen 5.6.
Tervetuloa hiomaan ja tarkentamaan vuosien 2026–2029 Uusimaa-ohjelman innovaatiopainopisteen tavoitteita ja kärkiä työpajaan, joka järjestetään torstaina 5. kesäkuuta klo 13.30–16.00.

22.4.2025
Uusimaa painottaa ruokainnovaatioiden merkitystä EU:n maatalouden ja ruoan visiossa
Euroopan komissio julkaisi helmikuussa visionsa maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Uudenmaan liitto haluaa osallistua aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevan maatalous- ja ruokapolitiikan ohjaavista periaatteista. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission visioon.

16.4.2025
Uusi hanke käynnistyy: Kunnille luvassa tukea ja pilotteja kiertotalouteen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla
Uusimaa ja Pirkanmaa keskittyvät tulevina vuosina tukemaan kuntia kiertotaloustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa toisilta oppimisen kautta sekä pilotoimalla ratkaisuja.

14.4.2025
Uudenmaan kiertotalouslaakson tarinoita – Tutustu Uudenmaan matkaan kohti kiertotaloutta
Kiertotaloussiirtymä on edistynyt viime vuosina usealla sektorilla. Uudellamaalla tärkeänä yhteistyöalustana kiertotalouden ratkaisuille on toiminut vuonna 2023 perustettu Uudenmaan kiertotalouslaakso. Kiertotalouslaakson ensimmäisten hankevuosien kohokohtia on nyt koottu Kiertotalouslaakson tarinoita -julkaisuun, joka nostaa esiin sekä sektoreiden kuulumisia että alueen kiertotalouden tekijöitä.