Vilkasta kaupunkikulttuuria, kierrätystä, korjauspalveluja – Tätä on kiertotalous Uudellamaalla

Uudellamaalla syntyy kovaa vauhtia uusia palveluita, jotka eivät ainoastaan helpota arkea, vaan myös vähentävät kulutusta ja luonnonvarojen käyttöä. Jätteitä lajittelemalla syntyy arvokasta raaka-ainetta, mutta esimerkiksi muovia eksyy vielä harmittavan usein sekajätteeseen ja biojätteen kierrättämisessä uusimaalaisilla on petrattavaa.
Hävikkiruuan ostaminen on keino säästää niin rahaa kuin ympäristöä. Uuden elektroniikkalaitteen sijaan on vaihtoehtona hankkia kunnostettu laite. Auton omistaja voi vuokrata autoaan muille ja ansaita lisätuloja. Kimppakyydit säästävät luontoa ja kukkaroa. Vaatteiden ostaminen käytettynä on monelle tuttua, mutta myös vaatelainaamoiden suosio kasvaa.
Vanhojen rakennusten käyttöikää on pidennetty kekseliäillä tavoilla. Esimerkiksi Espoossa entinen logistiikkakeskus on muutettu kaupunkilaisten palvelukeskittymäksi, Keran Halleiksi. Syntyi uudenlainen kokeilukulttuurin paikka, joka tarjoaa elämyksiä, kiinnostavia palveluita sekä mahdollisuuksia kokeilla kestävää elämäntapaa. Keravalla purkua odottaneisiin rakennuksiin on tehty katutaidetta.

Haluamme olla kiertotaloudessa reilusti edellä
Asukkaiden kestäviä valintoja halutaan tukea myös kunnissa ja samalla olla maailmanlaajuisesti kirkkainta kärkeä kiertotaloudessa. Uudenmaan liiton perustama Uudenmaan kiertotalouslaakso kokoaa asiantuntijat, tutkijat, kunnat ja yritykset kehittämään ratkaisuja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja uusille palveluille. Parhaat ratkaisut tuovat yrityksille uutta liiketoimintaa ja Uudellemaalle kasvupotentiaalia.
Potentiaalimme on noteerattu, sillä Uudenmaan maakunta on useana vuotena peräkkäin rankattu yhdeksi Euroopan innovaatiojohtajista.
Rakennamme Uudenmaan liitossa maakunnan tulevaisuutta alueen toimijoiden kanssa ja tavoittelemme hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Yhdessä meillä on mahdollisuus saavuttaa kestävämpi tulevaisuus.
Lisätiedot:

Juttu on julkaistu myös Helsingin Sanomien yhteydessä ilmestyneessä Kehittyvä Uusimaa -liitteessä 15.9.
Tutustu myös näihin

Uusimaa-ohjelma
Uudenmaan maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Ohjelma sisältää vuoteen 2030 ulottuvan vision sekä kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet.
Tutustu myös näihin

20.9.2023
Uusimaa panostaa EU-tasoiseen tutkimukseen ja innovointiin
Uudellamaalla tähdätään huippuosaamisen vahvistamiseen sekä EU-tasolta saataviin investointeihin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Maakunnan TKI-toimijat kutsutaan mukaan tiekarttatyöhön.

20.9.2023
Tervetuloa keskustelemaan yhteistyöstä TE-palvelujen uudistuksessa 14.11.
Tiistaina 14.11.2023 klo 13–16 Uudenmaan toimijat pääsevät käymään vuoropuhelua yhteistyön paikoista Tulevaisuuden työmarkkinat – Yhteistyö on onnistumisen ytimessä -tilaisuudessa. Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä toimijoiden kertomia esimerkkejä ekosysteemisestä työskentelystä.

17.8.2023
Matkailutulo on kasvussa ympäri Suomea – Kuntakohtaiset matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset selvitetty
Uusi tutkimus tarjoaa vertailukelpoista tietoa kuntakohtaisesta matkailutulosta sekä matkailun työllisyysvaikutuksista koko Suomessa. Sen mukaan Uudenmaan välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli 4,06 miljardia euroa vuonna 2022.

9.8.2023
Miten käy maahanmuuton tulevina vuosina?
Uusimaa tarvitsee kymmeniätuhansia osaajia ja tekijöitä, jotta alueen elinvoimaisuus on mahdollista säilyttää, kirjoittaa suunnittelupäällikkö Ulla-Mari Karhu.