
Ilmastotyö ei etene ilman konkreettisia toimia. Uudellamaalla tehdään paljon hyvää työtä ilmastonmuutoksen hillinnän eteen, mutta kiristyvät ilmastotavoitteet vaativat ilmastotyön vauhdittamista edelleen.
Uudenmaan liitto koordinoi yhdessä muiden alueellisten toimijoiden kanssa maakunnan ilmastotyötä. Pidämme myös ilmastokysymyksiä esillä erilaisissa yhteistyöverkostoissa ja edistämme Uudenmaan hyvää päästökehitystä tukevia ratkaisuja valtakunnan tasolla ja kansainvälisesti. Kuntien käytännön ilmastotyötä tuemme ensi sijassa hankkeilla.
Tukea ilmastotyön käynnistämiseen ja edistämiseen
Ilmastonmuutoksen hillintä ja muutokseen sopeutuminen ovat tiivisti läsnä asiantuntijoidemme työssä. Lisäksi Uudenmaan liitossa on useita eri teemoihin keskittyviä hankkeita, joiden kautta tarjoamme tukea kunnille ja muille alueellisille toimijoille.
Tarjoamme apua kuntien ja alueen muiden toimijoiden ilmastotyöhön seuraavilla keinoilla:
- Sparrailu, hankeideointi sekä erilaisten ilmastosuunnitelmien ja -ohjelmien kommentointi
- Hyvien käytäntöjen jakaminen ja verkostoitumismahdollisuudet
- Puheenvuorot erilaisissa tilaisuuksissa
- Selvitykset ja muu tiedontuotanto
- Infotilaisuudet ja neuvonta hankerahoitukseen liittyen
- Eri teemoihin keskittyvän hankkeet ja niiden tarjoamat tuki
- Edunvalvonta
Rahoitusta ilmastotyön tekemiseen
Ilmastotyön rahoitushaut
Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä tietopankki kokoaa yhteen ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä rahoitushakuja. Kuntien ilmastotyötä tukevat rahoituslähteet on koottu yhdessä Motivan kanssa.
Energiatehokkuuden rahoituksen tietopalvelu
Motivan ylläpitämä tietopalvelu kokoaa tietoa yrityksille ja kunnille sekä asuinkiinteistöille suunnatuista energiatehokkuuden parantamiseen ja korjausrakentamiseen tarkoitetusta tuesta.
Hankerahoituksella ideoista tuloksiin
Uudenmaan liitto myöntää sekä kansallista että Euroopan unionin rahoitusta ja tukee hakijoita EU-rahoituksen hakemisessa.
Kuntien ilmastotyötä tukevia materiaaleja
Uudenmaan liiton SILTA-hankkeessa luotiin yhteiskehittämisen malli, jossa eri toimialojen henkilöstö kootaan yhdessä keskustelemaan ja suunnittelemaan kunnan ilmastotyön toteutusta.
Uudenmaan kunnille on koottu toimenpidekortteja, jotka auttavat kuntia ilmasto-ohjelmien laadinnassa ja ilmastotoimien tunnistamisessa. Kortiston rakenne perustuu Hiilineutraali Uusimaa -tiekarttaan. Kortteihin on koottu yli 50 toimenpidettä. Ne sisältävät lyhyen kuvauksen ja esimerkkejä eri kunnista.
Vantaan kaupungin ilmastotyön johtamisen malli on kuvattu raportin muotoon vuonna 2022. Siihen tutustumalla voi saada ajatuksia kunnan ilmastojohtamiseen. Raporttiin on koostettu ajatuksia myös muista ilmastotyön järjestämisen malleista.
Kunnat voivat edistää kiertotaloutta monin tavoin. Kiertotalouslähtöisessä kaavoituksessa suunnittelu perustuu ensisijaisesti luonnonvarojen kestävään ja viisaaseen käyttöön, olemassa olevien alueiden ja rakennusten eliniän pidentämiseen sekä jätteiden ja materiaalien kierrätykseen ja hyödyntämiseen. Oleellista on nivoa kiertotalous osaksi suunnittelua ja toteutusta alusta alkaen.
Uudenmaan liiton julkaisut tukevat alueiden suunnittelua ja kehittämistä sekä tarjoavat tietoa maakunnan kunnille. Julkaisusarjamme sisältää lukuisia ilmastonmuutoksen hillintään ja ympäristöön liittyviä julkaisuja.
Uudenmaan kunnissa tehdään suunnitelmallista ilmastotyötä
Tutustu Uudenmaan kuntien ilmastotyön tavoitteisiin, suunnitelmiin ja verkostoihin.
Tilaa Hiilineutraali Uusimaa -uutiskirje
Uutiskirjeessä kerromme Uudenmaan ilmastotyön etenemisestä ja nostamme esiin toimivia ratkaisuja sekä ihmisiä ilmastotyön takana.
Tutustu ilmastohankkeisiimme
Visiona ilmastokestävä Uusimaa
VILKKU-hanke vahvistaa Uudenmaan kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen. Lopputuloksena on maakunnan ensimmäinen alueellinen ilmastoriskitarkastelu ja sopeutumissuunnitelma.
Yhdessä kiertotalouden suunnannäyttäjiksi
Uudenmaan kiertotalouslaakso on kuntien, eri organisaatioiden, yritysten, tutkimuslaitosten ja asiantuntijoiden yhteisö – viemme yhdessä Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä.
Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma
LuoTo-hanke kokoaa yhteen luovien alojen kestävyyshankkeet ja luo konkreettiset askelmerkit luovien alojen siirtymälle ekologisesti kestävään, vähähiiliseen tulevaisuuteen.
Tutustu myös

Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Lisätietoja liiton tuesta ilmastotyöhön

Salla Lahtinen
Projektipäällikkö
salla.lahtinen@uudenmaanliitto.fi
TEHOAVA-hanke, ilmastotyön seurannan kehittäminen

Pia Tynys
Kestävyyspäällikkö
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Ajankohtaista

28.4.2025
Luoto 2025: Luovien alojen kestävä tulevaisuus – tervetuloa hankkeen päätösseminaariin 26.5.
Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen verkostohanke (Luoto) kutsuu koolle kaikki luovien alojen kestävyystyöstä kiinnostuneet hankkeen päätösseminaariin 26.5.2025.

22.4.2025
Uusimaa painottaa ruokainnovaatioiden merkitystä EU:n maatalouden ja ruoan visiossa
Euroopan komissio julkaisi helmikuussa visionsa maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Uudenmaan liitto haluaa osallistua aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevan maatalous- ja ruokapolitiikan ohjaavista periaatteista. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission visioon.

16.4.2025
Uusi hanke käynnistyy: Kunnille luvassa tukea ja pilotteja kiertotalouteen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla
Uusimaa ja Pirkanmaa keskittyvät tulevina vuosina tukemaan kuntia kiertotaloustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa toisilta oppimisen kautta sekä pilotoimalla ratkaisuja.

16.4.2025
Ilmastokasvo Ekaterina Ikonen kehittää Keski-Uudenmaan ilmastotyötä niin verkostoissa kuin pellonpientareellakin
Vuoden 2025 alussa ympäristöpäällikkönä aloittanut Ekaterina Ikonen vetää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojelutiimiä. Kasvavalla ja monimuotoisella Keski-Uudellamaalla tehdään ilmastotyötä metsien, vesien, maatalouden, taajamien sekä rakentamisen ja rakennuksien parissa.
Sivu päivitetty viimeksi: 2.12.2024