Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Nyhet

Nylands förbund med i regionalt green deal-avtal för cirkulär ekonomi: målet är att minska på bruket av naturresurser tillbaka till nivån år 2015

Cirkulär ekonomi är inte längre enbart en klimatgärning utan också konkurrenskraft, försörjningsberedskap och inbesparingar i utgifter. För att främja en hållbar, resursvis framtid har Nylands förbund anslutit sig till ett regionalt green deal-avtal för cirkulär ekonomi. Avtalet stöder kommuner i konkreta åtgärder och erbjuder nya möjligheter att utveckla och pilotera lösningar inom cirkulär ekonomi.

– Invånarantalet och förekomsten av industri är mycket betydande i Nyland och Birkaland, vilket har lett till stora materialströmmar. Redan en längre tid har vi velat främja cirkulär ekonomi i vårt landskap och vi hoppas att de lösningar som vi utvecklat tillsammans även inspirerar andra regioner, säger Nylands landskapsdirektör Tuija Telén.

För tillfället förbrukar Finland i jämförelse med andra EU-länder mest material per person, och vår förbrukning ligger inte på en hållbar nivå. Ett av målen i det regionala avtalet är att förbrukningen av naturresurser minskar (bruket av primära råvaror ska inte år 2035 överstiga nivån som fanns år 2015) och resursproduktiviteten fördubblas.

I samarbete med Nylands dal för cirkulär ekonomi och Cirkulär ekonomi Birkaland (det senare styrs av bolaget Ekokumppanit), stöder Nylands dal för cirkulär ekonomi och Birkalands förbund kommuner i utarbetandet och verkställandet av regionalt green deal-avtal och finansierar projekt. För kommunerna är främjandet av cirkulär ekonomi ett sätt att uppnå klimat- och naturmål och att spara när det gäller material och kostnader. Dessutom skapar den livskraft, konkurrenskraft, kristålighet, försörjningsberedskap och hjälper till att trygga tillräckliga råvaror för området.

Nylands landskapsdirektör Tuija Telén och strategidirektör Jari Komulainen vid Birkalands förbund deltog i lanseringen av green deal-avtalet på miljöministeriet.

Stort potential i byggnation och i förnyelse av matsystem

Det främsta utvecklingsobjektet för Nylands förbunds regionala green deal-avtal är platserna där innovationskoncentrationer finns, jämte eventuella utsläpp.  Åtgärder inom cirkulär ekonomi förs framåt med projektfinansiering bland annat i det av EU delvis finansierade projektet KOPPI: Regionala hembon – stöd och pilotering enligt den gröna given i cirkulär ekonomi.

– Med hjälp av avtalet inleds som bäst två pilotprojekt, som är avsedda att göra cirkuleringen av landmassor smidigare och att utveckla en byggnadsmaterialbank för återanvändning. Matsystemets fokuseringar innebär att utveckla innovationer och att minimera matsvinn, konstaterar projektchef Simo Karetie från Nylands dal för cirkulär ekonomi.

Under de följande några åren stöder Nylands förbund och det tidigare nämnda projektet kommunernas arbete med cirkulär ekonomi, och utvecklar lokalt, kommungränsöverskridande och internationellt samarbete på ett aktivt sätt. Nylands förbund finansierar och genomför dessutom projekt som främjar cirkulär ekonomi. Tidigare angivet projekt går dessutom ut på att genomföra konkreta åtgärder, som kommunerna kan ta del av och medverka i.

Vad vinner kommuner på att förbinda sig till green deal-avtal? Webbinarium 28.8

Kommuner erbjuds stöd för planering av avtal och åtgärder, och dessutom ges information om de åtgärder i landskapet, som de kan delta i. Varför och hur lönar det sig för kommunerna att gå med i green deal? Detta gås igenom när information om regionalt green deal för cirkulär ekonomi ges till kommuner den 28 augusti kl. 9–11. Webbinariets första del är öppen för alla, men den senare delen riktar sig till kommunerna i Birkaland och Nyland. Mer information om evenemanget uppdateras på KOPPI webbplatsen.

Ytterligare upplysningar:

Simo Karetie

Projektchef

+358 40 837 5431

Nylands dal för cirkulär ekonomi, projektet KOPPI

Pipsa Salolammi

Sakkunnig

+358 40 592 7554

Nylands dal för cirkulär ekonomi, projektet KOPPI

Betjänar också på svenska

Nyckelord:

KlimatMiljö