Nytt projekt stärker effektiviteten och genomslaget i landskapens och kommunernas klimatarbete

Nylands förbund medverkar i det nya projektet Tehoava: Effektivitet och genomslag i landskapens och kommunernas klimatarbete, i samarbete med Finlands miljöcentral (Syke), Birkalands förbund och Valonia. Målet med projektet är att genom samarbete utveckla verktyg för uppföljning och scenarier gällande landskapens och kommunernas klimatarbete och den gröna omställningen. Syftet är stärka kunskapsbasen för planering och beslutsfattande inom hållbarhetsarbetet genom att kartlägga nuläget för uppföljningen, dela god praxis och utveckla Sykes befintliga verktyg.
– Nästan alla kommuner i Nyland har utarbetat en klimatplan och nu är det viktigt att utveckla uppföljningen av klimatarbetet för att få en tydligare bild av hur arbetet framskrider, vilket genomslag det har och hur det riktas. Nylands förbund gick med i projektet för att bygga bättre uppföljningsverktyg för både landskapets och kommunernas behov. Med hjälp av kunskapsbaserat ledarskap kan åtgärderna riktas på ett ändamålsenligt sätt. Verktyget ger dessutom information om de ekonomiska konsekvenserna av åtgärderna, vilket stöder en hållbar kommunalekonomi, säger hållbarhetschef Pia Tynys vid Nylands förbund.
Verktyget ger dessutom information om de ekonomiska konsekvenserna av åtgärderna, vilket stöder en hållbar kommunalekonomi
Effektiv uppföljning stöder klimatarbetet på alla nivåer
Tehoava-projektet ska samla data om kommunernas och landskapens indikatorer och praxis för uppföljning av klimatarbetet och den gröna omställningen, samt tillsammans med kommunerna, landskapen och andra intressentgrupper, såsom samkommuner och företag, testa befintliga och nya funktioner för indikatorerna och scenarioverktyget. Projektet kommer också att ordna utbildningar i scenarioverktygets nya funktioner.
– Uppföljningen är ett centralt verktyg för att åskådliggöra hur klimatarbetet fortskrider och vilket genomslag det har. Med hjälp av uppföljningsdata kan effektiva åtgärder i enlighet med strategierna planeras för att främja klimatarbetet och den gröna omställningen. Ju effektivare uppföljningen är på lokal och regional nivå, desto bättre data får vi på nationell nivå, säger Teemu Ulvi, forskningsingenjör vid Syke.
Från kartläggning av nuläget till delning av god praxis
Nylands förbund medverkar som delgenomförare i projektet. Vi ansvarar för att under projektets första år samordna kartläggningen av nuläget för uppföljningen av det riksomfattande klimatarbetet och den gröna omställningen i kommunerna och landskapen. Avsikten är att med hjälp av översikten få information om hur Sykes indikatorer och scenarioverktyg kan förbättras, samt exempel på hur uppföljningen av hållbarhetsarbetet kan utvecklas i kommuner och landskap.
Under projektets andra år ordnar Nylands förbund möten med landskapsförbunden, där syftet är att diskutera och dela med sig av erfarenheter av god praxis vid uppföljningen av landskapsförbundens hållbarhetsarbete. Nylands förbunds kommer också att ordna regionala workshoppar och pilottester.
Vad erbjuder projektet kommunerna?
Tehoava erbjuder kommunerna data, verktyg och expertis gällande uppföljningen av klimatarbetet och den gröna omställningen.
– Under projektets gång kommer Syke att utveckla sina nuvarande uppföljningstjänster till exempel genom att bredda indikatorurvalet och införa möjligheten att i scenarioverktyget också kunna bedöma andra konsekvenser än utsläppseffekter. Projektet erbjuder kommunerna en ypperlig möjlighet att utvärdera sina egna verktyg och pilottesta nya funktioner, säger Salla Lahtinen, projektchef för projektet vid Nylands förbund.
Projektet erbjuder kommunerna en ypperlig möjlighet att utvärdera sina egna verktyg och pilottesta nya funktioner
Nylands kommuner har möjlighet att delta i projektet i fyra olika skeden. Under hösten 2025 kan kommunerna svara på en enkät som genomförs i samband med kartläggningen av uppföljningen och på så sätt bidra till att lyfta fram Nylands särdrag i sammanställningen. Under 2025–2027 kommer projektet att ordna workshoppar för kommuner för att testa Sykes nuvarande indikatorer för uppföljning. Scenarioverktygets nya funktioner kommer också att testas i kommuner och landskap och av övriga intressentgrupper. Kommuner kan också delta i utbildningar som ordnas i slutet av projektet.
Projektet har fått finansiering från EU:s regional- och strukturpolitiska program Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027. Finansierande myndighet är Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Österbotten.


Ytterligare upplysningar:

Salla Lahtinen
Project Manager
salla.lahtinen@uudenmaanliitto.fi
Tehoava-projektet, vidareutveckling av klimatarbetets uppföljning
Bekanta dig också med dessa

1.7.2025
Nylands förbund med i regionalt green deal-avtal för cirkulär ekonomi: målet är att minska på bruket av naturresurser tillbaka till nivån år 2015
Cirkulär ekonomi är inte längre enbart en klimatgärning utan också konkurrenskraft, försörjningsberedskap och inbesparingar i utgifter. För att främja en hållbar, resursvis framtid har Nylands förbund anslutit sig till ett regionalt green deal-avtal för cirkulär ekonomi. Avtalet stöder kommuner i konkreta åtgärder och erbjuder nya möjligheter att utveckla och pilotera lösningar inom cirkulär ekonomi.

18.6.2025
Statens service- och lokalnät förnyas – gemensam kundservice ska erbjudas på tio orter i Nyland
En regional projektgrupp i Nyland har utarbetat ett eget förslag till reformen av statens service- och lokalnät. Enligt projektgruppens förslag ska det år 2030 finnas kundserviceställen som följer det gemensamma kundservice- och Finlandsdisk-konceptet i Helsingfors, Esbo, Vanda, Kyrkslätt, Träskända, Hyvinge, Borgå, Vichtis, Lojo och Raseborg. Dessutom föreslår projektgruppen andra kompletterande serviceställen i övriga Nyland.