I Nyland finns flera gällande landskapsplaner som tillsammans bildar en helhet av de gällande landskapsplanerna. De gällande planerna är helheten Nylandsplanen, landskapsplanen för Östersundomområdet samt vindkraftslösningen i etapplandskapsplan 4.
Bekanta dig med plansammanställningen
En inofficiell sammanställningskarta och dess beteckningar och bestämmelser gör det lättare att få en uppfattning om helheten och tolka den. När den rådande plansituationen tolkas ska alla gällande landskapsplaner och beteckningar beaktas samtidigt.
Nylandsplanen 2050
Nylandsplanen är en helhet som omfattar etapplandskapsplanerna för Helsingforsregionen, östra Nyland och västra Nyland. Målet är att hållbart styra den framtida tillväxten med sikte på år 2050. Planen omfattar nästan hela Nyland med undantag av Östersundomområdet.
- Planhelheten har vunnit laga kraft.
- Planerna för Helsingforsregionen och östra Nyland är i kraft i sin helhet. Planen för västra Nyland är annars i kraft, men i planen upphävdes en planeringsbestämmelse för utvecklingszoner för tätortsfunktioner som gäller den undre gränsen för storleken på en stor detaljhandelsenhet av regional betydelse.
Landskapsplanen för Östersundom
I landskapsplanen för Östersundom ingår alla väsentliga markanvändningsteman. Planen omfattar ett område som sträcker sig från Östersundom i Helsingfors till Sibbo å samt en del av Västersundom i Vanda. Området lämnades utanför den godkända etapplandskapsplanen 2 för Nyland, och dess beredning fortsatte separat.
- Planen har vunnit laga kraft och är i kraft i sin helhet.
Etapplandskapsplan 4
Etapplandskapsplan 4 för Nyland kompletterar och reviderar de tidigare landskapsplanerna. Endast vindkraftslösningen är i kraft, för planen upphävdes nästan i sin helhet i och med att Nylandsplanen trädde i kraft. Planen omfattar nästan hela Nyland med undantag av Östersundomområdet.
- Planen har vunnit laga kraft.
- Planens vindkraftslösning är i kraft: Fyra områden lämpliga för produktion av vindkraft samt en planeringsrekommendation om lokal vindkraft som delvis förblir i kraft.
MER OM TEMAT
Information om planläggning
Landskapsplanen är den mest översiktliga planen. Landskapsplanen styr kommunernas planläggning och annan planering av områdesanvändningen. Utarbetandet av en landskapsplan sker i etapper.
Ytterligare upplysningar om landskapsplanerna:
Ilona Mansikka
Planläggningschef
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Utveckling av planläggningsprocessen på landskapsnivå, Nylandsplanen 2050. Områdesansvar vid planläggningen: Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda. Ställföreträdare för regionplaneringsdirektör Mari Siivola.
Aktuellt
28.10.2024
Utredning öppnar upp den gröna omställningens möjligheter och utmaningar i Nyland
Den gröna omställningens projekt väller nu hastigt fram och når kommunerna. Varje planläggare, tjänsteman och beslutsfattare stöter på temat under framtida år - eller har redan stött på det exempelvis i samband med något projekt med solkraftverk eller väte.
18.10.2024
Grannländernas metropolområden satsar på klimatarbete, investeringar och innovationsverksamhet
Stockholmsregionen och Nyland är i många avseenden rätt lika. I början av oktober deltog sakkunniga inom regionutveckling och regionplanering vid Nylands förbund i en kollegial granskning av en regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Vi var gäster till vår lokala motsvarighet, Region Stockholm.
16.10.2024
Mari Siivola lotsar regionplaneringen i Nyland: ”Ett växande landskap har alla förutsättningar för framgång”
Mari Siivola som arbetat länge med kommunal planläggning började sitt arbete som direktör för regionplanering på Nylands förbund i början av september. Enligt henne har ett växande och fascinerande mångsidigt landskap möjligheter till vad som helst.
14.6.2024
Forskare Sampo Pihlainen bedömer landskapsplanens konsekvenser för kolbindning
Hur minimerar man de negativa konsekvenserna av markanvändningen för klimatet? Och vilka nya verktyg erbjuder planläggningen som stöd för kolbindningen? En färsk rapport presenterar den gällande Nylandsplanens konsekvenser för kolbindning samt ger vägkost för en ny etapplandskapsplan som behandlar teman inom grön omställning.
Sidan uppdaterad senast: 25.8.2023