![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/12/Reilusti-edella-16-9-1440x705.jpg)
Ett landskapsprogram som baserar sig på strategiska riktlinjer på lång sikt, det vill säga Nylandsprogrammet, syftar till ett ekologiskt hållbart, ekonomiskt ansvarsfullt och socialt rättvist landskap. Programmet för åren 2022–2025 innehåller utvecklingsmål och utvecklingsåtgärder samt en vision som sträcker sig fram till år 2030. Beredningen av landskapsprogrammet för åren 2026–2029 pågår.
Vision och prioriteringar för Nylandsprogrammet 2022–2025
Många indikatorer pekar på att Nyland är en föregångare jämfört med andra finländska landskap. Denna position vill vi stärka genom landskapsprogrammet.
Vår vision ”rejält före” betyder också att vi tar ansvar för att motverka klimatförändringen och att vi främjar välfärd genom att minska ojämlikheten. Riktlinjer för genomförandet av Nylandsprogrammets mål ges i tre färdplaner.
År 2030 ligger Nyland rejält före
I dämpandet av klimatförändringen
Vårt mål är ett klimatneutralt landskap år 2030. Landskapet producerar cirka en femtedel av Finlands klimatutsläpp, vilket innebär att regionens klimatneutralitet är av stor betydelse med tanke på målsättningen för hela landet.
Nylands klimatmål förutsätter både omfattande utsläppsminskningar och starkare kolsänkor. Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland, som identifierar arbetets prioriteringar och de områden där det finns sådant man kan göra tillsammans, stakar ut riktlinjerna för landskapets klimatarbete.
I ekonomisk konkurrenskraft
Vårt mål är att höja de nyländska forsknings- och utvecklingsutgifterna till fem procent av landskapets bruttonationalprodukt. Vi siktar också på att vi är den mest innovativa regionen inom EU.
För att stärka forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten (FoUI) har det fastställts gemensamma mål och åtgärder i Nylands färdplan för FoUI-verksamhet på EU-nivå.
Vårt mål är att Nyland före slutet av år 2030 ska uppnå 80 procents sysselsättningsgrad. För landskapets invånare vill man erbjuda de bästa förutsättningarna för ett bra och tryggt liv.
I Nylands färdplan för sysselsättning identifieras de viktigaste frågorna man ska satsa på för att förbättra sysselsättningsgraden. Färdplanen för sysselsättning styr utvecklingen på lång sikt och fastställer hur sysselsättningen främjas i landskapet.
Hurdant är Nyland som ligger rejält före?
Vi uppfyller målen tillsammans
Vi omsätter Nylandsprogrammet i handling tillsammans med nyländska aktörer. Det vi gör vi med hjälp av projekt, intressebevakning och partnerskapsverksamhet. Programmet styr in projektfinansiering som anvisas landskapet. Det har utarbetats av Nylands förbund i samarbete med NTM-centralen i Nyland, regionens kommuner, företag, utbildnings- och forskningsanstalter samt organisationer.
Nylandsprogrammet bygger på lagen om utveckling av regionerna och genomförande av Europeiska unionens regional- och strukturpolitik. Programmet är ett helhetsprogram där man i beredningen har beaktat de viktigaste utvecklingslinjerna och strategierna på såväl global nivå som EU-nivå liksom också på nationell nivå samt landskaps- och kommunnivå. Programmet kompletteras av Nylands strategi för smart specialisering, vars uppgift är att backa upp forsknings- och innovationsarbete.
Som komplement till programmet och för att hålla det up-to-date för landskapet och staten varje år regionutvecklingssamtal.
Följ med hur Nylandsprogrammets mål uppnås
Uppnåendet av programmets mål följs med hjälp av olika mätare. Utvecklingen följs till exempel i fråga om elektrifiering av trafik, utbildningsnivån och antalet högutbildade samt i fråga om befolkningens upplevda välbefinnande.
Programmets miljökonsekvenser har bedömts
Hur väl Nylandsprogrammet är i överensstämmelse med miljömålsättningarna och med principerna för hållbar utveckling har bedömts i den miljörapport som har utarbetats samtidigt som programmet.
Programarbetets material:
Mer om temat
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/11/Triplan-taloja-01-800x600.jpg)
Smart Nyland
Ett smart Nyland har resursvisdom. Regionens innovationsaktörer är föregångare i att utveckla ett resurssmart och klimatneutralt samhälle som är bra för sina invånare och företag samt för den omgivande naturen.
Upplysningar:
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/11/Rosa-Tuomi-05-1-300x440.jpg)
Rosa Tuomi
Sakkunnig
Framsynsarbete, utbildningspolitik, Nylandsprogrammet
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/11/Ulla-Mari-Karhu-e1637073907906-300x440.jpg)
Ulla-Mari Karhu
Planeringschef
ulla-mari.karhu@uudenmaanliitto.fi
Landskapets samarbetsgrupp och gruppens sekretariat, sysselsättnings-, välfärds- och invandringsfrågor, landsbygdsutveckling
Aktuellt
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2025/01/Metropolia_9395-1280x720.jpg)
15.1.2025
Ett tydligt och människonära Nylandsprogram fick beröm i kollegial utvärdering
Landskapsförbunden i Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Egentliga Finland utvärderade i höstas varandras landskapsprogram och gav utvecklingsidéer. Enligt utvärderingen är Nylandsprogrammets styrkor särskilt dess tydliga och människoorienterade karaktär.
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2024/11/kulttuurikuva-7-ruotsi-1280x720.jpg)
20.11.2024
Utvecklandet av kultur och kreativa branscher stärks vid Nylands förbund
Nylands förbund har utrett sin roll i genomförandet av kulturellt uppdrag inom landskapet. Förbundet har fyra identifierade roller inom kultur och kreativa branscher: intressebevakare, sammanförare, möjliggörare och områdets strategiska utvecklare.
Sidan uppdaterad senast: 5.2.2025