Nyland har som mål att sysselsättningsgraden höjs till 80 procent senast 2030. Färdplanen för sysselsättningen styr utvecklingen på lång sikt och fastställer hur sysselsättningen främjas i landskapet. Nylands förbunds projekt AN-tjänster 2024 Nyland stöder kommunerna vid reformen av arbets- och näringstjänsterna.
Nylands förbund främjar sysselsättningen särskilt genom att stärka samarbetet mellan olika aktörer, skapa en helhetsbild av Nylands situation samt genom ett effektivt påverkansarbete.
Färdplanen för sysselsättningen visar stegen mot hållbar sysselsättning
I Nylands färdplan för sysselsättningen identifieras de viktigaste frågorna man ska satsa på för att förbättra sysselsättningsgraden. Färdplanen för sysselsättningen ger en helhetsbild av hur sysselsättningen främjas och hjälper olika aktörer att genomföra effektiva åtgärder. Företag, arbetsgivare, arbetssökande, kommuner och sysselsättningsområden samt högskolor och läroanstalter har en central roll när det gäller att stärka sysselsättningen.
Färdplanen för sysselsättningen strukturerar främjandet av sysselsättningen genom fyra centrala prioriteringar.
Målet är ett attraktivt område att bo och arbeta i. Ett område som man också gärna stannar på och rotar sig i. Fokusområdet koncentrerar sig på Nyland och hur attraktivt och trivsamt det ter sig både internationellt och nationellt.
Riktlinjer:
- Fler internationella investeringar och ökad FUI-verksamhet
- Välfungerande tjänster som hjälper invånarna att känna sig hemmastadda och anpassa sig
- Mångsidiga former av boende, trivsamma livsmiljöer och välfungerande offentliga tjänster
Välfungerande tjänster som främjar sysselsättning hjälper folk att finna arbete och samtidigt arbetsgivare att få den arbetskraft som de behöver. Nyland ska fästa speciell uppmärksamhet vid främjandet av välbefinnande.
Riktlinjer:
- Välfungerande tjänster som främjar sysselsättning i hela landskapet
- Smidiga färdsätt och pendling i egen arbetsmarknadsregion
- Förbättrat välbefinnande bland unga
- Kvalitativt och attraktivt arbetsliv
Problemen som finns kring tillgången på kompetent arbetskraft fördröjer tillväxt, uppkomsten av nya arbetsplatser och en positiv utveckling av sysselsättning. Åtgärdandet av kompetensbrist och förbättrade utbildningsmöjligheter är viktiga utvecklingsmål.
Riktlinjer:
- Höjt antal studieplatser vid högskolor och andra läroanstalter, så att de bättre motsvarar antalet unga i landskapet jämte ökande resurser
- Bättre sysselsättning för dem som utexamineras från högskolor och andra läroanstalter
- Livslång inlärning möjlig för allt fler
- Ökad arbetskraftsinvandring och internationella studerande
Framgångsrika och livskraftiga företag med övriga arbetsgivaren utgör förutsättningen för en positiv utveckling av sysselsättningen. I Nyland främjas företagens och övriga arbetsgivares förmåga att skapa arbetstillfällen och tillväxt.
Riktlinjer:
- Stöd för tillväxten hos sysselsättande företag
- Välfungerande företags- och livskraftstjänster i hela landskapet
- Främjandet av företagarskap och utvecklandet av kompetens som stöd till sysselsättning
Förutom fyra fokusområden ingår två genomgående teman. Framgång i dessa är betydelsefullt med tanke på alla fokusområden. Viktigt är att alla aktörer har aktuell kännedom om och förståelse för arbetsmarknadens behov, vilket möjliggör effektiva och väl inriktade åtgärder.
Riktlinjer:
- Landskapets lägesbild uppdateras och sysselsättningsutvecklingen prognostiseras
- Informationsgången utvecklas mellan olika aktörer för att undvika kompetensglapp
Riktlinjer:
- Uppmärksammandet av landskapets nationella betydelse och särdragen i dess olika delar
- Åtgärder som stöder kommunernas och sysselsättningsområdenas inflytande
Bekanta dig med Färdplan för sysselsättning (på finska)
Stöd till reformen av arbets- och näringstjänsterna
Projektet AN-tjänster 2024 Nyland, som lotsas av Nylands förbund, stöder kommunerna vid reformen av arbets- och näringstjänsterna. Överföringen av arbets- och näringstjänsterna från staten till kommunerna för tjänsterna närmare kunder.
Inom projektet AN-tjänster 2024 Nyland bygger man ett samarbete som överskrider sysselsättningsområdenas gränser inom hela landskapets område. I början av år 2025 inledde nio sysselsättningsområden sin verksamhet i Nyland.
Statistik över sysselsättning (på finska)
Sysselsättningsstatistiken på vår webbplats beskriver antalet sysselsatta, arbetslösa och arbetsplatser samt sysselsättnings- och arbetslöshetsgraden i Nyland och det övriga Finland.
Ytterligare upplysningar om sysselsättningen i Nyland
Ulla-Mari Karhu
Planeringschef
ulla-mari.karhu@uudenmaanliitto.fi
Landskapets samarbetsgrupp och gruppens sekretariat, sysselsättnings-, välfärds- och invandringsfrågor, landsbygdsutveckling
Anne Laitinen
Projektchef
anne.laitinen@uudenmaanliitto.fi
Stöd till reformen av arbets- och näringstjänsterna, AN-tjänster 2024 Nyland-projektet
Aktuellt
15.1.2025
Föreslå kandidater till Nyländskt företagspris – vi söker ett internationellt och tillväxtorienterat företag
Nyländskt företagspris beviljas i år till ett företag som siktar på den internationella marknaden. Vem som helst får föreslå mottagare av priset på Nylands förbunds webbplats fram till den 2 mars. Vinnaren utses av en jury med representanter för Nylands förbund, regionens företagar- och näringslivsorganisationer och NTM-centralen.
20.11.2024
Utvecklandet av kultur och kreativa branscher stärks vid Nylands förbund
Nylands förbund har utrett sin roll i genomförandet av kulturellt uppdrag inom landskapet. Förbundet har fyra identifierade roller inom kultur och kreativa branscher: intressebevakare, sammanförare, möjliggörare och områdets strategiska utvecklare.
8.8.2024
Projektet Nylands Kulturmarknad håller infomöten för konstnärer och övriga aktörer inom de kreativa branscherna
I Nyland bosatta aktörer och konstnärer inom de kreativa branscherna är välkomna till möten som presenterar projektet Nylands Kulturmarknad. Projektet som verkställs av Nylands förbund ökar den jämlika tillgången till kultur och stärker sysselsättningen bland professionella inom kulturbranschen.
28.6.2024
Klimatförändring utmanar samhällets hållbarhet inom olika sektorer – bedömning av klimatrisker för företag är av större betydelse
Vilka konsekvenser har anpassningen till klimatförändring för företag och vilka ekonomiska konsekvenser har klimatförändringen för företag? Förutom klimatförändringens framskridande har händelserna under de senaste åren, såsom coronapandemin och det ryska invasionskriget i Ukraina, ökat osäkerheten i företagens omvärld.