Alternativa framtidssyner gestaltas i scenariearbetet – Berätta för oss vad som påverkar den nyländska framtiden

Nylands och Norra Österbottens förbund har tillsammans påbörjat ett gemensamt gestaltande av sina respektive landskaps alternativa framtidssyner fram till 2050. Scenariearbetet underlättar beredskapen och slagkraften inför det osäkra i framtiden.
I arbetet identifieras viktiga förändringskrafter och deras betydelser för synsätten som gäller framtiden i Nyland och Norra Österbotten. Under arbetets gång bygger man upp olika händelseförlopp och förutom megatrender tar man i beaktande så kallade svaga signaler och osäkerhetsfaktorer.
–Scenariearbetet får en att lättare ta till sig den föränderliga världen omkring oss och hjälper att tygla nuet, säger sakkunnig Rosa Tuomi från Nylands förbund.
Det gemensamma scenariearbetet för två landskap är ett nytt arbetssätt
Dessa stora landskap, Nyland och Norra Österbotten, är i tillväxt och under utveckling, och de präglas av stark forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FoUI). Regionernas gemensamma drag och skillnader berikar diskussionen och möjliggör nya infallsvinklar.
–Landskapen kan ur varandras förväntade framtid finna något som inte är synligt inom den egna regionen, konstaterar forsknings- och utvecklingschef Mikko Väisänen vid Norra Österbottens förbund.
–Med samarbete landskap emellan vill vi förena våra krafter och pröva ett nytt sätt att skapa scenarier. Vi kan garanterat lära oss av varandra och ta emot något nytt för vårt eget framsynsarbete, tillägger Rosa Tuomi från Nylands förbund.
Scenariearbetet leder till insatser för landskapsprogrammet
Landskapsprogrammet kan få input av scenariearbetets resultat. Det nya landskapsprogrammet bereds under 2025 och det gemensamma arbetet är klart i mars 2025.
Besvara enkäten och ge din synpunkt på de faktorer som påverkar framtiden
Hur kan Nylands externa verksamhetsmiljö utvecklas fram till 2050? Vilka är de viktigaste ödesfrågorna med tanke på Nylands framtid? Som en del av scenariearbetet genomförs en enkät, som vi använder för att lyssna på nylänningars uppfattningar om framtiden.
Enkäten består av frågor som ansluter sig till den nyländska verksamhetsmiljöns framtid. Enkäten är öppen för alla som är intresserade av Nylands framtid.
Ytterligare upplysningar:

Rosa Tuomi
Sakkunnig
Framsynsarbete, utbildningspolitik, Nylandsprogrammet
Bekanta dig också med dessa

11.3.2025
Befolkningen och antalet arbetsplatser ökar också i fortsättningen i Nyland, men det finns stora skillnader inom landskapet
Nyland är också i fortsättningen ett kraftigt växande landskap. I Nylands förbunds färska utredning prognostiseras utvecklingsriktningar för befolkningen och arbetsplatserna ända fram till år 2060. Hur snabb tillväxten är och hur den fördelas mellan Nylands olika regioner kan dock variera i betydande grad under de kommande årtiondena.

10.3.2025
Nylands alternativa framtidsbilder och deras konsekvenser skisserades upp i scenarioarbetet
Nylands och Norra Österbottens förbund genomförde tillsammans ett scenarioarbete som skisserar upp landskapens alternativa framtidssyner och deras konsekvenser fram till år 2050. Arbetet hjälper till att styra framtiden mot en önskad riktning.

24.2.2025
Landskapsstyrelsens beslut 24.2: Beredningsmaterialen för Nylandsprogrammet och VISION-planen läggs fram till påseende
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 24 februari och beslutade godkänna att arbetsprogrammet och programmet för deltagande och bedömning för Nylandsprogrammet 2026–2029 som styr landskapets utveckling läggs fram till påseende. Styrelsen godkände också att programmet för deltagande och bedömning för VISION-planen som fokuserar på den gröna omställningen läggs fram till påseende och att anhängiggörandet av programmet kungörs.

24.2.2025
Påverka framtiden för eget landskap – Beredningen av Nylandsprogrammet har inletts
Beredningen av det nya landskapsprogrammet, det vill säga Nylandsprogrammet, har inletts. Arbetet görs tillsammans med de nyländska kommunerna och utvecklingsaktörerna. Programmet som är klart i slutet av det här året kommer att vara i kraft under åren 2026–2029.