Alternativa framtidssyner gestaltas i scenariearbetet – Berätta för oss vad som påverkar den nyländska framtiden
Nylands och Norra Österbottens förbund har tillsammans påbörjat ett gemensamt gestaltande av sina respektive landskaps alternativa framtidssyner fram till 2050. Scenariearbetet underlättar beredskapen och slagkraften inför det osäkra i framtiden.
I arbetet identifieras viktiga förändringskrafter och deras betydelser för synsätten som gäller framtiden i Nyland och Norra Österbotten. Under arbetets gång bygger man upp olika händelseförlopp och förutom megatrender tar man i beaktande så kallade svaga signaler och osäkerhetsfaktorer.
–Scenariearbetet får en att lättare ta till sig den föränderliga världen omkring oss och hjälper att tygla nuet, säger sakkunnig Rosa Tuomi från Nylands förbund.
Det gemensamma scenariearbetet för två landskap är ett nytt arbetssätt
Dessa stora landskap, Nyland och Norra Österbotten, är i tillväxt och under utveckling, och de präglas av stark forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FoUI). Regionernas gemensamma drag och skillnader berikar diskussionen och möjliggör nya infallsvinklar.
–Landskapen kan ur varandras förväntade framtid finna något som inte är synligt inom den egna regionen, konstaterar forsknings- och utvecklingschef Mikko Väisänen vid Norra Österbottens förbund.
–Med samarbete landskap emellan vill vi förena våra krafter och pröva ett nytt sätt att skapa scenarier. Vi kan garanterat lära oss av varandra och ta emot något nytt för vårt eget framsynsarbete, tillägger Rosa Tuomi från Nylands förbund.
Scenariearbetet leder till insatser för landskapsprogrammet
Landskapsprogrammet kan få input av scenariearbetets resultat. Det nya landskapsprogrammet bereds under 2025 och det gemensamma arbetet är klart i mars 2025.
Besvara enkäten och ge din synpunkt på de faktorer som påverkar framtiden
Hur kan Nylands externa verksamhetsmiljö utvecklas fram till 2050? Vilka är de viktigaste ödesfrågorna med tanke på Nylands framtid? Som en del av scenariearbetet genomförs en enkät, som vi använder för att lyssna på nylänningars uppfattningar om framtiden.
Enkäten består av frågor som ansluter sig till den nyländska verksamhetsmiljöns framtid. Enkäten är öppen för alla som är intresserade av Nylands framtid.
Ytterligare upplysningar:
Rosa Tuomi
Sakkunnig
Framsynsarbete, utbildningspolitik, Nylandsprogrammet
Bekanta dig också med dessa
20.11.2024
Utvecklandet av kultur och kreativa branscher stärks vid Nylands förbund
Nylands förbund har utrett sin roll i genomförandet av kulturellt uppdrag inom landskapet. Förbundet har fyra identifierade roller inom kultur och kreativa branscher: intressebevakare, sammanförare, möjliggörare och områdets strategiska utvecklare.
1.11.2024
Utlysningen av AKKE-finansiering för hållbar tillväxt och livskraft i regionerna är nu öppen
Utlysningen av AKKE-finansiering för hållbar tillväxt och livskraft i regionerna öppnades den 1 november 2024. Ansökan har indelats i två delar: utvecklingsprojekt och beredning av krävande EU-projekt.
18.10.2024
Grannländernas metropolområden satsar på klimatarbete, investeringar och innovationsverksamhet
Stockholmsregionen och Nyland är i många avseenden rätt lika. I början av oktober deltog sakkunniga inom regionutveckling och regionplanering vid Nylands förbund i en kollegial granskning av en regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Vi var gäster till vår lokala motsvarighet, Region Stockholm.
27.9.2024
Nylands färdplan för sysselsättning 2030 visar stegen till hållbar sysselsättning
Nylands färdplan för sysselsättning identifierar viktiga teman. Genom att satsa på dem kan sysselsättningsgraden förbättras. Landskapsstyrelsen godkände färdplanen vid sitt möte 23 september. I Nylandsprogrammet ställs det som mål att landskapet blir klimatneutralt senast 2030.