Gå till innehåll
Nylands förbund Aktuellt Kontaktuppgifter
Sök
Nyhet

Avstående från kol inom fjärrvärmeproduktionen sänkte Nylands växthusutsläpp år 2023

Hanaholmens kraftverk i solnedgången på vintern

Nylands växthusutsläpp har sjunkit med 15 procent från året innan, visar förhandsuppgifterna från Finlands miljöcentral. Den huvudsakliga orsaken till de minskade utsläppen är åtgärder som vidtagits inom energisektorn. Bakom den positiva utvecklingen i Nyland ligger särskilt att fjärrvärmeproduktionen har blivit renare och den nationella utsläppskoefficienten för elproduktion har minskat.

Bland landskapen är utsläppen per invånare de lägsta i Nyland. Utsläppen per invånare är 3,2 tCO2e. De totala utsläppen har minskat med cirka 38 procent från år 2005.

I Nyland gav trafiken mest utsläpp på samma sätt som under tidigare år. Trafikens utsläpp minskade med bara 3 procent och energiförbrukningen inom trafiken med 2 procent. 

– Klimatarbetet behöver nu påskyndas särskilt när det gäller trafiken. I Nylands kommuner och regioner har man gjort mycket arbete för hållbar mobilitet, men i fortsättningen kommer vi också att behöva ännu effektivare åtgärder av staten, såsom stöd till kollektivtrafik och en förbättrad distributionsinfrastruktur för alternativa bränslen, konstaterar Pia Tynys, ledande sakkunnig i klimatfrågor vid Nylands förbund.

De minskade utsläppen av fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors i nyckelposition i Nyland

I Nyland har utsläppen från fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors och Esbo sjunkit kraftigt. Enbart minskningen av utsläppen från fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors motsvarar över hälften av de minskade totala utsläppen i hela Nyland.

Att man avstod från att använda stenkol vid Helens kraftverk i Hanaholmen är den viktigaste faktorn när det gäller utsläppsminskningen i Helsingfors. Också i Esbo producerades över hälften av fjärrvärmen genom utsläppsfria produktionsformer. Bland förra årets viktigaste projekt i Esbo fanns en luft- och vattenvärmepumpanläggning i Vermo samt en elpanneanläggning på 100 megawatt som togs i bruk i Finno.

Trots den goda utsläppsutvecklingen ökade elförbrukningen med 5 procent. Inom de övriga sektorerna hade utsläppen förändrats med några procent.

– Klimatarbetet i Nyland framskrider åt rätt håll, men för att vi ska uppnå utsläppsminskningsmålet fram till 2030 krävs det ännu ett innovativt klimatarbete i stora mängder. För detta behövs det insatser från den offentliga, privata och FoUI-sektorn samt från kommuninvånarna, sammanfattar Tynys framtidsutsikterna.

2023 års förhandsuppgifter om växthusutsläppen från Finlands kommuner har beräknats enligt den uppdaterade ALas-modellen.

Ytterligare upplysningar: 

Pia Tynys

Ledande sakkunnig i klimatfrågor

+358 40 149 2244

Nylands klimatarbete, grön omställning, Färdplan för ett klimatneutralt Nyland

Simo Haanpää

Sakkunnig i klimatfrågor

+358 50 525 5706

Anpassning till och stävjande av klimatförändringen, projekten Regions4Climate och Canemure

Nyckelord:

KlimatStatistik