Ett tydligt och människonära Nylandsprogram fick beröm i kollegial utvärdering

Landskapsförbunden i Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Egentliga Finland utvärderade i höstas varandras landskapsprogram och gav utvecklingsidéer. Enligt utvärderingen är Nylandsprogrammets styrkor särskilt dess tydliga och människoorienterade karaktär.
Nylandsprogrammet som var föremål för utvärderingen baserar sig på strategiska riktlinjer på lång sikt. Programmet för åren 2022–2025 innehåller utvecklingsmål och utvecklingsåtgärder samt en vision som sträcker sig fram till år 2030. Enligt visionen ska Nyland år 2030 ligga rejält före i arbetet med att begränsa klimatförändringar samt i fråga om ekonomisk konkurrenskraft och välfärd. I den kollegiala utvärderingen utvärderades även Nylands strategi för smart specialisering som kompletterar landskapsprogrammet och stöder forsknings- och innovationsarbetet.
Den respons som gavs i samband med den kollegiala granskningen kommer att utnyttjas vid beredningen av Nylands kommande landskapsprogram som sker år 2025. Den kollegiala granskningen faciliterades av Owal Group Oy.
Nylandsprogrammet är en balanserad helhet
Utöver Nylandsprogrammets tydliga och människoorienterade grepp ansåg man att Nylandsprogrammet är en balanserad helhet. Enligt utvärderarna har genomförandet av programmet löpt bra. Vid genomförandet har man fört samman olika aktörer och främjat samarbetet. Ett omfattande internationellt samarbete syns särskilt i projekt och vid intressebevakning.
Enligt utvärderarna är prioriteringarna i strategin för smart specialisering omfattande, och till alla delar fokuserar de inte nödvändigtvis på just Nylands specialkompetens. Hänsyn skulle kunna tas till hur Nylandsprogrammet och programmet för smart specialisering kan kopplas till varandra.
Enligt den kollegiala utvärderingen är ett utvecklingsobjekt också att programmets åtgärder ligger på en mycket allmän nivå, vilket innebär att dessa åtgärder skulle kunna konkretiseras ytterligare och att man skulle kunna hitta de aktörer som vidtar dessa åtgärder. Landskapsprogrammets koppling till regionplaneringen och landskapsplanen bör bättre lyftas fram.
Nya snilleblixtar och praktiska idéer
I den kollegiala granskningen deltog utöver Nylands förbund även Tavastlands, Päijänne-Tavastlands och Egentliga Finlands förbund. Rosa Tuomi, sakkunnig vid Nylands förbund, anser att samarbetet med grannlandskapen har varit nyttigt.
– Det är intressant att se de olika sätt hur landskapsprogram utarbetas i olika regioner. Landskapsprogrammen är mycket olika sinsemellan, och det ska de vara, eftersom regionerna också är olika. I programmen syns de olika sätt hur man närmar sig samma frågor, beskriver Tuomi.
Enligt projektchef Minna Takala ansåg Tavastlands förbund att djupgående diskussioner med andra som jobbar med regionutveckling var särskilt givande.
– Även om landskapen är mycket olika, gav de praktiska exemplen och de olika infallsvinklarna för att förbättra samarbetet med olika intressentgrupper säkert nya idéer till alla deltagare. Den uppmuntrande atmosfären vid den kollegiala granskningen skapade också en grund för kritisk granskning, kollektivt lärande och reformering, berättar Takala.
Beredningen av ett nytt landskapsprogram inleds
Arbetet med att bereda ett nytt landskapsprogram kommer i gång i början av år 2025. Programmet kommer att gälla för åren 2026–2029.
Nylandsprogrammet kommer att innehålla riktlinjer och mål för utvecklingsarbete för följande fyra år. Programmet styr även landskapets projektfinansiering.
Utöver landskapsprogrammet har Nyland för närvarande en separat strategi för smart specialisering som styr forskning och innovation. Denna strategi kommer att förnyas och den kommer att bli en del av det kommande landskapsprogrammet, och vi kommer att avstå från den separata strategin.
Nylandsprogrammet bearbetas tillsammans med intressentgrupperna. Det är möjligt att delta i beredningen av programmet i workshoppar som ordnas under våren. Målet är att landskapsfullmäktige godkänner det nya programmet i slutet av år 2025.
Ytterligare upplysningar:

Rosa Tuomi
Sakkunnig
Framsynsarbete, utbildningspolitik, Nylandsprogrammet
Bekanta dig också med dessa

28.3.2025
AKKE-finansiering beviljas till sex projekt och för beredning av 18 projekt
Nylands förbund har beviljat AKKE-finansiering för hållbar tillväxt och livskraft i regionerna till sex utvecklingsprojekt och för beredning av 18 EU-projekt. Utlysningen var öppen mellan november 2024 och januari 2025 och sammanlagt 940 000 euro delades ut.

11.3.2025
Befolkningen och antalet arbetsplatser ökar också i fortsättningen i Nyland, men det finns stora skillnader inom landskapet
Nyland är också i fortsättningen ett kraftigt växande landskap. I Nylands förbunds färska utredning prognostiseras utvecklingsriktningar för befolkningen och arbetsplatserna ända fram till år 2060. Hur snabb tillväxten är och hur den fördelas mellan Nylands olika regioner kan dock variera i betydande grad under de kommande årtiondena.

10.3.2025
Nylands alternativa framtidsbilder och deras konsekvenser skisserades upp i scenarioarbetet
Nylands och Norra Österbottens förbund genomförde tillsammans ett scenarioarbete som skisserar upp landskapens alternativa framtidssyner och deras konsekvenser fram till år 2050. Arbetet hjälper till att styra framtiden mot en önskad riktning.

24.2.2025
Landskapsstyrelsens beslut 24.2: Beredningsmaterialen för Nylandsprogrammet och VISION-planen läggs fram till påseende
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 24 februari och beslutade godkänna att arbetsprogrammet och programmet för deltagande och bedömning för Nylandsprogrammet 2026–2029 som styr landskapets utveckling läggs fram till påseende. Styrelsen godkände också att programmet för deltagande och bedömning för VISION-planen som fokuserar på den gröna omställningen läggs fram till påseende och att anhängiggörandet av programmet kungörs.